#Mirror - w moim przypadku 100-400 miałoby totalnie amatorskie zastosowanie (góry, ludzie przypadkowi na ulicy, raczej słoneczny dzień). Też jestem bardzo zadowolony z EF70-200 f4 (mam bez IS akurat, czyli jeszcze uboższą wersję), wg mnie ostrość petarda (a ciekawe co mówią testy, bo szczerze nie patrzyłem jakoś głębiej). RF 100-400 na pewno u mnie bez extendera, bo nawet już nie chodzi o spadek jakości zdjęcia, ale światło f11 i f16 (zależnie od extendera) to już trochę bardzo kiepsko) F8 jakoś przeżyję. Obserwując te wszelkie testy właśnie patrzę na exif zdjęć i ciekawi mnie zawsze jakie ISO stosują ci testerzy i jaki czas naświetlania, oraz patrzę w jakich warunkach focą. Tak szczerze mówiąc ISO100 to rzadkość, jak obserwuję. To już musi być naprawdę słoneczny dzień na otwartej przestrzeni. Niemniej ostrość tego obiektywu nie jest zła, a nawet bym powiedział, że zdecydowanie zadowalająca. Gdzieś niby trafiłem też na komentarz kogoś, kto właśnie pisał, że "zamienił C70-200 F4.0 na tego RFa, bo RF jest ostrzejszy". Kto wie, może tak jest, ale też nie chcę wierzyć w cuda, dopóki sam nie podepnę i nie sprawdzę.
Teraz tylko wysłupać 3000zł... Z używkami jest kłopot, bo raz, że tele obiektywy są jednak stosunkowo rzadziej kupowane ogólnie, a dwa, że RF100-400 jest stosunkowo młodym obiektywem i mało kto sprzedaje używkę. Szczerze mówiac nie spotkałem jeszcze na Allegro i OLX ani na grupach na facebooku.
PS: wadą tych testów na YT jest to, że niemal wszyscy używają body R5. Nawet testu z R6 ciężko uświadczyć, a co dopiero z R.