Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Jaki szeroki kat?

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Jaki szeroki kat?

Jaki szeroki kat polecacie do 20d z przesiadka w przyszlosci na 5d.Naczytalem sie juz mnostwo watkow na forum i mam kompletny metlik w glowie.Zastosowanie szkla to sluby :czyli czasami ciemne koscioly plus sale weselne.

Początki nałogu Awatar filip71
    Miasto
    Wiśniowa Góra

Domyślnie

To zdecydowanie kup coś standartowego czyli z przedziału 24-70. Jak zakupiłem 5D to mój 17-40 stał się prawie bezużyteczny bo staje sie faktycznym szerokim kątem (traktuje o tym także jeden z wątków na forum).
    Ja przy 20D szerokiego kąta używałem głównie w małych pomieszczeniach a do sal weselnych lub do kościoła idealny jest zakres środka czyli wymieniane 24-70.
    Po prawie 2 latach pracy na 20D po zamianie na FF byłem "zszokowany" szerokim polem widzenia przy 24mm.
    Po zamianie body nie stracisz na wymianie szkieł - no chyba, że lubisz trzymać obiektyw do "ekstremalnych" zastosowań czyli szeroki kąt.
    Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8L; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Domyślnie

Jeśli chodzi o 5D, to nie ma sęsu podczepiać pod niego "słabszych" szkieł.
    Chyba lepiej jest zainwestowac w jakąs eLke.

Coś już napisał Awatar P_i_t_t

Domyślnie

Albo rybki albo akwarium. Ze względu na cropa w 20D nie da się mieć szeroko tu i tu. Kolejna rzecz to definicja owej "szerokości" - dla jednego 24mm to jest to, dla drugiego to tylko namiastka. Ze względu na wspomniane śluby idealny byłby tu 24-70 f/2.8 L (patrząc bardziej przyszłościowo pod 5D).

Domyślnie

Podepnę się tutaj z pytaniem jaką stałkę (niższe koszty) polecilibyście do focenia pejzaży do C 350D? Wiem, że najfajniej byłoby mieć taką Tokinę 12-24 ale nie stać mnie na nią więc może być to stałka z tego przedziału ogniskowych.

Domyślnie

zenitar 16/2.8 + korekta dystorsji

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez totus
    zenitar 16/2.8 + korekta dystorsji
    Pokaz jakies efekty z takiego polaczenia.

Domyślnie

http://pbase.com/cameras/zenitar/16_28_mc_fisheye

sam nie uzywam. dystorsja raczej prosta do redukcji

Początki nałogu
    Miasto
    Jelenia Góra/Wrocław

Domyślnie

16-35 f2.8
    Edit: ja tak odnośnie ślubów :-)
    Ostatnio edytowane przez chyrus ; 11-06-2006 o 18:52

Uprawnienia umieszczania postów