Cytat Zamieszczone przez totamten Zobacz posta
Kiedy kupiłem wersję Poloneza już ze wspomaganiem układu kierowniczego, sąsiad powiedział, że nie będę miał wyczucia kierownicy, a zimą jak będzie ślisko, to już będzie tragedia. Nie wiem czy ta dyskusja jest warta ceny tego Canona, bo chyba jest to bronienie się przed tym co nieuniknione i tanizna, choć nie tania, w każdym systemie będzie miała takie kwiatki (i już ma!). Jeszcze pytanie: czy zagorzali RAW-owcy kupują takie obiektywy? Może i kupują tańsze, ale raczej dla ich specyficznego obrazowania niż dla oszczędności, ale tu ty jesteś ekspertem. Rozważmy, czy nie kusimy koncerny zestawieniem sprzecznych w sobie potrzeb: małe, lekkie, jasne, szerokie, miłe w dotyku, łatwe utrzymanie czystości, tanie..., a... i oczywiście zdjęcia prosto z aparatu lepsze niż z telefonu? Jest rynek, jest klient... no to...ciach po kieszeni!
Jedyne co my robimy to dajaemy się rżnąc na kasę i Canon to widzi wiec sprzedaje nam odchody w papierku a my się cieszymy. i nie! nie wszystkie tanie szkła takie są i nie wszyscy stawiają tylko na cenę. Pytam się dlatego że mam tani system canona - M, w którym obiektyw szerokokątny w podobnej cenie takich kwiatków nie ma. Toteż jak mam kupić korpus za 5000zł by podpinać do niego szroty, których jedyną zaletą jest że maja napis Canon na obudowie, to wolę zienić system albo poczekać, bo mi się nie pali grunt pod nogami. Może dla niektórych 1300zł to tanio, ale ja takie szroty widziałam na Amazonie za 300-400zł i jakbym je chciała to nie musze 3x tyle płacić... Tyle w temacie. Proszę o wypowiedzi konstruktywne na temat sprzętu, a nie gadanie o tym jak to użytkownicy chcieliby tanio i dobrze... nie znasz mnie wiec daruj sobie psychologię!