Strona 4 z 14 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 140

Wątek: Canon RF 16mm f/2.8 STM

Mieszany widok

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Canon RF 16mm f/2.8 STM

Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    moim skromnym zdaniem to typowe szkło bez zastosowań jedyną zaletą jest cena,
    osobiscie, czytajac reakcje w tym watku, sklonny jestem nieco przyhamowac.

w zaleznosci od polityki Canona wzgledem zoomow ponizej 24mm to moze nawet znalezc swoje zastosowanie jako lekki dodatkowy lens na "jak ma byc szerzej". na chwile obecna 15-35 morduje cena, a 14-35 wydaje sie zapchaj-dziura: optycznie bidna ale za to w cenie zblizonej do prawdziwego obiektywu (EF 16-35/4). watpie, zeby w krotkim terminie pojawila sie tu jakas rozsadna alternatywa, wiec ten 16/2.8 bedzie jakas opcja.

co starsi na tym forum moga pamietac wybor slodyczy w spozywczakach za poznej komuny. i porownanie tego tematu miedzy Spolem a Peweksem/Baltona. na chwile obecna RF moze i jest ladny "zachodni" jak z tegoz Peweksu, ale za to wybor jest jak w Spolem. EF moze i nie jest juz tak sexy ale wybor jest jednak peweksowy a ceny Spolem

do krajobrazu lepiej sie sprawdzi zoom klasy 16-35/4 elka,
    to szklo nie jest dla dedykowanego fotografa krajobrazu. w tym temacie 16-35/4 ewentualnie 16-35/2.8 II sa nadal uber-alles

ono moze byc dla wedrowca-landszafciarza. na calodniowy szlak, zestaw RP + 24-105 + 16 (+ worek akumulatorow, no ale przeciez nie bede bic lezacego... )

dla mnie to typowy ociążnik budżetu i plecaka (na szczęście niewielki), ale na pewno ktoś znajdzie dla niego jakieś zastosowanie i będzie twierdzł że jest doskonały.
    nie mam watpliwosci, ze wlasnie z tego wynika czesc fascynacji. jak niegdys z dostawy czekolady Twardowskiej do Spolem. zawsze to jakas odmiana od "kukulki albo ciastka petitki" (i nic wiecej) w dzien powszedni. a ze smakiem do batonika Mars czy czekolady Cote d'Or temu lata swietlne brakuje... przemilczmy
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 17-09-2021 o 09:12
    www albo tez flickr

Uzależniony

Za tą cenę to kupię go dla samego miecia.

A ja dla samego macia A tak serio to jednak dla 16mm. Nie będzie pewnie zbyt często używany ale miałem juz dwa przypadki kiedy brakowało mi szerokiego widzenia.
    https://www.photographer-limerick.com/
    Canon G3, Canon 450D, Canon 80D, Canon 6DMKII, Canon SX60HS, Canon R, Sigma 24-105mm F4 ART, Canon 50mm F1.8 STM, Canon 100mm F2.8, Canon 70-200mm F2.8 IS II USM, Canon 70-300mm F4-5.6 IS II USM Nano

Uzależniony
    Miasto
    .

Ciekawe jaki polar nie będzie robił winiety na tak małej średnicy...

Bywalec Awatar KEEK
    Miasto
    Warszawa

Ale dlaczego 16mm tylko do krajobrazu? To druga (w parze z 28mm) ogniskowa, której używam, a krajobrazów nie robię praktycznie wcale

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez KEEK Zobacz posta
    Ale dlaczego 16mm tylko do krajobrazu? To druga (w parze z 28mm) ogniskowa, której używam, a krajobrazów nie robię praktycznie wcale
    Myśle, że chodzi o spekulację, że obiektyw będzie uczciwy optycznie dopiero po przymknięciu powiedzmy do f8 co pozwoli mu być budżetowym obiektywem do krajobrazu

Bywalec Awatar KEEK
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez robcio Zobacz posta
    Myśle, że chodzi o spekulację, że obiektyw będzie uczciwy optycznie dopiero po przymknięciu powiedzmy do f8 co pozwoli mu być budżetowym obiektywem do krajobrazu
    Też się tego obawiam, nie spotkałem jeszcze żadnej 16-ki (poza moją oczywiście ), która by nie mydliła bokami. Ale z tym f8 nie przesadzaj - 80% zdjęć robię na f8. Nie przepadam za płytką GO i bokehami. Gdyby ta 16-ka była znośna optycznie, do tego jakaś znośna 28-ka starego typu - czyli w wymiarach bardziej szersza niż dłuższa, to bym od razu gnał do sklepu zmieniać system!

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Też się tego obawiam, nie spotkałem jeszcze żadnej 16-ki (poza moją oczywiście ), która by nie mydliła bokami. Ale z tym f8 nie przesadzaj - 80% zdjęć robię na f8. Nie przepadam za płytką GO i bokehami. Gdyby ta 16-ka była znośna optycznie, do tego jakaś znośna 28-ka starego typu - czyli w wymiarach bardziej szersza niż dłuższa, to bym od razu gnał do sklepu zmieniać system!
    Może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem to nie jest moja spekulacja ale spekulacja jaką można gdzie nie gdzie przeczytać, usłyszeć, za granicą to nawet się uciekali do porównywania wykresów MFT bo te Canon już udostępnił żeby coś wnioskować o tym obiektywie. Ja cierpliwie czekam, aż ten obiektyw realnie pojawi się w sprzedaży i właśnie jak będzie ok nawet dopiero na f8 to do tego do czego bym go wykorzystywał starczy i wtedy pewnie kupię. Dla małej głębi są inne szkła w składziku
    Ostatnio edytowane przez robcio ; 23-09-2021 o 20:28

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

do tego jakaś znośna 28-ka starego typu - czyli w wymiarach bardziej szersza niż dłuższa, to bym od razu gnał do sklepu zmieniać system!
    28mm pewnie szybko nie zagości w systemie R.
    Po tym jak pojawiła się bardzo dobra EF28/2.8 IS i została obśmiana (bo ciemna i z IS) to pewnie się Canon uczulił.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    28mm pewnie szybko nie zagości w systemie R.
    Po tym jak pojawiła się bardzo dobra EF28/2.8 IS i została obśmiana (bo ciemna i z IS) to pewnie się Canon uczulił.
    Konkurencja wypuściła ostatnio malutkie 28 f2.8 i nawet bez IS więc może się jeszcze przełamią i zrobią taki obiektyw.

Strona 4 z 14 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów