Pokaż wyniki od 131 do 140 z 140

Wątek: Canon RF 16mm f/2.8 STM

Widok wątkowy

Miasto
    Zewsząd

Domyślnie Odp: Canon RF 16mm f/2.8 STM

Cytat Zamieszczone przez robcio Zobacz posta
    ...
    Pytanie zasadnicze było czy obiektyw ma wady optyczne - ma, ponadprzeciętne
    Czy te wady są korygowane programowo - są
    Czy da się tego używać (czy da się tym robić zdjęcia) - tak
    Czy te zdjęcia będą najwyższej jakości - nie, z pewnością istnieją inne instrumenty optyczne dające lepsze rezultaty
    Czy to obiektyw mały, lekki, tani i względnie jasny - tak

Jeśli wymaga się świetnej jakości optyczne prosto z aparatu w formacie RAW to mam pewną obawę, że coraz trudniej będzie znaleźć dobrze zrobione obiektywy eliminujące wady i problemy już w torze optycznym i to niezależnie od kwoty jaką się ma do wydania. W innych zastosowaniach typu wydruk lub fotoksiążka nie widzę takiej potrzeby.

Obecnie nawet droższe konstrukcje korzystają z korekt programowych i to nie tylko w Canonie, takie są trendy.
    Jestem zwykłym niedzielnym pstrykaczem - nie robię i nie wywołuję RAWów. Cała postprodukcja to GIMP, konkretnie kadrowanie i zmniejszenie rozdzielczości pod FB. Tylko tyle i aż tyle.
    Jak na razie jestem targetem na sprzęt Canona - budżetowe obiektywy są jakie są, a puszka i tak wyprostuje dystorsję, nim zapisze kadr w jpg-u. Sam już nie wiem, czy to znak naszych czasów, czy cwaniactwo producenta. Na ten moment mnie to nie boli.
    Gdybym chciał się jednak pobawić w prostprodukcję RAW (tyle piszecie o Lr/LrC), to optycznie też mi to chyba nie zrobi różnicy, gdyż wyprostuję profilem i będzie git.
    Czyli co - jak dla mnie WIN/WIN?

PS
    Podpowiedzcie proszę, jaki soft do postprodukcji (mam tu na myśli m.in. edycję profilem dedykowanym pod dany obiektyw) jest w rozsądnych pieniądzach. Nie szukam żadnego planu, chciałbym zapłacić jakieś drobne i używać, być może się w to wkręcę. A może nie. Istnieje jeszcze taki na rynku?
    Ostatnio edytowane przez publisher ; 18-09-2023 o 20:14
    R6, RF 50 F 1.8 STM, RF 35 F1.8 IS STM MACRO

Uprawnienia umieszczania postów