Strona 13 z 14 PierwszyPierwszy ... 311121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 140

Wątek: Canon RF 16mm f/2.8 STM

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Canon RF 16mm f/2.8 STM

Cytat Zamieszczone przez Qgiel Zobacz posta
    Tyle fotek, to i ja swoją dołączę.
    Na monitorze wymyśliłem kratkę w Libre Office i ją sfotografowałem w cRAW, a potem zrobiłem fotkę wyświetlacza mojego R7.
    Przypomnę,że wszelkie korekcje dotyczące obiektywu wyłączyłem na potrzeby wcześniejszych fotek.
    Chyba jestem ślepy ?
    Załącznik 15048
    Nie jesteś ślepy, tylko Einstein trafił pod strzechy i "odkrzywianie" przestrzeni przez procesory aparatów stało się powszechną praktyką, żeby klient w podglądzie, czy w wizjerze nie zobaczył"rybiego oka". To stara praktyka rodem z telefonów, gdzie klient myśli, że idealne prostokątne zdjęcia to zasługa 5 obiektywów firmy na "L" lub "Z" i matrycy na "S" i pierdyliona pikeli.
    Ostatnio edytowane przez totamten ; 18-09-2023 o 08:35

Miasto
    Warszawa

Zwróćcie też uwagę, że prezentowane straszydełko z ogromną dystorsją pochodzi z FF. Na APS-C (np. R10, R7) będzie zdecydowanie mniej dokuczliwa.

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Czy będzie mniej dokuczliwa czy nie - kwestie co się tym robi.
    Przy takim podejściu, że to obiektyw używany z apsc trzeba tez zaznaczyć, że to będzie kąt widzenia zbliżony do 25-26 mm dla pełnej klatki czyli już nie aż tak szeroko.

Pytanie zasadnicze było czy obiektyw ma wady optyczne - ma, ponadprzeciętne
    Czy te wady są korygowane programowo - są
    Czy da się tego używać (czy da się tym robić zdjęcia) - tak
    Czy te zdjęcia będą najwyższej jakości - nie, z pewnością istnieją inne instrumenty optyczne dające lepsze rezultaty
    Czy to obiektyw mały, lekki, tani i względnie jasny - tak

Jeśli wymaga się świetnej jakości optyczne prosto z aparatu w formacie RAW to mam pewną obawę, że coraz trudniej będzie znaleźć dobrze zrobione obiektywy eliminujące wady i problemy już w torze optycznym i to niezależnie od kwoty jaką się ma do wydania.

Obecnie nawet droższe konstrukcje korzystają z korekt programowych i to nie tylko w Canonie, takie są trendy.

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Mam dylemat czy zamienić ciężkiego, manualnego Samyanga EF 14mm f2,8 bardzo ostrego na tego Canona. Jedynie co mnie wkurza w tym Samyangu to właśnie waga i brak AF (przyzwyczaiłem się, ale jest sporo zdjęć nie trafionych, jeśli fotografujemy bliskie obiekty).

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez mystek Zobacz posta
    Mam dylemat czy zamienić ciężkiego, manualnego Samyanga EF 14mm f2,8 bardzo ostrego na tego Canona. Jedynie co mnie wkurza w tym Samyangu to właśnie waga i brak AF (przyzwyczaiłem się, ale jest sporo zdjęć nie trafionych, jeśli fotografujemy bliskie obiekty).
    Ale czemu foty są nietrafione na Samyangu? Ja mam fisha od nich manualnego i nigdy mi się to nie zdarzyło. Na jakim body pracujesz?

Uzależniony
    Miasto
    .

Ten Canon też ma 14mm bez korekcji. Czasem się przydaje

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Na R pracuję. Foty nie trafione ze względu na MF, dlatego napisałem, że w sytuacjach jak fotografuję np z odległości 50cm powiedzmy na f2,8.

Coś już napisał
    Miasto
    Bełchatów

Cytat Zamieszczone przez robcio Zobacz posta
    Czy będzie mniej dokuczliwa czy nie - kwestie co się tym robi.
    Przy takim podejściu, że to obiektyw używany z apsc trzeba tez zaznaczyć, że to będzie kąt widzenia zbliżony do 25-26 mm dla pełnej klatki czyli już nie aż tak szeroko.
    Obecnie nawet droższe konstrukcje korzystają z korekt programowych i to nie tylko w Canonie, takie są trendy.
    Odpowiednik ogniskowej 26 mm na matrycy APS-C to i tak jest więcej od 18 mm dla kitowego 18-150 dla APS-C.
    Poniżej to już wchodzi się bardziej w bardzo świadome działanie, bo zniekształcenia się będą pojawiać z natury ogniskowej.
    Będzie krzywo, mury się będą walić itp sprawy. Zatem temat jest wieloznaczny. Dla amatora ( jak ja), te 25 mm to najczęściej dolna granica akceptowanej perspektywy.
    No, ale jest cały czas 2,8 i to też waży. A czy są korekcje czy ich nie ma..............? Technika obrazowania poszła w taką stronę, że najpewniej nie da się tego uniknąć. A skoro otrzymam to, czego oczekuję - mówiąc wprost, dostanę zdjęcie na którym jest to, co moje oczy widziały w czasie naciśnięcia spustu migawki, to co mnie ma zajmować, co się dzieje w środku body i obiektywu ?
    Piękne i romantyczne czasy fotografii chemicznej minęły. Teraz można tylko operować tym co nam dadzą w hardware i software.
    I też nie wiadomo, jak długo taki stan potrwa...........czym się będzie "zatrzymywało czas w kadrze"za dekadę czy dwie ?

Coś już napisał

widze że dyskusja pełną parą a w miedzy czasie świat się skończył bo ... w czwartek stanę się posiadaczką R10 - to już pewne. Niestety jak nie kupię szerokiego to będzie płacz i zgrzytanie zebów. Niech wam będzie rf16mm to jedyny w swoim rodzaju i niepowtarzalny, ale jednak według mnie szrot, więc lipa - u mnie nie zagości ... nawet za 400zł. Twierdzicie , że nic nie ma, hmm... a to: Canon RF 15-30mm f/4.5-6.3 IS STM... tak wiem jest ciemny, ale na jakiś kompromis musze pójść. Dziś rozmawiałam ze sprzedawcą i ponoć ten r10 ma naprawdę przyzwoite "użyteczne" iso... cokolwiek to znaczy Czy w przyapdku tego obiektywu też główną zaleta jest, ze można go korygować w Lr?

i jeszcze jedno... czytałam, ze Canon ma ponoć wydać w najbliższym czasie rf-s 11-22mm - warto czekać czy brać to co jest? 11mm to byłby coś na apsc
    Ostatnio edytowane przez eos m10 ; 18-09-2023 o 18:45

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez eos m10 Zobacz posta
    i jeszcze jedno... czytałam, ze Canon ma ponoć wydać w najbliższym czasie rf-s 11-22mm - warto czekać czy brać to co jest? 11mm to byłby coś na apsc
    Niby miał być styczniu przypuszczam, że mają problemy z "przepakowaniem" szkła EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM w obudowę RF-S No i po takiej "operacji" pewnie cena zamiast 1,8k zł będzie bliższa 3k zł
    Ostatnio edytowane przez candar ; 18-09-2023 o 19:51
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Strona 13 z 14 PierwszyPierwszy ... 311121314 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów