Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Canon 6DMKII "przepala" zdjęcia robione przez wizjer

  1. #1

    Dołączył
    Dec 2016
    Miasto
    Wejherowo
    Posty
    10

    Domyślnie Canon 6DMKII "przepala" zdjęcia robione przez wizjer

    Witam
    Mam taki problem, gdy robie zdjęcia przez wizjer wszystkie zdjęcia są prześwietlone tak jakby czas migawki nie był zsynchronizowany z migawką, natomiast gdy robię przez live view wszystko jest ok . Czy ktoś miał już podobną sytuację można coś z tym zrobić czy tylko pozostaje serwis??
    dziękuje bardzo za pomoc
    Adam

  2. #2
    Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Dołączył
    Jun 2013
    Miasto
    Londyn
    Posty
    3 414

    Domyślnie Odp: Canon 6DMKII "przepala" zdjęcia robione przez wizjer

    Pomiar pewnie padł, oddaj do serwisu.

  3. #3
    gajowy Awatar akustyk
    Dołączył
    Dec 2004
    Miasto
    holandia
    Wiek
    43
    Posty
    11 502

    Domyślnie Odp: Canon 6DMKII "przepala" zdjęcia robione przez wizjer

    ale takie same parametry ekspozycji?
    www albo tez flickr

  4. #4

    Dołączył
    Dec 2016
    Miasto
    Wejherowo
    Posty
    10

    Domyślnie Odp: Canon 6DMKII "przepala" zdjęcia robione przez wizjer

    tak takie same parametry,w wizjerze i w live view zdjęcie zrobione przez wizjer są przepalone . Jak ustawie w live view na M przysłone np 2,8 i czas 1/640 przy ISO 160 to z takimi ustawieniami przez wizjer zdjęcie jest przepalone . Sprawdziłem w słabym oswietleniu aby czas był dłuższy i aparat wskazal czas naświetlania 1 Sec to po naciśnięciu spustu lustro opadło po ok 3 bo to mogę sobie policzyć. Zastanawiam się nad różnicą naświetlania matrycy przez live view a przez wizjer na live view jest ok a przez wizjer nie jest czas otwarcia nie jest zsynchronizowany z przysłoną ? efekt taki sam na av,M,Tv a przy live view lustro sie nie otwiera albo zamyka?

  5. #5
    Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Dołączył
    Jun 2013
    Miasto
    Londyn
    Posty
    3 414

    Domyślnie Odp: Canon 6DMKII "przepala" zdjęcia robione przez wizjer

    Wrzuc dwa rawy jeden przez wizjer drugi z lv.

  6. #6
    Uzależniony
    Dołączył
    May 2018
    Posty
    791

    Domyślnie Odp: Canon 6DMKII "przepala" zdjęcia robione przez wizjer

    Tryb P lub zielony kwadracik i przestować jeszcze raz (podobnego typu problemy pojawiaja się co jakiś czas na forum ale ich żrodłem nie jest niesprawny sprzęt) jak focisz przez wizjer i nie ma akurat twojej głowy za wizjerem to trzeba wizjer zasłonić bo nie jest szczelny i puszcza światło do komory lustra

  7. #7
    Coś już napisał
    Dołączył
    Feb 2012
    Posty
    73

    Domyślnie Odp: Canon 6DMKII "przepala" zdjęcia robione przez wizjer

    Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    Tryb P lub zielony kwadracik i przestować jeszcze raz (podobnego typu problemy pojawiaja się co jakiś czas na forum ale ich żrodłem nie jest niesprawny sprzęt) jak focisz przez wizjer i nie ma akurat twojej głowy za wizjerem to trzeba wizjer zasłonić bo nie jest szczelny i puszcza światło do komory lustra
    To chyba nie jest ten przypadek. W efekcie tego o czym piszesz, otrzymujemy zdjęcia
    niedoświetlone, a tu mamy efekt odwrotny.

  8. #8
    gajowy Awatar akustyk
    Dołączył
    Dec 2004
    Miasto
    holandia
    Wiek
    43
    Posty
    11 502

    Domyślnie Odp: Canon 6DMKII "przepala" zdjęcia robione przez wizjer

    Cytat Zamieszczone przez steamhammer Zobacz posta
    To chyba nie jest ten przypadek. W efekcie tego o czym piszesz, otrzymujemy zdjęcia
    niedoświetlone, a tu mamy efekt odwrotny.
    ale ten efekt, o ktorym obaj piszecie, to jest przeklamanie pomiaru. nie ekspozycji. wiec jesli u ciebie oba zdjecia (z celownika i z LV) maja te same parametry ekspozycji (ISO i przeslona i czas) to oczywiscie nie jest to kwestia pomiaru swiatla, wiec tak czy siak nie stad sie problem bierze

    pytania pomocnicze:
    1. bez lampy te zdjecia?
    2. z jakimi obiektywami?
    3. czy pomiar swiatla w obu przypadkach pokazuje podobna sytuacje. w sensie: jesli przez celownik ustawisz kadr na jednolicie jasna powierzchnie i wskazowka swiatlomierza pokaze ci srodek, to czy w LV histogram tez jest gdzies posrodku, czy (jakby wynikalo z pozniejszych ekspozycji) grubo ponizej tego srodka?
    4. probowales resetu aparatu do ustawien fabrycznych? albo przynajmniej sprawdzic C.fn. dotyczace ekspozycji? tam jest gdzies cos takiego jak "safety shift" a nie wiem czy to nie jedyne z ustawien mogacych przeklamywac
    www albo tez flickr

  9. #9
    Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Dołączył
    Jun 2013
    Miasto
    Londyn
    Posty
    3 414

    Domyślnie Odp: Canon 6DMKII "przepala" zdjęcia robione przez wizjer

    Moim zdaniem, tylko zdjecia z exif pokaża o co chodzi.

  10. #10
    Uzależniony
    Dołączył
    Jul 2007
    Miasto
    Lublin
    Posty
    840

    Domyślnie Odp: Canon 6DMKII "przepala" zdjęcia robione przez wizjer

    W przypadku OVF światło mierzą fotokomórki po obu stronach okularu, a w LV mierzy je matryca, ale tu nie jest problem w tym, że te pomiary się różnią, lecz w tym, że naświetlenia się różnią przy tych samych nastawach. Od zawsze tak jest, czy nagle się coś popaprało?
    EOS 550D, 6D, M2, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1, Sigma 4-5,6/70-300 DL, Sigma 3,8-5,6/28-135, Vivitar 3,5/100 Macro, EOS 620 i 650 + EF-M, Yongnuo YNEX600-RT, Olympusy OM-2N, OM-4 stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •