Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Fotografowanie obrazów

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie Fotografowanie obrazów

Hi!
    Dacie się poprosić o podzielenie się wiedzą na temat fotografowania obrazów? Niech to będzie przykładowo olej. Kiedyś miałem do obrobienia fotki obrazów wykonane przez fachowca w studiu. I byłem bardzo rozczarowany. Bliki, brak prostopadłych krawędzi itd. Zapraszam do wypowiedzi. ;-)
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM
    Hi!
    Dacie się poprosić o podzielenie się wiedzą na temat fotografowania obrazów? Niech to będzie przykładowo olej. Kiedyś miałem do obrobienia fotki obrazów wykonane przez fachowca w studiu. I byłem bardzo rozczarowany. Bliki, brak prostopadłych krawędzi itd. Zapraszam do wypowiedzi. ;-)
    jest kilka bardzo waznych spraw;
    - jak juz sam zauwazyles obiektyw stalka i to idelanie prostopadle
    do obrazu, ustawiony doklanie na srodkuay uniknac znieksztalcen. DOABRA stalka i domknieta.

- oswietlenie w zasadzie najlepsze ciagle w przypadku pracy z olejem,
    wtedy doskonale widac ulozenie swiatal na fakturze materialu. Blyskowy tez
    da sie pracowac lecz trudniej nad nim zapanowac. Mowa oczywiscie o
    oswietleniu studyjnym

- dwa zroda switla ostawione w taki sposob aby podkreslic szlechetna fakture
    farby olejnej i rownoczesnie nie bylo odbic. To bardzo trudna sprawa
    ustawic wlaciwie swiatlo i dobrac je odpowiednio.

- koniecznie wzorniki kolorow jesli to ma byc reprodukcja

- do reprodukcji 1:1 conajmniej sredni format, jesli zdjecia maja sluzyc do
    wysokiej jakosci albumow matryca FF i to bez dyskusji

- swiatlomierz studyjny w celu sprawdzeniu rownomernego ulozenia swiatla na
    powierzchni obrazu

- na wstepie pracujac cyfra dobrze ustawiony WB wedlug wzorcow w
    przypadku analoga dobrze dobrany material do temperatury barwowej lampy +
    odpowienie konwertery i musowo wzorce kalibracyjne gdzies w kadrze.

Roger
    Ostatnio edytowane przez Rogeros ; 06-06-2006 o 12:49
    Marcin "Roger" Pojałowski
    GG: 27797

Domyślnie

Coż, jak kiedyś robiłem coś takiego, wyniosłem obrazy na dwór na sztalugach, naturalnie nie może padać i lepiej jeśli byłyby chmurki niż ostre słońce, środek obrazu najlepiej, żeby byl w środku osi obiektywu, krzywizny ewentualne poprawione w PS, kolorystykę korygowałem z artystą nad uchem, było tak jak on chciał i wyszedł zadowolony.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stdanielo
    Coż, jak kiedyś robiłem coś takiego, wyniosłem obrazy na dwór na sztalugach, naturalnie nie może padać i lepiej jeśli byłyby chmurki niż ostre słońce, środek obrazu najlepiej, żeby byl w środku osi obiektywu, krzywizny ewentualne poprawione w PS, kolorystykę korygowałem z artystą nad uchem, było tak jak on chciał i wyszedł zadowolony.
    zaraz czy pytanie dotyczylo profesjonalnie wykonanych reprodukcji czy amatorkich zabaw? Bo jesli to pierwsze to ROTFL

Roger

Początki nałogu Awatar perqsista
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jak przebrniesz przez te kłótnie, i związany z nimi bajzel to znajdziesz kilka ciekawych porad

http://brb.pl/e544

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rogeros
    zaraz czy pytanie dotyczylo profesjonalnie wykonanych reprodukcji czy amatorkich zabaw? Bo jesli to pierwsze to ROTFL

Roger
    Patrząc na sprzęt iREM'a nie sądzę by chodziło o reprodukcje 4x6 metrów więc podałem metodę chałupniczą, robiłem też reprodukcje w studio, dokładnie tak jak podałeś, albo prawie tak samo, co prawda zamiast średniego formatu był badziewny D70 ale muszę przyznać, że efekty były porównywalne. Oba sposoby nadawały się do reprodukcji 20x30, co prawda było to dobre dwa lata temu i technika (cyfrowa) poszła mocno do przodu. Nie każdy dysponuje studiem więc podałem metodę "chałupniczą", która jest w stanie dać zadowalające efekty.

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stdanielo
    Patrząc na sprzęt iREM'a nie sądzę by chodziło o reprodukcje 4x6 metrów więc podałem metodę chałupniczą, robiłem też reprodukcje w studio, dokładnie tak jak podałeś, albo prawie tak samo, co prawda zamiast średniego formatu był badziewny D70 ale muszę przyznać, że efekty były porównywalne. Oba sposoby nadawały się do reprodukcji 20x30, co prawda było to dobre dwa lata temu i technika (cyfrowa) poszła mocno do przodu. Nie każdy dysponuje studiem więc podałem metodę "chałupniczą", która jest w stanie dać zadowalające efekty.

Pozdrawiam
    owszem ale nie masz kontroli nad wieloma czynnikami, w ten sposob nie da sie
    zrobic nic o jakosci nadajacej sie do albumu. Wszystko zalezy tez mocno od wielkosci oryginalu obrazu. Najistotniejsze se trzy sprawy: wiernosc koloru i tonow, zachowanie mikro szczegulow oraz brak znieksztalcen. Reszta to juz w zaleznosci czemu maja sluzyc te reprodukcje.

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

owszem ale nie masz kontroli nad wieloma czynnikami, w ten sposob nie da sie
    zrobic nic o jakosci nadajacej sie do albumu. Wszystko zalezy tez mocno od wielkosci oryginalu obrazu. Najistotniejsze se trzy sprawy: wiernosc koloru i tonow, zachowanie mikro szczegulow oraz brak znieksztalcen. Reszta to juz w zaleznosci czemu maja sluzyc te reprodukcje.
    Czy przy małych obrazkach (przypominają mi się Alternatywy 4 ;-) - ale nie, na serio - małych - przydaje się stefan?
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez perqsista
    Jak przebrniesz przez te kłótnie, i związany z nimi bajzel to znajdziesz kilka ciekawych porad

http://brb.pl/e544
    W tym watku to jest dopiero bajzel i awantura...

Roger

Początki nałogu Awatar perqsista
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

W tym watku to jest dopiero bajzel i awantura...
    Roger
    No przecież już napisałem ze w tym (na prfc) :P

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów