Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Problemy z odbitkami.

Widok wątkowy

Bywalec
    Miasto
    Piła

Domyślnie

jest coś takiego jak densynometria, czy jakoś tak. każda świeża rolka papieru w maszynie musi być skalibrowana- wyjeżdża kontrolny pasek wrzuca się toto do densynometru i czeka na wynik pozytywny- tego czasem laboranci zapominają zrobić no a papier też ma swój kolor, zależnie od rodzaju. Ale to raczej kończy się większą ilością YELLOW na odbitkach.
    Co jeszcze- nieskalibrowany monitor- zmora labów. Wypalone, stare kineskopy, nie do ustawienia, świecące wedle humoru cieplej lub zimniej.
    Gust laboranta- ja na przykład wolę zimniejsze kolory, bardziej techniczne niż żółte gęby na fotach "bo tak wolą klienci". Gęba w cieniu nie może być "ciepłobarwna" bo w oryginale nie była- niestety- kierownik wie lepiej.
    To chyba główne grzechy...
    No i oczywiście klisza- Kodaki lubią być żółte, Konica sina, Fuji chyba najwierniej oddaje barwy na poziomie "amatorskim", ale jak chcesz mieć foty super, to weź NPH, NPS, NPC. Zdębiałem ,jak pierwszy raz robiłem odbitki z NPH- miÓÓÓÓÓÓÓÓÓd.
    Jedna rada- laborant też człowiek i lubi być dopieszczony. Wybierz sobie kogoś w punkcie i dogadaj się, żeby dopilnował skanów. Ja tak robię- oddaję sprawdzonemu człowiekowi i wiem, że mi kichy nie odwali. Przy czym inni w tym punkcie potrafią skopać foty aż miło. Połechtałem ego laboranta i teraz mamy umowę- on ma satysfakcję zawodowca, ja dobre wyniki.:-D

SUPERIA 400 to jest badziewny negatyw!!! A przynajmniej zdarzają się wielkie serie tego produktu, który wyjeżdża jakby był solidnie niedoświetlony- sprawdziliśmy to osobiście na Eos 30, EOS 33, EOS 3000N i Nikonie F75- ta klisza jest do kitu i już. Kiedyś była dobra- teraz lepszy jest Rossman.
    Ostatnio edytowane przez Terrmos ; 14-07-2006 o 20:33

Uprawnienia umieszczania postów