Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Zestaw szkiel do Cropa

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeo
    10-22 jest za szerokie w góry ??? Chyba nie rozumiem twojego rozumowania.
    Przepraszam. Zle sie wyrazilem.
    Lece w Pireneje no i po drodze bede w Barcelone. Szklo bedzie uzywane tu i tu.
    Poniewaz w Pirenejach bede przez 2 tygodnie nosil sprzet na wlasnych plecach wiec nie chce brac wiecej niz puszka + 1 szklo + filtry.

Dlatego uwazam zakres dawany przez 16(17)-50(55) za optymalny. Taki spacer-zoom

Znacznie wieksze watpliwosci mam do wiekszych ogniskowych.

Co do obiektywu portretowego to narazie mocno sie waham pomiedzy 50/1.4 i 85/1.8.
    Czy ktos w Warszawie nie ma ochoty przejsc sie kiedys na piwo z ktoryms z tych obiektywow ? (tak wiem ze jest gielda, ale to nie to samo)

Domyślnie

Jeśli jedziesz w góry i nie chcesz za dużo nosić to powinieneś wziąść 17-50 i 85mm. Z tym zestawem napewno się nie przeciążysz. Albo wogle same stałki.

Domyślnie

Jeśli chodzi o 85/1.8 (używam z 30D) to świetne szkło.
    Jestem na świezo po zdjeciach ulicznych (portrety głownie) z tym obiektywem i moge Ci go zdecydowanie polecic ;-))

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ans
    Jeśli chodzi o 85/1.8 (używam z 30D) to świetne szkło.
    Jestem na świezo po zdjeciach ulicznych (portrety głownie) z tym obiektywem i moge Ci go zdecydowanie polecic ;-))
    No to wracam do pytania. Kto sie wybiera w najblizszym czasie na jakis spacer z tym szklem w Warszawie ?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

wyjasnijcie mi po co jasna tele-stalka w gory?

OK, mozna jej uzyc. ale nie lepiej wziac po prostu jakiegos uniwersalniejszego zooma. swiatla, w tamtej czesci swiata, raczej bedzie pod dostatkiem, zawsze mozna wlaczyc f/8, coco-jumbo i do przodu.

jestem jak najbardziej za 10-22. bezdyskusyjnie uwazam, ze szkoda wychodzic w gory bez rasowego szerokiego kata. z braku szkiel zaczynajacych sie na 15mm (analogowych 24mm) trzeba to robic 10-22 lub odpowiednikami.

na pewno nie karalbym sie zawezaniem perspektywy do "od 17 w gore". to jest roznica, ktora widac.

Canon 10-22 + Tamron 28-75 albo 17-50 i jedziemy
    www albo tez flickr

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    wyjasnijcie mi po co jasna tele-stalka w gory?

OK, mozna jej uzyc. ale nie lepiej wziac po prostu jakiegos uniwersalniejszego zooma. swiatla, w tamtej czesci swiata, raczej bedzie pod dostatkiem, zawsze mozna wlaczyc f/8, coco-jumbo i do przodu.

jestem jak najbardziej za 10-22. bezdyskusyjnie uwazam, ze szkoda wychodzic w gory bez rasowego szerokiego kata. z braku szkiel zaczynajacych sie na 15mm (analogowych 24mm) trzeba to robic 10-22 lub odpowiednikami.

na pewno nie karalbym sie zawezaniem perspektywy do "od 17 w gore". to jest roznica, ktora widac.

Canon 10-22 + Tamron 28-75 albo 17-50 i jedziemy
    Tylko ze jakos limit finansowy ten zestaw przekracza.
    10-22 - 2500
    17-50/28-75 ~ 1500
    Tele ~ 2500
    Razem ~ 6500

Nie mowiac juz o wadze przy chodzeniu po gorach z dwoma szklami.

Co do 17 w gore to cale poprzednie wakacje focilem Praktika + 50/1.8 wiec jak dla mnie 27 (po przeliczeniu) to i tak jest szeroko (mysle ze jeszcze nie doroslem do az tak szerokiego kata)

A tele stalka w gory to nie moj pomysl
    Dla mnie mialby to byc obiektyw potretowy.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maver1ck
    Tylko ze jakos limit finansowy ten zestaw przekracza.
    10-22 - 2500
    17-50/28-75 ~ 1500
    Tele ~ 2500
    Razem ~ 6500
    no to nie musi byc 10-22 tylko Tokina 12-24. i jest w 6000zl, a nawet ponizej

Cytat Zamieszczone przez maver1ck
    Nie mowiac juz o wadze przy chodzeniu po gorach z dwoma szklami.
    wybacz, ale tego to ja juz nie rozumiem. albo jedziesz robic zdjecia, albo na piknik. w tym drugim przypadku polecam zachowac pieniadze i wydac na masazystki itp.

a tak bardziej powaznie: w plenerze nosze na grzbiecie 12~15kg. plus w lapie statyw, dokladajacy te 1,5 kg. nawet przy lejacym sie z nieba skwarze, w gorzystym terenie. bo jak chce robic zdjecia, to chce robic zdjecia. napieprzajace plecy i napiete miesnie po tygodniu przestanie byc czuc. a kac spowodowany strata wartosciowych ujec "bo mi sie czegos nie chcialo wziac", mija miesiacami.

inna kwestia - dodatkowy obiektyw wazy w okolicach 500g. niech bedzie ze z klapkami i nakrecona UV-ka wychodzi 600g. to naprawde nie jest wielka roznica. to praktycznie tyle co komplety zapasowych baterii (do body i lampy). bez przesady...

albo piknik, albo zdjecia. Ty wybierasz
    www albo tez flickr

Domyślnie

maver1ck, możliwe, że bede w wawie w srode 14 czerwca (od 10 do 17 gdzies w miescie). Moglibysmy sie gdzies umowic.

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk

a tak bardziej powaznie: w plenerze nosze na grzbiecie 12~15kg. plus w lapie statyw, dokladajacy te 1,5 kg. nawet przy lejacym sie z nieba skwarze, w gorzystym terenie. bo jak chce robic zdjecia, to chce robic zdjecia. napieprzajace plecy i napiete miesnie po tygodniu przestanie byc czuc. a kac spowodowany strata wartosciowych ujec "bo mi sie czegos nie chcialo wziac", mija miesiacami.
    Ja bym bardzo chcial miec tylko 12kg.
    Ostatnio mialem gdzies pod 20. I w tym momecie czuc kazdy dodatkowy kilogram.
    I raczej ciezko to nazwac plenerem. Szczegolnie jesli wejdziemy na lodowiec.

Chyba musze to jeszcze raz mocno przemyslec.

Domyślnie

A np taki zestaw:
    Tokina 12-24/4, Tamron 28-75/2.8, 70-200/4 ?

Ja mam własnie taki zestaw, tyle, ze zamiast 70-200 mam 85.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów