Pokaż wyniki od 1 do 10 z 60

Wątek: Szerokokątny obiektyw do RP

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie Odp: Szerokokątny obiektyw do RP

Cytat Zamieszczone przez Pezet85 Zobacz posta
    @Leon007 co do składania panoram, widziałem w RP tryb panoramiczny ale próbując go włączyć body komunikuje, że moja 50 nie ma stabilizacji. Czy używasz do tego typu zdjęć statywu?
    W ten weekend byłem w Tatrach Wysokich na Słowacji i muszę przyznać że ujęcia telefonem żony, wyszly dużo lepiej niż z mojej 50ki.
    Tak się właśnie zastanawiam nad zamianą tego obiektywu, tym bardziej że do portretów go nie używam bo wolę 85ke a w górach z kolei jest za wąsko.
    Myślałem też nad Ef 24-70 oraz 24-105 f4 ale cena powyżej 2000 zł.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
    Nie stosuję żadnych specjalnych trybów w aparacie. Robię zdjęcia z ręki, z czasami zapewniającymi nieporuszenie - reguła odwrotności ogniskowej plus jakiś margines bezpieczeństwa. Zakładka między zdjęciami około 1/4-1/3 kadru, trzymanie aparatu poziomo (w granicach możliwości człowieka), zapas od góry i od dołu około 1/5-1/4 kadru. Pomagają w tym punkty ostrości - wybierz któreś jako odnośniki. Program do składania panoram sam skoryguje jasność, kolory i ewentualne przechylenia, jeżeli nie będą jakieś ekstremalne. Używam programu tego ,co napisałem, ale są jeszcze inne.
    Jak zaczniesz czytać o panoramach, to przestraszą cię jakieś punkty cośtamfokalne, specjalne głowice, poziomnice itd. - wszystko w cenie używanego auta, ale zlekceważ to. W przypadku odległych krajobrazów nie ma to takiego znaczenia. Po prostu zrób 3-5 zdjęć okolicy w Wieliczce i złóż w jakimś programie do panoram.

--- Kolejny post ---

Jeszcze w uzupełnieniu do kolegi: Za UWA umownie uważa się ogniskowe poniżej 24 mm (FF). Na przykład 17-40 to zoom UWA.
    Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 17-08-2021 o 19:18
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Uprawnienia umieszczania postów