Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 60

Wątek: Szerokokątny obiektyw do RP

Początki nałogu Awatar Pezet85

Domyślnie Odp: Szerokokątny obiektyw do RP

@candar to wezmę pod uwagę tą Sigmę, najlepsze jest to że pod Nikona i Sony ta sigma kosztuje koło 2 tys a pod Canon 3-4 tys.
    Jest jeszcze tańszy odpowiednik 35 1.8 RF, tego też nie brać pod uwagę?

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez Pezet85 Zobacz posta
    @candar to wezmę pod uwagę tą Sigmę, najlepsze jest to że pod Nikona i Sony ta sigma kosztuje koło 2 tys a pod Canon 3-4 tys.
    Jest jeszcze tańszy odpowiednik 35 1.8 RF, tego też nie brać pod uwagę?
    Ale dlaczego wybrałbyś bzyczek RF 35 1.8 zamiast EF 35 1.4L , jakieś wytłumaczenie? RF 35 1.8 to drogie szkło budżetowe z mnóstwem wad, które powinno kosztować połowę swojej ceny (nie więcej niż 1k zł). Zresztą: https://www.fredmiranda.com/forum/topic/1693092
    Ostatnio edytowane przez candar ; 08-12-2021 o 09:03
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Ok, już nie dyskutuje. Może uda mi się ustrzelić ta Sigmę.
    Wracając do 35, krajobraz też ogarnę(góry)?

Miasto

Ok, już nie dyskutuje. Może uda mi się ustrzelić ta Sigmę.
    Wracając do 35, krajobraz też ogarnę(góry)?

Musisz się zdecydować Czy chcesz zooma 24-70 2.8 w góry, czy 35 1.4 do portretu. To dwa diametralnie różne zastosowania W góry to raczej UWA i było o tym wyżej

BTW - góry mają to do siebie, że raczej wykluczają tzw. "nożny" zoom przy stałkach typu 35 mm (przepaść, brak miejsca itp) i raczej lepsze są zoomy z realnym kilkakrotnym zoomem
    Ostatnio edytowane przez candar ; 08-12-2021 o 09:11
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Nalepiej i to i to . Ale tak na poważnie to źle ująłem pojęcie portret. Tutaj miałem na myśli bardziej portret streetowy( wiem że w nomenklaturze nie ma czegoś takiego, ale żeby było na zewnątrz szerzej ).
    Stricte do portretów mam 85 i dla mnie jest świetna .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Nalepiej i to i to . Ale tak na poważnie to źle ująłem pojęcie portret. Tutaj miałem na myśli bardziej portret streetowy( wiem że w nomenklaturze nie ma czegoś takiego, ale żeby było na zewnątrz szerzej ).
    Stricte do portretów mam 85 i dla mnie jest świetna .

Odezwij się do mnie na priv. Powiem Ci dlaczego nie warto kupować używanego ef 35L w budżecie ok 3K. Aczkolwiek jedna oferta na allegro ciekawa jest
    Mam od też od wielu lat sigmę 35Art i mam RF35. Napiszę Ci jaka jest różnica miedzy nimi.
    Miałem też ef 16-35 i ef 24-70 więc coś mogę o nich powiedzieć.
    Ostatnio edytowane przez robertskc7 ; 08-12-2021 o 10:18

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    Odezwij się do mnie na priv. Powiem Ci dlaczego nie warto kupować używanego ef 35L w budżecie ok 3K. Aczkolwiek jedna oferta na allegro ciekawa jest
    Mam od też od wielu lat sigmę 35Art i mam RF35. Napiszę Ci jaka jest różnica miedzy nimi.
    Miałem też ef 16-35 i ef 24-70 więc coś mogę o nich powiedzieć.
    To może napisz to publicznie, bo myślę, że więcej osób chciałoby to przeczytać
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Miasto

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    Miałem takiego kolegę w szkole Miał podobną ksywkę do przedmówcy: "Wiem, ale nie powiem"

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    Głownie chodzi o wiek tych obiektywów, który rozpoznasz po kodzie na tylnej części. Często są to szkła 10-12 letnie, 2-3 właściciel, a uwierz mi, że 10 lat temu mało kto kupował szkło za 5 tyś by leżało i kurzyło się. To były woły robocze, w większości przypadków. eLki nie są nie zniszczalne, wymiana af czy przysłony trochę kosztuje.
    Na dziś jest jedna perełka za 3300 z kodem UD ( 2015r) co na tle kodów UZ( 2011) czyni go okazją. W podobnej cenie można mieć niemal identyczną optycznie nową sigmę Art ze sklepu na GW lub używkę za 2,5K

Jak mowa o 35mm to jest jeszcze Tamron SP 35/1.4 (poniżej 3,5k nowy) i Tamron SP 35/1.8 VC (do dostania jeszcze taniej). Ten pierwszy ponoć genialny, ten drugi bardzo przyzwoity. Mam ten drugi, bardzo lubię, ostry i ładnie maluje z eRką. Z wad: trochę aberruje i ma cebulowy bokeh.

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów