Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: 350d i co jeszcze

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez afoka
    Jeśli mogę się wtrącić
    to nie lepiej tego tamrona odłożyć na później a lampę teraz kupić ?
    to Twoj watek - na to wlasnie czekamy :-D

hmm..powiem w ten sposob - przejrzyj swoje zdjecia, zobacz jakich jest najwiecej.. jesli sa to zdjecia w pomieszczeniach, jakies urodziny itp - radze kit'a i lampe.. jesli na powietrzu, jakies plenerki to - wzialbym tamrona i kit'a a na lampe dozbierał..

zawsze jest ten bol , ze z czegos trzeba zrezygnowac ale na to pytanie chyba odpowiedz znjadziesz wlasnie w swoich zdjeciach :-D
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 05-06-2006 o 23:35

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Jeśli mogę się wtrącić
    No, ostatecznie ;-)..
    to nie lepiej tego tamrona odłożyć na później a lampę teraz kupić ?
    Jeśli miałbym którys z obiektywów "wymienić" na lampę to sigmę, ale to wszystko zależy od tego co fotografujesz..tu nie mogę niestety się wypowiedzieć.. Ja na podstawie swoich doświadczeń świadomie na razie zrezygnowałem z obiektywu do 300mm bo nie mam takiej potrzeby, a jak będzie to kupię 100-400 lub 400 ;-)

Pozdrawiam
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs
    Jeśli miałbym którys z obiektywów "wymienić" na lampę to sigmę, ale to wszystko zależy od tego co fotografujesz..tu nie mogę niestety się wypowiedzieć..
    i o tym nie pomyslalem a to tez dobre wyjscie jest

sigme tez dokupilem na koncu :-D

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Przespałem się z tym co pisaliście i i doszedłem do wniosku, że najrzadziej z tego zestawu używałbym lampy ,jednak to nie znaczy , że najmniej się przyda a co za tym idzie nie moge jej wpisywać na koniec listy.
    Zakładając jednak zestaw z tamronem to zastanawiam się czy nie lepiej kupić używany Canon 28-105 3.5-4.5 (połowe tańszy) , swoją drogą podobno optycznie bardzo dobry albo jak już w tej cenie to Sigmę 18-50 f2.8 albo 17-70 (z 300zl droższa niz tamron)?
    Ostatnio edytowane przez afoka ; 06-06-2006 o 07:40

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Zakładając jednak zestaw z tamronem to zastanawiam się czy nie lepiej kupić używany Canon 28-105 3.5-4.5 (połowe tańszy) , swoją drogą podobno optycznie bardzo dobry albo jak już w tej cenie to Sigmę 18-50 f2.8 albo 17-70 (z 300zl droższa niz tamron)?
    jesli canon to raczej 28-135 - optycznie lepszy od 28-105 a te "30" masz "gratis" :-) poszukaj tylko inf. jak wspolpracuje z cyfrowka.. sa przypadki, ze swietny obiektyw z analoga w lustrzance cyfrowej nie jest juz taki swietny

Sigmy 17-70 nie mialem w recach wiec nie bede sie wypowiadal by gafy nie strzelic .. 18-50 2.8 to dobre szkło ale 1)kosztuje 2) ma lekka tendenscje do aberracji.. ja bym mimo wszystko obstawial kit'a ktory, wbrew wielu opiniom, od f8 to na szerokim kacie naprawde fajny obiektyw..do tego tamron i wedle uznania - sigme lub lampe :smile: .. potem to czego zabraklo i bedzie super :-D
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 06-06-2006 o 08:24

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82
    jesli canon to raczej 28-135 - optycznie lepszy od 28-105 a te "30" masz "gratis" :-) poszukaj tylko inf. jak wspolpracuje z cyfrowka.. sa przypadki, ze swietny obiektyw z analoga w lustrzance cyfrowej nie jest juz taki swietny
    Spotkałem bardzo wiele opinii zgodnie twierdzących, ze oba w/w obiektywy są właśnie przypadkami, o których piszesz.

Cytat Zamieszczone przez Kubak82
    Sigmy 17-70 nie mialem w recach wiec nie bede sie wypowiadal by gafy nie strzelic .. 18-50 2.8 to dobre szkło ale 1)kosztuje 2) ma lekka tendenscje do aberracji..
    W testach na optyczne.pl skali zabrakło, a Ty to nazywasz "lekką tendencję..."
    http://www.optyczne.pl/index.php?tes...st_ob=15&roz=5

Akurat tak się składa, że mam 18-50 i mogę potwierdzić, że to co tam piszą jest prawdą.
    O gównianym autofokusie zresztą też!
    http://www.optyczne.pl/index.php?tes...t_ob=15&roz=10
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 06-06-2006 o 13:26
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    W testach na optyczne.pl skali zabrakło, a Ty to nazywasz "lekką tendencję..."
    http://www.optyczne.pl/index.php?tes...st_ob=15&roz=5
    miałem to szkło prze ok tydzien.. przymkniete bylo ok i wtedy mialo wlasnie "lekka tendencje"... co do pelnej dziury to rzadko zdarza mi sie focic np widoczki, architekture czy.. galezie ;-) .. pewnie w takich przypadkach CA wylazi bardziej.. pewnie tez miales okazje bardziej to szklo sprawdzic - ja jak pisalem - mialem je tydzien..

a o 28-135 slyszalem to samo co Ty.. dlatego wlasnie wybralem Tamrona ale jak to bywa - kazdy co innego mowi i tak np. na spotkaniu z Papiezem mialem okazje pogadac z kilkoma fotoreporterami, w tym z gosciem ktory strasznie krytykowal tamrona a podpiety do 20d mial (obok 70-200 f2.8 + TCx2) wlasnie 28-135 i wychwalal go pod niebiosa .. jak to mowia - "kazdy orze czym moze"

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dziekuję w takim razie za wszystkie opinie , chyba jeszcze spróbuję to przemyśleć.
    Najbardziej prawdopodobny zestaw to wciąż
    350d kit + grip + sigma 70-300 apo + dodatki, a co dalej - zobaczymy, jak cos wymyśle to się odezwę.

Pozdrawiam

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów