Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: 350d i co jeszcze

Dopiero zaczyna

Domyślnie 350d i co jeszcze

Witam.
    Jakiś czas temu miałem okazję bawić się 350d z kitowskim szkłem i nie ukrywam, że troche mnie to wciągnęło i postanowiłem sobie sprawić podobny sprzęt. Od tego czasu przeglądam to forum w celu uzyskania informacji co tak naprawdę warto kupić i jakie zdjęcia można tym sprzetem zrobic.

Od kilku lat interesowałem się fotografia - do tej pory miałem 500N ale szczerze powiedziawszy nie pstrykałem zbyt dużo zdjęć, aczkolwiek moja wiedza na temat fotograifii pozwalała mi nieograniczać się do programów automatu. Ostanio troszkę nadrobiłem zaległości , pstrykanie cyfrówką pozwala szybciej przekonać się jak zrobić zeby było dobrze,... no może nie dobrze a lepiej .

Tak więc nie jestem fotografem i raczej nie będe , fotografię traktuję bardziej jako zabawę choć ostatnio coraz bardziej jako hobby i coraz bardziej mnie to wciąga.

Tak jak już pisałem bywam na forum od jakiegoś czasu i czytam posty szukałem też na googlach , teraz przyszła pora na sfinalizowanie planów i ostanie poprawiki, a potem zakupy.
    Pytanie na jakie wg Was powinnem sobie odpowiedziec to : jakie zdjęcia bede robił- Niewiem -pewnie wszystkiego po trochu dlatego właśnie nie jestem pewien swoich zakupów i proszę o radę.

Otóż mam jakieś 4-5tys zł które muszą zostać przeznaczone na sprzęt i z moich obserwacji wynika, że dobrze byłoby to zainwestować w :

canon 350d kit (ok 2500)
    sigma 70-300mm APO dg 800 zł
    battery grip 250zl
    canon 50mm f1.8 400zl
    jakaś torba 100zl
    to razem daje trche ponad 4000zl
    tego jestem prawie pewien , waham się tylko ile pamięci kupić 2GB czy 2x2GB ( na pożyczonej 350 robilem tylko JPG , na 2Gb wchodziło 600 fotek a ile wydzie na tym fotek w RAW ? ) no i kwestia lampy - myślę tu o 430ex ok( 900zł ) i to budzi moje największe wątpliwości. Zatanawiam się czy tych pieniędzy nie włożyć lepiej w filtry, dodatkową pamięć albo jakas soczewkę czy konwerter makro

Tak jak pisałem, moje umiejętności i ambicje nie są zbyt wygórowane i zamiast kupować jedną L-kę wole kupić gorszy ale kompletny sprzęt.

Bardzo prosze o komentarz, rady i sugestie dotyczące moich decyzji.

// Edycja - przedostanie zdanie
    Ostatnio edytowane przez afoka ; 05-06-2006 o 22:00

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Witam..
    Też jestem amatorem, zwykłym rodzinym "pstrykaczem"
    Cytat Zamieszczone przez afoka
    tego jestem prawie pewien , waham się tylko ile pamięci kupić 2GB czy 2x2GB ( na pożyczonej 350 robilem tylko JPG , na 2Gb wchodziło 600 fotek a ile wydzie na tym fotek w RAW ? )
    na 2Gb wchodzi około 225 rawów, ja bym kupił albo 2x1Gb albo 1x2Gb i do tego jakąś 512 (żeby mieć awaryjnie w plecaku) - ja mam 2Gb kingstona niebieskiego i kupioną razem z aparatem 512 Mb - pomarańczowego kingstona - jakby czasem coś było nie tak to mam rezerwę.
    no i kwestia lampy - myślę tu o 430ex ok( 900zł ) i to budzi moje największe wątpliwości.
    430 to bardzo dobry wybór, jak masz wolną kasę to kupuj w ciemno - ja nie miałem i własnie znowu zbieram na lampę.. juz prawie ją miałem ale żona wybrała meble ;-), ale nic to znowy zbieram ;-), mnie właśnie lampy teraz brakuje najbardziej - jak masz kupić nowa to kupuj 430 - nie 420ex

Tak jak pisałem, moje umiejętności i ambicje nie są zbyt wygórowane i zamiast kupować jedną L-kę wole kupić gorszy ale kompletny sprzęt.
    To dobry wybór na początek, foto bylo moim hobby od zawsze - z analoga miałem 75-300 itp. ale po przesiadce pozbylem się go - jak z zabawy stanie się to twoim hobby (czego Ci życzę) to i tak skończysz na L-kach ;-)
    (jedną już mam, a w planach jeszcze ze 2 conajmniej) - to całkiem inna jakość, zwłaszcza jeśli chodzi o szybkość AF, wykonanie, cichą pracę itp. ale to co napisałeś to IMHO bardzo dobry wybór - jak zaczniesz używać to szybko zorientujesz się czego potrzebujesz i bedziesz wiedział na co zbierac kasę ;-)

Pozdrawiam
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Witam.
    ja rowniez :-)

no i kwestia lampy - myślę tu o 430ex ok( 900zł ) i to budzi moje największe wątpliwości. Zatanawiam się czy tych pieniędzy nie włożyć lepiej w filtry, dodatkową pamięć albo jakas soczewkę czy konwerter makro
    no i zestaw calkiem fajny :-) !! a co do Twojego dylematu - zalezy od tego jakie zdjecia robisz.. kit nie jest jasnym szkłem ktore jeszcze na dodatek trzeba przymknac by bylo ok - przyda sie dodatkowe swiatło..

z doswiadczenia powiem Ci tez, ze lepiej wieksze wydatki poczynic na poczatek niz odwrotnie.. latwiej potem dozbierac te 200-300 zl na filtr, statyw itp niz 900 na lampe ;-) .. zona na pewno latwiej to przelknie, arturs powinien cos o tym wiedziec ..

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82
    z doswiadczenia powiem Ci tez, ze lepiej wieksze wydatki poczynic na poczatek niz odwrotnie.. latwiej potem dozbierac te 200-300 zl na filtr, statyw itp niz 900 na lampe ;-) .. zona na pewno latwiej to przelknie, arturs powinien cos o tym wiedziec ..
    Taa.. bardzo smieszne ;-), a serio to zależy - ja np. nie miałem problemów z żoną przy zakupie eLki za ponad 3 tysiące - teraz po prostu przyszła kolej na meble ;-) , potem wakcje i lampa. Może jeszcze pomyśl może nad tamronem 28-75 zamiast kita,50mm i na razie mniejszą kartą tak, żeby zmieścić się w budżecie (może kupisz wszystko u Cichego i dostaniesz rabat ;-) ), kita jak bedziesz potrzebował szrokiego kąta kupisz potem za 150 zł i karty też pewnie trochę stanieją. Taki zestaw to tez byłby ciekawy.. ja mam 50/1,8 ale powiem szczerze - uzywam jej sporadycznie odkąd kupiłem 24-105 - w zasadzie tylko przy słabym swietle, ale to co fotografuję mógłbym spokojnie doświetlić lampą (stąd moje uwagi o dokuczliwym braku lampy). 50/1,8 to mechanicznie zgroza(zgrzyta, wolno chodzi),a przy słabym swietle około 30% zdjęć ma nietrafioną ostrość (i wtedy testujesz na FF/BF a to po prostu cech tego szkła) - a jak jest lepsze światło to w zasadzie w zoomie mam to samo
    więc tu wg moim skromnym zdaniem bardziej brałbym lampę, a jak pisze mój "przedpiśca" Kubak82 potem łatwiej o 300 pln na 50mm niż 900pln na lampę

Pozdrawiam
    Artur Starz

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs
    Taa.. bardzo smieszne ;-), a serio to zależy - ja np. nie miałem problemów z żoną przy zakupie eLki za ponad 3 tysiące - teraz po prostu przyszła kolej na meble ;-) , potem wakcje i lampa.
    szczesciarz :-D .. ja mam rok do "dnia 0" i kompletuje sprzet bo potem wiem, ze bedzie ciezko ..

Może jeszcze pomyśl może nad tamronem 28-75 zamiast kita
    polecam, choc wtedy (gdy "zamiast" kit'a a nie "obok") moze troche brakowac szerokiego kata bo to juz ogniskowa rzedu 45 czyli dosyc wasko ..jak wiedzisz w mojej stopce - kit, tamron i sigma bardzo fajnie sie uzupelniaja i moge spokojnie polecic taki komplet :-)

a zestawienie chyba miescilo by sie w tych 5 tys o ktorych pisales - 350d kit+tamron+sigma=ok 4500.. w tym zestawieniu 50'tke mozesz sobie darowac, zostanie jeszcze te 500 zl na karte i jakis filtr:-)...a potem powoli do przodu - lampa i juz "z gorki"

pozdrawiam :-)

Piotrek.G
    Guest

Domyślnie

Witam

Też kiedyś się zastanawiałem i to dosyć długo nad kupnem tego sprzętu i po długich przemyśleniach wybrałem go i jestem zadowolony fotki są ********e. Ja mam tylko kita ale i tak nie ma co nażekać. Co do Pamięci to ja bym ci radził kupic 1Gb jakiejś szybszej a reszte zainwestować w Bank Danych bo powiem ci że jak kiegyś zrobiłem wypad to troszke pstryjnołem fotek a i tak jeszcze zostało duzo fajnych motywów tylko miejsca brak na karcie. A robie przeważnie w Rawie to troszke fotki zajmóją a Bank danych można kupić za 70zł obudowa i jakiś dysk 20 Gb to teraz grosze około 100zł to razem ci wyjdzie około 200 zł i masz 20 Gb na fotki na dłuższe wyprawy lub wekendy to sie naprawde przydaje chociaż troszke waży. Co do obiektywów to powiem ci że kit troszke wąski brakuje w niektórych sytułacjach troszke konta dlatego polecał bym ci coś z szerszym niż kit kątem.

to by było na tyle.

ewentualnie jak mozesz podmienić jakiś inny obiektyw zamiast kita za lekką dopłatą to wymień na coś szerszego Obiektyw Sigma EX 12-24mm
    f:4.5-5.6 DG HSM coś w tym stylu no i jakiś Obiektyw TAMRON 28-75mm F/2.8 XR Di to powinno wystarczyć nie mówie że to maja być te ale o takich szerokościach. a co do jakości to ci musza pomóc bardziej zaawansowani fotografowie ponieważ ja dopiero od roku niecałego sie w to bawie.

Pozdro

Piotrek.G
    Guest

Domyślnie

No widze że mnie ktos ubiegł Kubak 82 podobnie myślimy

Miasto
    Kielce

Domyślnie

szczesciarz :-D .. ja mam rok do "dnia 0" i kompletuje sprzet bo potem wiem, ze bedzie ciezko ..
    To naucz przyszłą żonę robić zdjęcia - moja też robi i dlatego jest spoko ;-)
    Albo fotografuj ją często (tylko musi ładnie wyglądać na zdjęciach - wg niej oczywiście) i wtedy będziesz mógł dalej się w to bawić ;-)
    polecam, choc wtedy (gdy "zamiast" kit'a a nie "obok") moze troche brakowac szerokiego kata bo to juz ogniskowa rzedu 45 czyli dosyc wasko ..jak wiedzisz w mojej stopce - kit, tamron i sigma bardzo fajnie sie uzupelniaja i moge spokojnie polecic taki komplet :-)

a zestawienie chyba miescilo by sie w tych 5 tys o ktorych pisales - 350d kit+tamron+sigma=ok 4500.. w tym zestawieniu 50'tke mozesz sobie darowac, zostanie jeszcze te 500 zl na karte i jakis filtr:-)...a potem powoli do przodu - lampa i juz "z gorki"
    W sumie racja, ale zależy co się fotografuje - jak niezbyt szerokie kadry to tamron wystarczy, w sumie kiedyś helios był podstawą i jakoś się robiło ;-)

Pozdr
    Artur

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jeśli mogę się wtrącić
    a zestawienie chyba miescilo by sie w tych 5 tys o ktorych pisales - 350d kit+tamron+sigma=ok 4500
    to nie lepiej tego tamrona odłożyć na później a lampę teraz kupić ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

To naucz przyszłą żonę robić zdjęcia - moja też robi i dlatego jest spoko ;-)
    Albo fotografuj ją często (tylko musi ładnie wyglądać na zdjęciach - wg niej oczywiście) i wtedy będziesz mógł dalej się w to bawić ;-)
    oj staram sie, staram .. nawet chce jej aparat kupic ale i tak jak przychodzi co do czego to slysze ze kompakt jest lepszy bo jest mniejszy, nie trzeba zmieniac obiektywow i nie trwa to tyle .. i wtedy trace wszystkie argumenty

W sumie racja, ale zależy co się fotografuje - jak niezbyt szerokie kadry to tamron wystarczy, w sumie kiedyś helios był podstawą i jakoś się robiło ;-)
    ja jeszcze mialem pentacona 29 wiec luksus "szerokiego kata" .. co zas do zapotrzebowac to masz racje - u mnie tez tamron jest podstawowym obiektywem choc kit'a uzywam czasem w gorach i w pomieszczeniach.. wtedy potrzebuje czegos wiecej niz 45 a jakosc przy f8 ma naprawde ok :-) .. ale 90% to sigma i tamron :-D

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów