Strona 31 z 37 PierwszyPierwszy ... 212930313233 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 364

Wątek: Nowa lustrzanka Sony!

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner
    A skąd to wiesz i jaki on będzie - bom ciekaw - naprawdę jeśli coś więcej wiesz to napisz.
    Wszyscy o tym wiedzą. Canon to tej pory wypuszczał nadstępce po 1,5 roku. Mało prawdopodobne żeby to nagle zmienił. Spójrz na różnice między 20D i 350D i wiesz już mniej więcej jakie będą różnice między 30D i następcą 350D. To jest stałą polityka canona.

Matryca w alfie jest tańsza w produkcji i jest zubożona nie tylko o te kanały. Mówił o tym przedstawiciel Sony.
    Wierzysz we wszystko co ci powiedzą?

Nawet po ilości sztuk można się domyślić nie wspominając już o kwestiach o których pisałem wyżej i które nadal podtrzymuję.
    Już ci napisałem, matryca może być ta sama tylko blokowana programowo to po pierwsze. Po drugie wszyscy wiedzą kiedy będzie nowy model canona i na jaki segment rynku i canon specjalnie się tym nie przejmuje więc czemu nikon miałby się przejmować?

Jeśli natomiast chodzi Ci o porównanie Alfy i D200 to zdjęcia przynajmniej te na dpreview są bardzo podobne.
    Prawie robi wielką różnice. Jak by obsługiwał je ten sam soft były by identyczne bo co za różnica w jakiej puszce on działa, przecież znaczek na obudowie nie wpływa na jego działanie

Myślę że gdybym miał dokładne specyfikacje tej matrycy, odpowiednie wykształcenie i sztab inżynierów różnych specjalności to sporo bym wymyślił ale pobawić się można czemu nie w wolnej chwili..... Choć raczej nie zamierzam zacząć konkurować na polu produkcji dslr-ów :wink:.
    Nic nie wymyśliłeś i oni też by niewiele wymyślili

Z tego co ja wiem to robi takie matryce i twierdzą, że w nowym D3h będzie LBCAST.
    A czy oni ich nie opracowali we współpracy z sony i sony będzie im je produkować?

Odnoszę wrażenie że traktujesz tą sprawę odrobinę emocjonalnie. Ja mam na myśli raczej kwestię, konkurencyjności i spadku cen produktów zwłaszcza wpływ na politykę cenową canona. Moje samopoczucie jest teraz nie najlepsze ale z całkiem innego powodu:sad:.
    Ja emocjonalnie? Staram się prostować twoje domysły do realiów gospodarki rynkowej. I dla mnie nie stanowiło by problemu gdyby canonowi matryce produkowało by sony pod warunkiem że efekty na zdjęciach były by zadowalające. Dla ciebie to jest problem że nikon ma matryce sony

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Tylko po co snuc takie domysly i dziwne kalkulacje ile to moze miec punktow AF jak mozna przekupic w nikonie jakiegos bidnego asystenta i dostarczy cala dokumentacje na jakims SD czy kawalku gazety w majtkach

Nikon z Sony wspolpracuja juz bardzo dlugo. Nikon dostarcza sonemu maszyny do naswietlania wafli krzemowych i sa one na tyle drogie i specjalistyczne, ze firmy tworza je razem czesto w najdrobniejszych detalach. Sony dzieki temu nie moze sie wypiac na Nikona tak samo jak Nikon na Sony.
    ...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czeczot
    Wszyscy o tym wiedzą. Canon to tej pory wypuszczał nadstępce po 1,5 roku. Mało prawdopodobne żeby to nagle zmienił. Spójrz na różnice między 20D i 350D i wiesz już mniej więcej jakie będą różnice między 30D i następcą 350D. To jest stałą polityka canona.
    To są tylko Twoje domysły. Po za tym często następcę wypuszczali co 2 lata. To jaki będzie następca wie raczej tylko canon. Ale jeśli na tej podstawie można wysnuć tak dużo wniosków jak sugrujesz to co dopiero jak się wie jak będzie matryca.

Wierzysz we wszystko co ci powiedzą?
    Nie, Twoje wypowiedzi są tego najlepszym dowodem - pozostając z całym szacunkiem dla ich merytorycznej zawartości.

Już ci napisałem, matryca może być ta sama tylko blokowana programowo to po pierwsze.
    Już Ci napisałem, że jest inna.

Po drugie wszyscy wiedzą kiedy będzie nowy model canona i na jaki segment rynku i canon specjalnie się tym nie przejmuje więc czemu nikon miałby się przejmować?
    Bo obawiam się, że sytuacja rynkowa i pozycja tych firm jest skrajnie różna. Canon też myślę, że nie lekcewarzy sytuacji na rynku czego najlepszym dowodem jest ilość prowadzonych przez nich nowych badań. W końcu to spółka giełdowa mająca generować zyski a takie badania pochłaniają masę środków.

Prawie robi wielką różnice. Jak by obsługiwał je ten sam soft były by identyczne bo co za różnica w jakiej puszce on działa, przecież znaczek na obudowie nie wpływa na jego działanie
    Niestety się zgubiłem już w tych dywagacjach (moich też - żeby nie było). Bo dla mnie róznica miedzy tymi aparatami na podstawie testu z dprewiev to jest ale głównie w sposobie odszumiania. Jakość obrazu jest zwłaszcza w rawach bardzo zbliżona. Różnią się zasadniczo puszki - ale to w końcu inna półka.

Nic nie wymyśliłeś i oni też by niewiele wymyślili.
    A skąd takie założenie. Ja myślę że na to trzeba mieć trochę więcej czasu niż kilka minut.

A czy oni ich nie opracowali we współpracy z sony i sony będzie im je produkować?
    Opracowali sami zresztą bardzo sprytną. Co do produkcji wartałoby się dowiedzieć ale raczej robią sami (trzeba by to sprawdzić).

Ja emocjonalnie? Staram się prostować twoje domysły do realiów gospodarki rynkowej.
    A ja myślałem że dyskutujemy o relacjach sony - nikon nie aż tak szeroko. Zresztą i tak już spory OT:-) .

dla mnie nie stanowiło by problemu gdyby canonowi matryce produkowało by sony pod warunkiem że efekty na zdjęciach były by zadowalające. Dla ciebie to jest problem że nikon ma matryce sony
    Nie wydaje mi się żebym napisał, że to dla mnie był jakiś problem. Myślę że jest to problem dla firmy Nikon i tylko tyle, nie wiem skąd te Twoje przypuszczenia.
    Myślę że nadal pozostaniemy przy swoim. Niestety muszę opuścić na jakiś czas to forum także wybacz że nie odpisze od razu.

I to co powiedział KuchateKniech będzie najlepszym podsumowaniem naszej dyskusji.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 02-08-2006 o 16:26
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    3miasto

Domyślnie

To są tylko Twoje domysły. Po za tym często następcę wypuszczali co 2 lata. To jaki będzie następca wie raczej tylko canon. Ale jeśli na tej podstawie można wysnuć tak dużo wniosków jak sugrujesz to co dopiero jak się wie jak będzie matryca.
    Poproszę o konkretny przykład kiedy korpus wyszedł po 2 latach? Ciągle piszesz że dużo można wywnioskować po matrycy ale nie potrafisz napisać konkretnie co czego nie da siew łatwy sposób obalić

Już Ci napisałem, że jest inna.
    Bo dla mnie róznica miedzy tymi aparatami na podstawie testu z dprewiev to jest ale głównie w sposobie odszumiania. Jakość obrazu jest zwłaszcza w rawach bardzo zbliżona. Różnią się zasadniczo puszki - ale to w końcu inna półka.
    Poproszę o link gdzie przedstawiciel sony stwierdził z cała stanowczości że to inna matryca. Sam piszesz że zdjęcia są identyczna a potem że to inna matryca – sam sobie zaprzeczasz!

Opracowali sami zresztą bardzo sprytną. Co do produkcji wartałoby się dowiedzieć ale raczej robią sami (trzeba by to sprawdzić).
    Sami w sensie że postawili własna fabrykę czy że zlecili komuś? Cała fabryka tylko do jednej matrycy aparatu „niszowego”? Zresztą jak to jest ich własna technologii (gdzieś trafiłem na info że jednak sony coś tam pomagało ale kłócić się nie będę) to tylko potwierdza że są z tyłu bo jak na matryce o technologii podobnej do CMOS to ona jest słabsza od matryc canona. Miała ze względu na technologie sporo mniej szumieć niż CMOS a szumi nawet trochę bardziej!
    Ostatnio edytowane przez czeczot ; 02-08-2006 o 17:00

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czeczot jako ze ciebie lepiej znam niz Kolekcjonera to ciebie poprosze - odpusc i daj EOT .

Początki nałogu Awatar AdrianP
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Czeczot jako ze ciebie lepiej znam niz Kolekcjonera to ciebie poprosze - odpusc i daj EOT .
    podpisuję się.
    Wątek o A100 zamienił się w battle Czeczot vs Kolekcjoner.

pantau
    Guest

Domyślnie

Taaa….. niektórzy to mają fenomenalny wzrok To jeszcze wypatrz czy to z powodu innej matrycy czy też np. poprawionego filtra przed matrycą
    30D/20D:

Effective pixels 8.2 million
    Sensor photo detectors 8.5 million
    Sensor size 22.5 x 15.0 mm

350D:

Effective pixels 8.0 million
    Sensor photo detectors 8.2 million
    Sensor size 22.2 x 14.8 mm

Zrodlo: www.dpreview.com

Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pantau
    30D/20D:
    Effective pixels 8.2 million

350D:
    Effective pixels 8.0 million
    Hmm… fakt, porąbałem, sytuacja dotyczyła 300D i 10D gdzie matryca taka sama a klatki/s 2,5 i 3

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Czeczot - prosiłeś o przykład kiedy korpus wyszedł po dwóch latach: Canon EOS 1Ds - wyszedł 24 wrześień 2002 następca, 1Ds MkII - wyszedł 21 września 2004, to zresztą nie jedyny przykład o ile mnie pamięć nie myli to przerwa pomiędzy "zwykłą" jedynką a markiemII była nawet dłuższa.

Co do linku (tych wywiadów było kilka, a ja nie wszystie odnośniki sobie zapisuję - jest tego zwyczajnie zbyt dużo- przeglądarka już i tak pęka w szwach) jak znajdę to Ci wyślę na PW (jeśli sobie tego życzysz). Obecnie na szybko znalazłem tylko ten. Oczywiście jest to tylko ślad tej właściwej informacji, którą jak obiecałem powyżej postaram się znaleźć.

Do pozostałych kwestii się nie odnoszę czyniąc zadość prośbie moderatora mimo, że nie była bezpośrednio do mnie skierowana:
    Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Oczywiście możemy dalej kontynuować tę dyskusję ale chyba raczej na PW, bo obawiam się, że dla innych nie jest ona chyba interesująca. Pozdrawiam Cię serdecznie:-) i zapraszam!

Co do meritum bo, rzeczywiście straszny OT zrobiłem z kolegą to w piątek będę miał Sony w rękach (miejmy nadzieję:-)). Mam też nadzieję, że uda się zrobić chociaż kilka fotek, najbardziej interesuje mnie skuteczność AS i Antidust - swoją drogą to ostatnie może być ciężko sprawdzić.

Pytanie czy ktoś z forum się wybiera na pokaz Alfy w Krakowie?
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 03-08-2006 o 02:03
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    3miasto

Domyślnie

Czeczot - prosiłeś o przykład kiedy korpus wyszedł po dwóch latach: Canon EOS 1Ds - wyszedł 24 wrześień 2002 następca, 1Ds MkII - wyszedł 21 września 2004, to zresztą nie jedyny przykład o ile mnie pamięć nie myli to przerwa pomiędzy "zwykłą" jedynką a markiemII była nawet dłuższa.
    Rozmawiamy o segmencie amatorskim aparatów a nie o profesjonalnym więc przykład nie nadaje się do dyskusji. W aparatach analogowych canon w jeszcze większych odstępach wypuszczał korpusy!

Co do linku (tych wywiadów było kilka, a ja nie wszystie odnośniki sobie zapisuję - jest tego zwyczajnie zbyt dużo- przeglądarka już i tak pęka w szwach) jak znajdę to Ci wyślę na PW (jeśli sobie tego życzysz). Obecnie na szybko znalazłem tylko ten. Oczywiście jest to tylko ślad tej właściwej informacji, którą jak obiecałem powyżej postaram się znaleźć.
    Nikon D200
    • 23.6 x 15.8 mm CCD (DX format)
    • 10.2 million effective pixels

alfa 100
    • 23.6 x 15.8 mm CCD sensor
    • 10.2 million effective pixels

EOT

Strona 31 z 37 PierwszyPierwszy ... 212930313233 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów