Strona 30 z 37 PierwszyPierwszy ... 202829303132 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 364

Wątek: Nowa lustrzanka Sony!

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner
    A stąd, że wg mnie matryca to kluczowy podzespół dslra. Jak wiadomo jaka jest matryca to wiadomo też mniej lub więcej co się z danej puszki będzie dało wycisnąć. Jaka będzie jej szybkość, szumy ale co ważniejsze do jakiej kategorii dany korpus będzie sie zaliczał. Wiadomo raczej, że jak będą chcieli żeby im sprzedać matrycę 15mpixeli to nie do amatorskiego korpusu (przynajmniej póki co:-)). Czyli jak nikon zapyta o taki rodzaj matrycy to w sony już wiedzą jaki (oczywiście) w dużym przybliżeniu korpus nikona zamierza. Dla mnie sytuacja, że firma która ma pretensje do bycia liderem na rynku dslr-ów kupuje matryce u konkurencji jest chora i raczej w najbliższym czasie zdania nie zmienię . Może nikon coś zmieni oby!
    Ale co z tego że sony wie że nikon wypuści nowy korpus. U canona wszyscy ludzie na całym świecie wiedzą kiedy będzie nowy korpus z danego segmentu bo canon wypuszcza je regularnie co 1,5 roku. Chyba nie uważasz ze w sony o tym nie wiedzą czy wg ciebie C powinien robić jakieś zmyłki i raz wypuścić szybciej a raz później bo może konkurencja się pogubi? Sony wie tylko i wyłącznie o ilości mpx i tylko tyle. Szybkość nie zależy tylko od matrycy – sytuacja u canona 350, 20D, 30D ta sama matryca a inna ilość klatek/s. A co będzie miała nowa puszka nikona, ile klatek, jaki dodatki, uszczelniana czy nie, albo np. nowy pomiar błysku sony nie wie bo sobie tego na podstawie ilości mpx nie obliczy

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czeczot
    sytuacja u canona 350, 20D, 30D ta sama matryca
    Nie ta sama.

A moim zdaniem w puszce oprócz matrycy jest jeszcze parę istotnych spraw - AF, AE, FAE, ergonomia, które również dość znacznie wpływają na wybór przy kupnie.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

sytuacja u canona 350, 20D, 30D ta sama matryca a inna ilość klatek/s.
    Oczywiście że nie ta sama i wbrew temu co pokazują rózne testy to ja widzę różnicę na + dla 30D w stosunku do 350D już od ISO400

Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM
    Oczywiście że nie ta sama i wbrew temu co pokazują rózne testy to ja widzę różnicę na + dla 30D w stosunku do 350D już od ISO400
    Taaa….. niektórzy to mają fenomenalny wzrok To jeszcze wypatrz czy to z powodu innej matrycy czy też np. poprawionego filtra przed matrycą

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ale co z tego że sony wie że nikon wypuści nowy korpus.
    Nie jest ważne że wypuści bo to dziecko przewidzi ale będą wiedzieć o nim zbyt dużo.
    U canona wszyscy ludzie na całym świecie wiedzą kiedy będzie nowy korpus z danego segmentu bo canon wypuszcza je regularnie co 1,5 roku.
    O czym ludzie wiedzą dowodem są te tysiące spekulacji jaki to będzie korpus ile pixeli i jak pozycjonowany.

Cytat Zamieszczone przez czczot
    (...)Chyba nie uważasz ze w sony o tym nie wiedzą (...)
    Nie nie uważam. Nawet nie muszą się specjalnie starać żeby taką wiedzę zdobyć.

(...)czy wg ciebie C powinien robić jakieś zmyłki i raz wypuścić szybciej a raz później bo może konkurencja się pogubi?(...)
    Konkurencja i bez tego się gubi!

Sony wie tylko i wyłącznie o ilości mpx i tylko tyle. Szybkość nie zależy tylko od matrycy(...)
    Tylko nie ale w dużym stopniu. Przykładem jest sony alfa i N D200. W sony jest matryca dwukanałowa maxymalna ilość kl/s (3) wynika z prędkości zczytywania danych z tej matrycy w D200 jest czterokanałowa (szybkość 5). Nie wiedzą tylko o ilości pixeli ale o całej jej zawartości technicznej (wszystkich specyfikacjach) i technologii jej wykonania, podejrzewam, że też częściowo o sofcie. Mając taką wiedzę można sporo z tego wysnuć wniosków (ja bym tak zrobił).

A co będzie miała nowa puszka nikona, ile klatek, jaki dodatki, uszczelniana czy nie, albo np. nowy pomiar błysku sony nie wie bo sobie tego na podstawie ilości mpx nie obliczy
    I tak i nie. Bezpośrednio nie ale pośrednio będą wiedzieć do jakiej kategorii daną puszkę można zaliczyć tym samym będzie można przewidzieć (oczywiście nie wszystko) jej funkcje (ja bym tak zrobił).

Powtórzę. Dla mnie kuriozalne jest to, że Nikon pozbawia się w ten sposób możliwości zaskoczenia konkurencji. Jak zamawiają konkretne matryce do nowych aparatów (prototypy) u sony (a podejrzewam, że takie zamówienie to trzeba robić duuużo wcześniej, trzeba zrobić przecież jeszcze jakieś prototypy, próby - ja myślę że tu musi być (musiała być) nie mała współpraca obu firm) to sony w danej chwili, a nawet z wyprzedzeniem posiada już sporą wiedzę co do dalszych poczynań nikona.

Cytat Zamieszczone przez kolekcjoner
    Dla mnie sytuacja, że firma która ma pretensje do bycia liderem na rynku dslr-ów kupuje matryce u konkurencji jest chora i raczej w najbliższym czasie zdania nie zmienię . Może nikon coś zmieni oby!
    Podsumowując te przydługie dywagacje pewnie każdy z nas zostanie przy swoim:grin:!
    Nie jest też wykluczone że wraz z postępem technicznym moje wywody stracą na aktualności o tyle że z czasem będą do każdej puszki pchać taką samą matrycę nie zależnie czy będzie to aparat profi czy amatorski. Natomiast miejmy nadzieję, że nikon jednak ruszy d... i zaczną robić własne matryce bo to będzie dużo zdrowsza sytuacja dla wszystkich.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 02-08-2006 o 14:24
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Te firmy wiedzą o sobie więcej niż wam się wydaje i jest na to iks więcej sposobów niż wróżenie z fusów na podstawie zamówienia na sensor

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Driver
    Te firmy wiedzą o sobie więcej niż wam się wydaje(...)
    A mógłbyś podać więcej szczegółów na ten temat:-)?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Kolekcjoner chyba nie wierzysz w bajki o sierotce Marysi że firma o obrocie X miliardów dolarów wie o konkurencji tyle ile dowie się ze sklepów i prospektów reklamowych

Gwarantuje ci że nikon, sony i kto tam sie jeszcze liczy na rynku wie co canon wypuści na rynek w grudniu 2007 roku

Miasto
    3miasto

Domyślnie

Nie jest ważne że wypuści bo to dziecko przewidzi ale będą wiedzieć o nim zbyt dużo.
    O czym ludzie wiedzą dowodem są te tysiące spekulacji jaki to będzie korpus ile pixeli i jak pozycjonowany.

Pozycjonowanie? Przecież wiadomo że teraz wyjdzie następca 350D i on jest już pozycjonowany na rynku.

Tylko nie ale w dużym stopniu. Przykładem jest sony alfa i N D200. W sony jest matryca dwukanałowa maxymalna ilość kl/s (3) wynika z prędkości zczytywania danych z tej matrycy w D200 jest czterokanałowa (szybkość 5). Nie wiedzą tylko o ilości pixeli ale o całej jej zawartości technicznej (wszystkich specyfikacjach) i technologii jej wykonania, podejrzewam, że też częściowo o sofcie. Mając taką wiedzę można sporo z tego wysnuć wniosków (ja bym tak zrobił).
    Numer stary jak technologia procesorów. Można przypuszczać że to jest ta sama matryca tylko w a100 są zablokowane kanały programowo. To samo robią producenci procesorów i kart graficznych.

Będą o nim wiedzieć tylko ilość mpx i kompletnie nic więcej. Resztę mogą zgadywać tak samo jak inni. Bo jeżeli jest tak jak napisałem powyżej to nawet nie wiedzą do jakiej puszki nikon ją wstawi.

Soft nikon pisze sobie sam albo gdzieś go zamawia bo funkcje aparatów są inne i zdjęcia w tych samych warunkach wyglądają inaczej

Załóżmy taką sytuacje że jest rok 2007, sony zrobiło matryce CMOS 12mpx z10 kanałami i nikon chce ja kupić w ilości mln szt.. Napisz mi co będzie miał ten aparat i na jaki segment rynku.

Podsumowując te przydługie dywagacje pewnie każdy z nas zostanie przy swoim:grin:! Natomiast miejmy nadzieję, że nikon jednak ruszy d... i zaczną robić własne matryce bo to będzie dużo zdrowsza sytuacja dla wszystkich.
    Wątpię żeby nikon zaczął robić sobie sam matryce bo jest już sporo czasu w plecy z technologią w stosunku do canona i sony a poza tym musi mieć fabrykę do ich produkcji którą musiał by wybudować a to wszystko musi mu się zwrócić finansowo. U nikona na pewno pracują zdrowi ludzie i policzyli że to się nie opłaca i lepiej współpracować z sony przy produkcji matryc. Tu chodzi o kasę a nie o to że ty się źle z tym czujesz że w nikonie jest matryca sony.

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Pozycjonowanie? Przecież wiadomo że teraz wyjdzie następca 350D i on jest już pozycjonowany na rynku.
    A skąd to wiesz i jaki on będzie - bom ciekaw - naprawdę jeśli coś więcej wiesz to napisz.

(...) Można przypuszczać że to jest ta sama matryca tylko w a100 są zablokowane kanały programowo. (...)
    Matryca w alfie jest tańsza w produkcji i jest zubożona nie tylko o te kanały. Mówił o tym przedstawiciel Sony.

Będą o nim wiedzieć tylko ilość mpx i kompletnie nic więcej. Resztę mogą zgadywać tak samo jak inni. Bo jeżeli jest tak jak napisałem powyżej to nawet nie wiedzą do jakiej puszki nikon ją wstawi.
    Nawet po ilości sztuk można się domyślić nie wspominając już o kwestiach o których pisałem wyżej i które nadal podtrzymuję.

(...) bo funkcje aparatów są inne i zdjęcia w tych samych warunkach wyglądają inaczej(...)
    No trudno z tym polemizować. Jeśli natomiast chodzi Ci o porównanie Alfy i D200 to zdjęcia przynajmniej te na dpreview są bardzo podobne.

Załóżmy taką sytuacje że jest rok 2007, sony zrobiło matryce CMOS 12mpx z10 kanałami i nikon chce ja kupić w ilości mln szt.. Napisz mi co będzie miał ten aparat i na jaki segment rynku.
    Myślę że gdybym miał dokładne specyfikacje tej matrycy, odpowiednie wykształcenie i sztab inżynierów różnych specjalności to sporo bym wymyślił ale pobawić się można czemu nie w wolnej chwili..... Choć raczej nie zamierzam zacząć konkurować na polu produkcji dslr-ów :wink:.

Wątpię żeby nikon zaczął robić sobie sam matryce bo jest już sporo czasu w plecy z technologią w stosunku do canona i sony a poza tym musi mieć fabrykę do ich produkcji którą musiał by wybudować a to wszystko musi mu się zwrócić finansowo.
    Z tego co ja wiem to robi takie matryce i twierdzą, że w nowym D3h będzie LBCAST.

Tu chodzi o kasę a nie o to że ty się źle z tym czujesz że w nikonie jest matryca sony.
    Odnoszę wrażenie że traktujesz tą sprawę odrobinę emocjonalnie. Ja mam na myśli raczej kwestię, konkurencyjności i spadku cen produktów zwłaszcza wpływ na politykę cenową canona. Moje samopoczucie jest teraz nie najlepsze ale z całkiem innego powodu:sad:.
    Kapitan Wagner

Strona 30 z 37 PierwszyPierwszy ... 202829303132 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów