Rozczaruję kolegę ale szczerze mówiąc, to nasze CMOS-y dają większą plastikowość i mniejsze szumy na wysokich iso nie nadrabiają, gdyby nie bogactwo systemu... Plastikowe już na pewno są jpegi z firmowego softu w puszkach, więc tylko raw kolego, tylko raw.Zamieszczone przez DoMiNiQuE
Żeby obiektywnie ocenić te fotki, trzeba by je zrobić w identycznych warunkach. Te "liczne przepalenia i niedoświetlenia" wynikają raczej z innych warunków oświetleniowych , z innego kąta ustawienia modelki jak i samego aparatu oraz co najważniejsze - błędu fotografa (to wszystko widać aż w oczy kole, dziwne, że nikt tego nie zauważył). Zupełnym kuriozum już jest robienie fotek lustrzanką w jpgach i porywanie się na jakieś testy. Obydwie fotki są delikatnie mówiąc słabe. Widziałem dużo lepsze fotki z przedprodukcyjnych a100 i przy cenie 3200 zł z kitowym obiektywem, amatorowi wcale tak ochoczo jak dotychczas nie poleciłbym 350d.Zamieszczone przez AdrianP
Przy okazji zakupów w CH natknąłem się na sony roadshow i chyba jako jedyny tutaj pobawiłem się a100 osobiście. Szczerze mówiąc jest to bardzo poważny konkurent wśród tanich lustrzanek. Jeżeli sony wykorzystując doświadczenie KM dalej będzie wypuszczało takie puchy, przy coraz szerszej ofercie szkieł i jeżeli podciągnie i wyjaśni kilka spraw, to trzeba będzie w szybkim tempie zweryfikować opinię o producencie. O samej jakości fot będzie można podyskutować po zrobieniu poważnych testów i porównań z wersji produkcyjnej. Ciekawe co sonyKM wypuści w segmencie semi-pro, bo na razie w tanich lustrach nie ma merytorycznie sprawę biorąc konkurencji, ostatnią niewiadomą jest rzeczywista i rzetelnie porównana jakość fotek. Problemem nadal są obiektywy ale z rozmów na prezentacji wynikało, że będzie kilka ciekawych propozycji.
Cieszę się, że sony weszło otwartymi przez KM drzwiami do gry, bo trzeba przyznać, że po wejściu szeroką ławą w cyfrę, to ostatnio nasz producent, jak i nikon trochę przystopowali.