Cytat Zamieszczone przez Mac
Pierwsze pytanie czy Sony jest naprawdę istotnym graczem na rynku profi i pół-profi? Według mnie nie. Nikt rozsądny, kto potrzebuje dobrego RTV nie kupuje Sony.
Każdy kto potrzebuje profesjonalny sprzęt TV kupuje sony i tylko i wyłącznie sony, konkurencja jest marginalna. Każdy kto potrzebuje sprzęt grający z najwyższej pułki może wziąć od uwagę sony serii ES, jest dobry ale konkurencja duża. Szufladkujesz firmę bo nie znasz jej celnego asortymentu!

Co do TV sony. Jak 32’ panoramiczny kosztował w granicach 8000 to były dobrej jakości, teraz cena bardzo spadła i jakość też się obniżyła. Zresztą zawsze możesz to sobie poprawić, wejdź w nemu serwisowe i go doreguluj.

W sumie dla każdego producenta najważniejsi są świadomi klienci, którzy wiedzą co chcą kupić i do czego. Sony zajmie miejsce na rynku "pstrykadełek" i tam jest jego miejsce.
Dla każdego producenta najważniejsi są klienci co maja dużo kasy do wydania. Każdy producent ma głęboko w d… biednego świadomego, grymaszącego użytkownika.

Liczy się poza puszką otoczka czyli szkła, lampy etc a tego nie tworzy się na komendę. Poza tym każdemu produktowi towarzyszy pewne kultura, grono użytkowników. O ile C i N mają rozsądne grono użytkowników o tyle Sonemu wróżę głównie wiejskich gadżeciarzy i nowobogackich pstrykających nocne zdjęcia architektury z lampą błyskową.
Hawk!
Sony ma wszystko. Ma całą technologie minolty: lampy, dobre szkła, ma szkła Zeissa (mam nadzieje że prawdziwe). Monolta to była firma która miała kilka ciekawych patentów (AS w body, HSS który kupił canon, Wireless TTL, STF obiektywu) jeśli chodzi o lustrzanki, niestety jakoś nie specjalnie jej się chciało sprzedawać to co wymyśliła.

A ja mu wróże że jak wypuści kolejne puszki z wyższej pułki tak wyposażone i trochę obniży ceny obiektywów zajęcie 25% rynku które sobie założył. I to bez znaczenia czy to będą świadomi użytkownicy czy nie. Ja wole mieć dobry aparat, dobre obiektywy w rozsądnej cenie niż świadomość że mam g.. takie samo jak inni zakochani w danej marce
Sony jest istotnym graczem bo ma dużo kasy i marketing czego brakuje np. pentaxowi/samsungowi który też się posiłkuje inną firmą od optyki czy olympusowi