Canon kosztuje 900$ a Ci na dpreview podaja za to 1400...Zamieszczone przez akustyk
Chyba jednak nie taka sama![]()
Canon kosztuje 900$ a Ci na dpreview podaja za to 1400...Zamieszczone przez akustyk
Chyba jednak nie taka sama![]()
...
cena to jedno, a przegonic canona 135 bedzie trudno. nawet zeissowi. ale interesujacy moze byc 85/1,4. ten jest znacznie tanszy niz 1,2 canonaZamieszczone przez KuchateK
W alfie jest ciut inny sensor niż w D200!Zamieszczone przez slawi_3000
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Zamieszczone przez Kolekcjoner
wyglada, ze ten w alfie jest lepszy
Tylko tu bedzie pytanie czy jest lepszy od canonowego 1.8Zamieszczone przez sven
![]()
...
nawet gdyby był identyczny, to jednak 1,4 a nie 1,8, a to spora roznicaZamieszczone przez KuchateK
![]()
Ale przeciez ten jak i cala reszta optyki ktora Sony przedstawia istniala juz w ofercie Minolty.
Piszecie o 85/1.4. Tylko ze to juz bylo. Wpierw byl 85/1.4 G .. pozniej przy premierze analogowej 7ki wprowadzono wersje z literka D.. a teraz dokleja tylko znaczek "Zeiss" za ktory jak widac bedzie trzeba slono doplacic.
Ciekawy moze byc 16-80, ktory na 95% jest tym co mozna bylo ogladac w R1.. o czym sami szkoleniowcy Sonego mowia otwarcie.. a przynajmniej mowili
Obecna optyka, jak widac na przykladzie Minoltwoskich 17-35 i 28-75, robiona byla przez Tamrona. Mysle ze tak samo bedzie z cala reszta nowych obiektywow.
a to maaa beed... ubzduralo mi sie, ze ten Zeiss tez ma w okolicach 1k$ chodzic..Zamieszczone przez KuchateK
dokladnie. wlacznie z faktem, ze Sony uparlo sie tez wprowadzac stare minoltowskie szkla szerokokatne - niekoniecznie wolne od problemow telecentrycznosci...Zamieszczone przez Czacha
Matryce maja mala, wiec moze nie bedzie tak zle.
...
wedlug suchych kart testowych (vide photozone.de) na Nikosiu D200 szkla w rodzaju 28/2.8 (zwracam uwage: oslawione Nikkory, ktore z definicji bija wszelkie Canony na glowe itd. itp.) dosc mocno mydla na brzegach i nie ma zmiluj. czy szkla Minolty pod tym wzgledem sa lepsze? possibly, not likely...
tak czy siak, sens wypuszczania w dzisiejszych czasach szkla w rodzaju wspomnianego 28/2.8 czy tez 20/2.8 tylko i wylacznie do systemu cyfrowego, w ktorym kat widzenia jest ni przypial ni przylatal.... dla mnie jest mocno pod znakiem zapytania. wyglada to na, nie przymierzajac, zapchajdziure w kolekcji obiektywow. taka zeby nie wygladalo jakby czegos brakowalo