wejscie chyba Sony ma nie najgorsze
w dodatku jeśli to jest prawdziwa optyka Zeiss to już coś:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4453
wejscie chyba Sony ma nie najgorsze
w dodatku jeśli to jest prawdziwa optyka Zeiss to już coś:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4453
A jeszcze pozwole sobie zacytowac:
"The Sony 100mm f/2.8 Macro lens is expected to ship on or before July 28th, 2006 and has an estimated price of $679.95. "
Czyli tanszy system to nie bedzie. Watpie, zeby ktos migrowal sie z Canona. Za to dla nowych fotografow na pewno bedzie to alternatywa.
A ja mysle ze znajdzie sie pare osob które wyemigrująZamieszczone przez Fotos
![]()
nie wziales pod uwage jednego czynnika. rynku. wejscie Sony zwieksza rynek uzytkownikow DSLR. wlasnie o tych, ktorzy zakochani w srebrnych literkach na telewizorze, walkmanie czy wiezy, zechca rowniez kupic aparat, a ze wzgledu na nadmiar kasy i dobry marketing wybiora DSLR a nie malpke.Zamieszczone przez Fotos
zmiana na Sony nie oplaca sie osobom ze szklarnia Canona czy Nikona. te juz raczej dawno temu zdarzyly kupic DSLR, jesli takowy jest im potrzebny. nawet w dosc biednej Polsce, gdzie ceny DSLR sa stosunkowo wysokie do zarobkow.
Alfa 100 nie tyle walczy o istniejacy rynek, co generuje nowy. ile jej sie uda "wytworzyc" nowych uzytkownikow DSLR, taki proporcjonalnie bedzie jej udzial w rynku. opcjonalnie jest to tez alternatywa dla posiadaczy analogowych Minolt AF, ale na dobra sprawe ci z nich co chcieli tez zdarzyli sie przesiasc na cyfre. kontynuujac nazewnictwo czeczota - tu potrzebna jest Alfa 10 (nastepca D7D). lub Alfa 1 (D9D) na ktora zdeklarowani Minolciarze czekaja od lat. przy czym na moj gust, na ta ostatnia przyjdzie troche poczekac, bo w segment pro nie strzela sie bez zbudowania marki na rynku. a poki co Sony z fotografia profesjonalna kojarzy sie mniej wiecej tak, jak nie przymierzajac: Grzegorz Rasiak z krolem strzelcow mundialu![]()
>>a ze wzgledu na nadmiar kasy
Ha, a ile takich osob jest ? Sony jest troche spoznione,
sprzedac cyfrakow na swiecie powoli sie nasyca. Nie wiem,
czy w ciagu paru miesiecy beda w stanie wypelnic magazyny osprzetem. Amator co prawda i tak skonczy na kicie i tych nabywcow pewno troche bedzie. Ale co ambitniejsi moga sie zniecerpliwic.
P.S. Na miescie chodza sluchy, ze Samsung ma pokazac nowe aparaty w lipcu. 10Mpix czy przemalowane Pentaxy ?
Co na to CanonMoze bedzie dodawal gratis odkurzacz do 350D
![]()
Już o tym pisałem wcześniej. Rynek kompaktów jest nasycony, rynek dslr nie, sprzedaż stale rośnie. Pamiętaj ze użytkownicy kompaktów też po pewnym czasie maja dosyć ich wad i chcą coś lepszego. Rynki sony to:Zamieszczone przez Fotos
- nowi użytkownicy świadomi plusów i minusów tego korpusu
- ci co kupują dslr dla szpanu żeby im pasowało pod TV znaczkiem a przywiązanie do marki to rzecz bardzo cenna
- ci co maja dosyć kompaktu nawet marki sony,
- ci co mieli najniższy model canona lub nikona i chcą cos z większymi bajerami i więcej mpx
-użytkownicy minolty
A to już ogromny krąg potencjalnych odbiorców
osobiście gdybym miał wybrać coś poza Canona i Nikona to kupiłbym Pentaxa. nowy model też ma stabilizację matrycy i zaplecze obiektywów własnych oraz alternatywnych dostawców.
Moje 3 grosze w tym temacie...
Trochę mnie dziwią głosy dyskredytujące nową alfę. To trochę tak, jakby niektórzy trochę zazrościli, że ten sprzęt ma kilka fajnych rzeczy, których nie ma moja ukochana puszka z napisem Canon![]()
A moim zdaniem super, że samsung i sony wszedł w ten rynek. Super by było, gdyby jeszcze kilka innych firm wypuściło bardzo dobre dSLR-y. Bo IMO to nie jest tak, że to my jako posiadacze Canonów bierzemy udział w tej wojnie. Co więcej, my w tej wojnie zawsze wygrywamy! To jest naprawdę proste: im większa konkurencja, tym lepiej dla klienta. Wcześniej czy później Canon będzie musiał odpowiedzieć albo niższymi cenami albo bardziej wypasionymi body. My na tym zawsze korzystamy.
40D + Kit + EF-S 10-22 + 24-105L + Tamron 28-75 + Sigma 70-300 + 430ex
Burzliwa ta dyskusja o nowym produkcie Sony. Pierwsze pytanie czy Sony jest naprawdę istotnym graczem na rynku profi i pół-profi? Według mnie nie. Nikt rozsądny, kto potrzebuje dobrego RTV nie kupuje Sony. Każdy wie, że to mocno przeciętny towar z dobrym marketingiem i dobrze konserwowaną marką. Nic więcej. Myślę, że ani Canon ani Nikon nie mają się czym martwić. Nawet jesli stracą w sumie kilka procent klientów na rzecz Sony to stracą tych, którzy nie za bardzo wiedzą co kupują. W sumie dla każdego producenta najważniejsi są świadomi klienci, którzy wiedzą co chcą kupić i do czego. Sony zajmie miejsce na rynku "pstrykadełek" i tam jest jego miejsce.
Sample umieszczone w sieci nie zachwycają. Marka Zeiss jest znana ale... nie raz pisałem, że nie tylko soczewski są ważna ale umiejętność złożenia w obiektyw a z tym różnie bywa. Poza tym Sony musi się posiłkować kimś z zewnątrz o znanej marce aby przekonać klientów do siebie. Nie robi tego C, N, O i P (przynajmniej według mojej wiedzy). Poza tym zadajmy sobie pytanie o jakość i koszt szkła? Jeśli Sony sprzedawać będzie coś za 500 $ to kupuje tood Zeissa za 200-250 $ a koszt produkcji Zeiss wyniesie 100-130 $ czyli będzie to przeciętny produkt z dwoma logo za wysoką cenę.
Teraz poczekamy sobie na rekację wiodących producentów, jednak nie spodziewajmy się za dużo. Przecież o projekcie Sonego było wiadomo od dawna a w Canonie nie pracują głupcy, Ci ludzie wiedzą co robią. Być może ceny spadną o 10-15 może 20% na niższe modele ale to wszystko. Liczy się poza puszką otoczka czyli szkła, lampy etc a tego nie tworzy się na komendę. Poza tym każdemu produktowi towarzyszy pewne kultura, grono użytkowników. O ile C i N mają rozsądne grono użytkowników o tyle Sonemu wróżę głównie wiejskich gadżeciarzy i nowobogackich pstrykających nocne zdjęcia architektury z lampą błyskową.
Hawk!
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.
damn.. tylko patrz, prawie 90% sprzedawanych aparatow idzie wlasnie w rece takich osob i to z nich sie utrzymuja firmy, a nie z tych paru procent majacych jakiekolwiek pojecie o fotografii i czegos wymagajacych od producenta..Zamieszczone przez Mac