Strona 33 z 37 PierwszyPierwszy ... 233132333435 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 364

Wątek: Nowa lustrzanka Sony!

Domyślnie

Tak mi sie przypomniala jedna rzecz - alfa ma naprawde przyjemny wizjer - znacznie wiekszy od tych z serii 300/350d i podobnych.

EDIT: i jeszcze jedna rzecz mi sie przypomniala - przyciski z tylu (szczegolnie 'krzyz') - strasznie tandetnie reaguja na wcisniecie.
    Ostatnio edytowane przez rysiaczek ; 05-08-2006 o 17:44

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Oglądałem tą alfę dwa razy. Uważam, że jest to całkiem miły aparacik. Mimo że nie jest specjalnie duży i ciężki trzyma się go dużo wygodniej niż 350-tkę (zaznaczam że mam dość małe dłonie). Co do ergonomii to trudno mi się wypowiadać. Mam swoje przyzwyczajenia i dla mnie ten aparat pod tym względem to "chińszczyzna", minolciarze pewnie nie narzekają, a nowicjusze się przyzwyczają. Co do jakości zdjęć to się jeszcze nie wypowiadam, bo moje odczucia są bardzo niejednoznaczne. Wizjer nie wydaje mi się jakoś wyraźnie jaśniejszy od 350-tki (ale było dość ciemno). Rozmieszczenie i sposób oznaczenia punktów ostrości jest dla mnie trochę dziwny ale pewnie też można się przyzwyczaić. Ostrość nastawia dość sprawnie i dość wolno, w niektórych sytuacjach był bezradny (było dość ciemno i dużo płaskich powierzchni). Obiektyw mechanicznie bez zarzutu, bardzo płynna zmiana ogniskowej, fajny szeroki pierścień. Wyświetlacz z tyłu był trochę dziwny, bo widać było na nim takie pionowe bardzo drobne linie, może tak ma być - nie wiem. Polskie menu robi wrażenie. Jest w nim też mnóstwo mniej lub bardziej dziwnych ustawień generalnie trzeba by mieć sporo czasu żeby to wszystko ogarnąć.

Natomiast co innego zwróciło moją uwagę szczególnie.
    W Galerii Kazimierz (największa galeria handlowa w Krakowie) w sklepie sony widziałem Pana który kupował alfę cena 3500 zł (kit) także można sie spodziewać, że ruch w interesie się zaczął. Przed sklepem olbrzymie transparenty informujące o nowej lustrzance (nie ma to jak własna sieć sklepów).
    I teraz na koniec najlepsze. Zgadnijcie jakie stoisko oczywiście "przypadkiem" znalazło się przed wejściem (dokładnie na przeciwko) salonu sony w galerii?
    ..... ułatwię zadanie - pewnej firmy z czerwonym napisem robiącej kserokopiarki !
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 06-08-2006 o 00:10
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzisiaj sobie pomacałem w FJ. Całkiem przyjemna puszka, nawet da się trzymać w dłoni. Nienajgorszy wizjer, KITowy obiektyw solidniejszy i z lepszym zakresem niż syf 18-55 II.
    Jeśli chodzi o porównanie ergonomii do 30D to oczywiście drugie kółko, dżojstik i pozostałe przyciski w trzydziestce są znacznie wygodniejsze. Porównanie do 350D jest MZ na korzyść alfy.
    Z testów na dpreview wychodzi że z stabilizacja jest skuteczna do 2-stop, co jest wynikiem gorszym niż IS w nowych obiektywach Canona, ale za to dostajemy ją do każdego. Z tego co tam jeszcze piszą to wynika że alfa ma mniejszą rozpiętość tonalną niż 350D i to razem z szumami jest wg mnie największa wada tego aparatu. Jakieś bajery typu HDR już w aparacie nie robią na mnie żadnego wrażenia.

EDIT:
    Znowu się czepię marketingu. Jak wiadomo masy lecą na megapiksele i stabilizację, alfa to ma. Szumów mniejszych dać chyba nie mogli bo ta matryca to szczyt możliwości Sony na chwilę obecną. Zresztą po co od razu pakować wszystko co się ma do najniższego modelu.
    Rozpiętość tonalna już widać że kiepska, ale ktoś pierwszy raz kupujący lustrzankę nawet nie wie co to takiego więc można mu wcisnąć. Spodziewam się kiepskiego autofokusa.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 05-08-2006 o 21:54

obey
    Guest

Domyślnie

Z szumami w alfie to już powoli legenda. Ostatnio okazało się, że w porównaniu z 7D (info dla wyznawców: istnieją inne aparaty niż Canon ) przy tym samym obiektywie i parametrach alfa ustawia krótsze czasy naświetlania (priorytet przysłony). Przykładowo: przy ISO 800 alfa wybiera czas 1/1000, natomiast 7D 1/640. Rzeczywista wartość ISO jest zatem (prawdopodobnie) wyższa w alfie niż w 7D stąd bezpośrednie porównanie tych samych ISO mija się z celem.
    Można by zadać oczywiste pytanie po co producent robiłby taki głupi manewr. Słuchy chodzą, że ma to związek z funkcją DRO - matryca potrzebuje większej czułości aby funkcja zadziałała poprawnie. Należałoby raczej powtórzyć porównanie używając RAW - DRO wówczas nie działa.
    Ostatnio edytowane przez obey ; 06-08-2006 o 10:36

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

to nie ma nic wspólnego z DRO, Canon ma takie same wyniki ISO, czyli wyższe od nominalnych czułości. Soniacz pokazuje tutaj identyczne wyniki (vide test na dpreview.com). Z czego to wynika nie wiem, mówiono że z powodu braku wzorca ISO. Dla mnie to w każdym razie lepiej, bo za friko mam używalne czułości powyżej ISO 2000 w swoim 20D.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Czacha dziś dał mi pomacać. Precz z Sony

Długo nie macałem, bo nie miałem czasu, ale rozśmieszyło mnie wyświetlanie nastawów na głównym LCD. Nie ma jak power-saving A lensy rzeczywiście wyglądają kiczowato.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Przypomnialem sobie - zwrociliscie uwage na rozowy zabarw w wizjerze?? Po co to??
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez liquidsound
    Przypomnialem sobie - zwrociliscie uwage na rozowy zabarw w wizjerze?? Po co to??
    Powiem Ci że nie zuważyłem ale głowy nie dam że tego nie było? Może jakiś egzemplarz zwalony.
    Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Długo nie macałem, bo nie miałem czasu, ale rozśmieszyło mnie wyświetlanie nastawów na głównym LCD.
    To podobno jest bardzo wygodne, tak mówią minolciarze. Zobaczymy czy w korpusie semipro też tak będzie? Najlepszy numer to będzie jak canon w korpusie 360...?70...?itd lub 400? da tak samo, bo jak będą chcieli wsadzić telewizor 2,5 cala to już nic więcej im nie wejdzie.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 06-08-2006 o 22:27
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs
    ale jakoś zawsze mi się udawało w miare stabilnie trzymać aparat - jeszcze z zenita pamiętam parę zdjęć z ręki około 1/30 przy 58 mm więc to pewnie kwestia wprawy ;-),
    nie no... w sytuacji podbramkowej to i nawet 1/2 sekundy z lapy trzymalem walac pod rzad serie 3 ujec i liczac, ze ktores "wejdzie". dla potrzeb malej odbitki (czy druku w srodku artykulu) tudziez monitora mozna takie zdjecia czasem zalapac.

sek w tym, ze stabilizacja dziala i takie rzeczy nie sa przypadkiem, tylko pewniakiem. wiec nie robisz "a nuz sie uda", tylko na pewnego robisz zdjecia, ktore beda potem uzyteczne.

stabilizacja piekna sprawa. cos mi sie zdaje, ze moje nastepne body bedzie mialo jakiegos Anti-Shake'a, Super-Steady-Shota czy inny Hiper-Turbo-Mega-Stabilization-Stuff-And-All-Bells-And-Whistles

a tak serio, to po zabawie Minolta D7D postanowilem sobie, ze bede to mial. wyzszych ISO nie uzywam, a czasy typu 1/2 z lapy w szerokim kacie to bym czasem potrzebowal niech sobie Canon swoja stabilizacje w obiektywach wsadzi w ...
    www albo tez flickr

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Taki sposob wyswietlania byl przeciez w D5D, D7D.. a nawet w 300D i 350D LCD na plecach a na gorze pusto..co przy foceniu ze statywu moze draznic

Ekran 'Sonolty' uwazam ze lepsze rozwiaznie niz w wyzej wymienionych Canonach. O wiele wiecej informacji, duzo bardziej czytelnych. Tylko trzeba sie przyzwyczaic... bo na poczatku ta ilosc moze przygniesc

Mi sie A100 nie podoba - jedzie tandeta.. moze mniejsza niz w 350D.. ale i tak jedzie

PS. Nie chce nic mowic, ale gdy Tomek wzial do reki nowa zabawke Sony'ego to mu sie oczy zaswiecily.. wiec to jego "precz z sony" to jakby takie odganianie uroku ktoremu oprzecz sie nie moze Tomasz... na to nie ma rady.. to milosc

Strona 33 z 37 PierwszyPierwszy ... 233132333435 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów