18-70 moze i nie jest Tamron, ale achow i ochow bynajmniej w obudowie KM nie wywolywal. ot, kit-lensZamieszczone przez alfa i omega
11-18 to najdrozsza, najciemniejsza i najslabsza optycznie alternatywa wsrod ultra-zoomow do niepelnej klatki. naprawde mam problemy z nazywaniem tego inaczej niz szajs
a z telecentrycznoscia szkiel w rodzaju 20/2.8 ma problemy nie tylko Canon. Nikon i Zeiss Jena tez, na ten przyklad. pewnie, ze w Minolcie tak byc nie musi, ale jest ograniczona ilosc konstrukcji optycznych, ktore realizuja ten kat widzenia z tym swiatlem w malym obrazku.
http://mkropa.republika.pl/minolta/lens/135__2_8STF.htmZamieszczone przez alfa i omega
moze nie klocmy sie o nazwe...
ja naprawde wiem co STF robi
argument jak do 20/2.8 - tu nie ma co wykombinowac. 50/1.7(8) to bardzo podobne konstrukcje u kazdego z producentow optyki dla malego obrazka. tu naprawde nie ma co myslec...Zamieszczone przez alfa i omega
ale moze idz gdzies indziej leczyc kompleksy? mnie nastroj poprawia robienie zdjec, nie dowodzenie innym, ze nie maja racji...Zamieszczone przez alfa i omega