Zachęcony pozytywnymi opiniami kupiłem te wzorniki:
http://www.cortland.com.pl/go/_info/...b8c377bf069e2a
W skrócie powiem że na podstawie tych wzorników można skalibrować kolory na fotce aby były jak najbardziej wierne. Soft do tych wzorników nie generuje profili typu icc a jedynie (albo aż tyle) pozwala skorygować kolory i zapisać "profil" do dalszego użycia. Można sobie wygenerować profile pod różne oświetlenie.
Ok, jak się to ma w praktyce. Po pierwsze fotka ze wzornikiem musi mieć poprawny WB. Ja robię w RAW i korzystam z WhiBall'a zatem nie ma problemu.
Po konwersji z RAW robię TIFFa i tego TIFFa otwieram softem do wzornika. Generuje "profil" i wtedy mogę wszystkie fotki zrobione w tych samych warunkach oświetleniwoych skorygować pod kątem kolorów. Ma to sens praktycznie na samym końcu typowego RAW workflow kiedy dokonujemy ostatecznej konwersji i zapisujemy w TIFF lub jpg i wtedy odpalamy soft od wzornika i robimy korekty kolorów.
A teraz krótki przykład przed i po konwersji. Fotka wyciągana z RAW, WB na podstawie WhiBall'a i jedyne co mogę powiedzieć że kolor mojej koszuli :-) najbardziej podobny do orginału jest na zdjęciu po konwersji.
Wreszcie trawa jest taka jaką widzę za oknem :-)
Kolory przed konwersją (z aparatu) są bardziej nasycone (a niektóre inne), ale z pewnością po konwersji to co widzę jest bliższe orginałowi tzn. to co widzę oczami.
Robiłem konwersje w trybie neutral, są jeszcze tryby sinal i velvia.
Dodam jeszcze, że koszt wzornika jest śmieszny (ok 70 zł) w stosunku do różnicy w cenie np. kita i 17-40L a efekty na zdjęciach 10x15, 20x30 są o wiele bardziej widoczne przy zastosowaniu wzornika niż przy zmianie szkła (praktycznie widoczne na 100% cropie). Dla mnie zdjęcie powinno jak najwierniej oddawać kolory a od efektów mam szopa i rożne filtry...