Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: 200/2,8L+EF konw. 2x a 400/5,6 ???

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

No tak, alę w ich informacji podane jest "jakie to my teraz mamy szkło" ale nigdzie nie powiedziane jest czy to szkło pod względem konstrukcji i optycznym sie zmieniło... muszę jeszcze poszperać.
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

znalazłem wszystko o 200mm/2,8 canona

tu jest link

i wogóle to niezła stronka... zaraz pogrzebię głebiej

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zanussi
    znalazłem wszystko o 200mm/2,8 canona

tu jest link

i wogóle to niezła stronka... zaraz pogrzebię głebiej
    Optically, based on the illustration of the optical construction shown - virtually no change in the formula It boosts a high image quality and portability ease. The use of the two UD-glass elements and rear focusing help to counter or correct aberrations, making the image delineation extremely sharp. The 8 diaphragm blades also contributes to natural-looking out of focus background blur as well as backlit spots, as Canon said, it has been simulated.

Ale to nie jest oficjalna strona Canona.

Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

... no ja wiem, że to sa w pewnym sensie przypuszczenia.... ale wydają się być potwierdzone.... poprzednie szkłą 200/2,8 canona takze miały jakieśelementy UD.... UD to nie jest pomysł sprzed 5 czy 10 lat.... szkła w ostatnim czasie zmieniły się pod kąt cyfrówek, ale dotyczy to przede wszystkim szerokich kątów, w długich rurach ten problem raczej nie występuje ze względu na nikłe zakrzywienie promieni światłą. mając do wyboru zoom 70-200/4 L za 2300-2400 i tą stałke za ok 2000 - ja wybieram chyba tą stałkę.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Posiadam wersję II tego szkła i z tego co przeczytałem w sieci oba obiektywy różni wyłącznie hood:
    Cytat z photozone.de:
    "The Canon EF 200mm f/2.8 L USM II was introduced back in march 1996 replacing the old mk I. The difference between the two is marginal - Canon decided to replace the build-in hood of the mk I for an attachable version which some may consider an advantage or disadvantage (personally I would prefer the build-in hood actually). Other than that both lenses are identical including the optical design."
    Współpraca tego obiektywu, uważanego z resztą za jedną z najlepszych konstrukcji Canona z extenderami jest mocno chwalona przez użytkowników. Na odbitkach brak praktycznie jakiejkolwiek degradacji obrazu.
    Pod podanym adresem jest bardzo szczegółowy opis współpracy z konwerterami 1.4x Sigmy i Canona
    http://www.photozone.de/8Reviews/len...0_28/index.htm

Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

dzięki r65.
    zastanawiam się nad wersja I (mam okazję zanabyć). photozone zostało już przeze mnie przewertowane pozostawały wątpliwości co do identyczności ew. różnic w konstrukcji tych obu szkieł, no i wątpliwości zapięcia konwerterów do starszej wersji, ale z tego co widzę różnice są tylko kosmetyczne- zostaje jeszcze kwestia przystosowania starszej wersji do matryc - a raczej kompletnego braku przygotowania. Czy to moze stanowić duży problem? czy ten problem dotyczy tylko szerokich szkieł?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Do poprzedniego postu dorzucę jeszcze tylko, że po podpięciu zarówno extendera 1.4 jak i 2 spada dość znacznie prędkość ostrzenia tego obiektyw. Nie miałem nigdy w ręku obiektywów o porównywalnej ogniskowej i świetle (choćby EF400/5.6) i ciężko mi porównywać. Bez konwerterów to demon prędkości i ostrości. Niestety na razie podpinałem tylko wersje pierwsze tych konwerterów a słyszałem, że użyte w nich powłoki są podobno zauważalnie słabsze przy współpracy z cyfrą.

Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Miałem okazję pobawić się 400/5,6 i to jest już na prawdę szybki AF (dzięki Pawle ). Ja zwracam sie racze ku 200/2,8 + konwerter - taniej i wystarczająco szybko (a jeszcze szybciej zapewne z 5D). Takze słyszałem, że konwertery Canona z oznaczeniem II mają lepsze powłoki i są bardziej przystosowane do cyfr. Ja się jednak skusze na to szkło (2k zł + 1200 zł za konwerter w przyszłości) a szkło 400mm (4400 zł) zostawię sobie na lepsze czasy

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów