Cytat Zamieszczone przez Jester Zobacz posta
Kombinujesz. Nie możesz forsować pojedynczych klatek - musisz cały film (chyba, że wycinanie w ciemnościach klatek forsowanych nie jest komplikowaniem ) Fuji Pro 400 skanowałem do A4/400 DPI i odbitki wyszły pięknie, ziarno śladowe (na pewno nie takie, żeby sobie głowę zawracać jakimś forsowaniem w dół). W ogóle prywatnie uważam (ale się nie znam ), że do 400 ASA problem ziarna istnieje tylko jako argument w dyskusjach "cyfra kontra analog". Na odbitkach go nie ma. Potrzebujesz 200 ASA - fotografuj na kliszy 200 ASA. Nie chcesz ziarna w ogóle - kup cyfrówkę. To bardzo upraszcza życie

J
Ale sie przyczepiłeś Ale ok zawsze coś tam dla siebie z informacji wysupłam nowego
Nie napisałam nigdzie, że chce forsowac pojedyncze klatki....aż taka ciemna nie jestem, mimo że blondynką się urodziłam :wink:
Bywają sytuacje, że mam zaczęty film, dajmy na to wlasnie 400 bo akurat tak wyszło i kilka klatek dajmy na to 3, 4 mam zrobione na jakiejs imprezie rodzinnej i teraz mam super okazje do robienia zdjec ale np w warunkach zupelnie innych i jestem w stanie poswiecic te 3,4 klatki.
Lubie czysto teoretyczne pytania, nawet jesli nie mialyby sie kiedykolwiek ziścić w rzeczywistości ale wolę mięc wiedzę na wszelki wypadek.

Gdyby było mnie stać na cyfrę...albo inaczej gdybym kupowała aparat teraz a nie 7 lat temu to wierz mi pewnie bym się pokusiła o dslr. W obecnej sytuacji, zdobywam i szlifuje wiedzę i umiejętności fotografowania na analogu jak już będę naumiana to zainwestuję w cyfrę, bo będę pewna, że to nie będzie dla mnie już tylko zabawka.