Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 108

Wątek: Jakie filmy i gdzie ? :)

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Ja nie mówię, że on nie ma racji tylko, że podcina skrzydła. Kiedyś pewnie przejdę na cyfrę ale jeszcze nie teraz i dlatego uważam, że jeśli chce się czegos nauczyć na analogu to nie powinnam ograniczać sie bo w perspektywie mam zmianę na cyfrę. Tylko tyle.
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    No tak na to nie wpadłam, a zatsanawiałam się właśnie po co ta końcówka miałaby pozostawać Czyli ze np naswietlam dajmy na to 14 klatek na 200, warunki sie zmieniaja to zwijam rolke (zapisuje te 14 markerem) wrzucam inna klisze a jak chce wrocic do tamtej kliszy 200 to ....tam sie przewija jakos te 14 klatek? czy pstrykam z zamknietym obiektywem te 14 klatek??
    Zasłaniasz obiektyw i robisz 14 zdjęć ciemności. Albo kupujesz APS-a i sam Ci przewinie do miejsca, w którym skończył rolkę...

Czyli, że co sugerujesz? Zaczne pstrykać jak idiotą?
    Zaczniesz pstrykać, niekoniecznie jak idiotą. KAŻDY po przesiadce na cyfrę robi dużo więcej zdjęć, niż na kliszy, bo przecież nic go to nie kosztuje
    Guzik prawda, że nic, ale jeżeli ktoś przywozi z tygodniowej wycieczki 4 tysiące zdjęć - to co tu komentować... Włazisz na Orlą Perć, cykasz widoczek... a, dla pewności jeszcze ze dwa identyczne, bo może ten pierwszy wyjdzie poruszony, albo co... I się zbiera. I póżniej siedzisz przed monitorem i ślepniesz próbując to ogarnąć... A za trzy lata i tak dysk Ci padnie, wszystko pójdzie w kosmos i zostaną tylko odbitki

W ogóle to co Ty jesteś taki zapalczywy?
    ZAPALCZYWY??? Ten wątek jest relaksujący

Wątek jest o kliszy a Ty offtopa siejesz. Radzisz żebym nie kombinowała i pozostawała w sztywnych ramach, bym się nie dowiadywała zbyt wiele bo i tak pójde na cyfrę...
    Nigdzie tego nie napisałem. Nie radzę nikomu tego, czego sam bym nie zrobił

Ty się zawsze tak ograniczałeś?
    Ja sprzedałem cyfrówkę, bo jak przychodziło co do czego, to brałem slajdy. Po co mi aparat, który leży w szufladzie nieużywany i się starzeje w tempie 100 złotych miesięcznie (mimo, że to najtańsza lustrzanka)? Żadna ekonomia tego nie usprawiedliwia, ja nie wydaję 100 złotych miesięcznie na fotografowanie na kliszy. Więc poszedł do ludzi, jak jeszcze można go było sensownie sprzedać (w ostatniej chwili )

Nie podcinaj skrzydeł ludziom.
    Bez przesady. Widzę, że tworzysz sobie jakieś sztuczne problemy z forsowaniem, czułościami i ziarnem - po co? Klisze są tanie, mają różne długości . Kup takie, jakie są Ci potrzebne, bez kombinowania, jest ciągle spory wybór. I pstrykaj.

J

Domyślnie

TO nie są dla mnie problemy Naprawde Ja po prostu jestem bardzo ciekawa Hmmm....gwoli zobrazowania, moze bedzie ci łatwiej pojąć...w liceum gdy uczyłam się fizyki to zamiast liczyć standardowe zadanka z ćiwczeń wolalam policzyc np na ktore pietro wjedzie winda na 2 tik takach.... Mam nadzieje, ze to mniej wiecej wyjasnia moją dociekliwosć

Nie chodzi mi o to, zebym zaraz miala tak robic...chce po prostu znac mozliwosci...bo czasami neikoniecznie w takim zastosowaniu jakie poznalam, moge je skombinowac niczym serialowy macgyver i wykombinowac cos nowego ;p hrhrhrhrhrhr

No dobra...co z tą AGFA, konkretnie Vista 100. Ma ktoś może jakiś link albo "coś" z charakterystyką czułości do konkretnych warunków? Macgyver? Kiedyś mi podałeś link do filtrów chodzi mi o analogiczny do filmów

No i ta klisza BW....jaką się dobrze skanuje?
    Czy ilforda i fomapan można wolać w c-41?

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

w liceum gdy uczyłam się fizyki to zamiast liczyć ile np czasu bedzie ogrzewac pies przy danej kalorycznosci paliwa wolalam policzyc na ktore pietro wjedzie winda na 2 tik takach....
    Niech zgadnę: zamknie drzwi i utknie między piętrami?

J

Domyślnie

EHhhprzepraszam,z a duzo rzeczy na raz robie to bylo na calym pudelku a nie na 2 tiktakach, 2 odnosila sie do wartosci kilokalorii

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

No dobra...co z tą AGFA, konkretnie Vista 100. Ma ktoś może jakiś link albo "coś" z charakterystyką czułości do konkretnych warunków? Macgyver? Kiedyś mi podałeś link do filtrów chodzi mi o analogiczny do filmów
    www.google.pl + "agfa vista 100 curves", "agfa vista 100 characteristic"
    http://www.gommamag.com/v4/downloads...nical_data.pdf
    http://cacreeks.com/films.htm
    :-)
    A także:
    http://www.fotograf.fir.pl/dodatki/negatywy.php

No i ta klisza BW....jaką się dobrze skanuje?
    Agfa APX 100
    Kodak Profoto 400
    Kodak TRIx
    Ilford FP4
    ...

Zależy co chcesz uzyskać. Generalnie każdy czarno-biały materiał da się w miarę dobrze zeskanować, nawet najtańszego Ilforda PAN
    Czy ilforda...
    Zależy którego
    ...i fomapan można wolać w c-41?
    Nie, chociaż mój sprzedawca negatywów twierdzi że wszystko da się wywołać w tym procesie, tyle że nie po wszystkim da się później doczyścić zbiorniki :-)

Poza tym:
    http://fotonegatyw.com.pl/sklep,1540...n,10079,0.html
    http://efkafoto.com.pl/filmy.html
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

póki co znam 2 klisze BW do wołania w procesie C-41:

Kodak ProFoto 400 BW
    Kodak Professional BW400CN

są jeszcze jakieś?

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dickory dare Zobacz posta
    Kodak ProFoto 400 BW
    Kodak Professional BW400CN

są jeszcze jakieś?
    Ilford XP2 400 - całkiem fajny, umożliwia kontrolę kontrastu bez zmiany wołania (C41), całkiem ok

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

o! dzięki, an_zak.

dlaczego do C-41 są tylko czułości od 400 wzwyż?

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Raczej wyłącznie ISO 400 :-)
    BW do C41 to raczej nisza, więc rozszerzanie oferty raczej nie znalazło by ekonomicznego uzasadnienia. Ponadto, 400-tki maja na tyle małe ziarno, że można je stosować nawet do portretu.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów