Ostatnio przetestowałem Ilforda XP2 i Kodaka Profoto 400 BW.
Kodak, chociaż o połowę tańszy jest sporo lepszy od Ilforda.
Bardzo drobnoziarnisty i ma dużą rozpiętość tonalną i niski kontrast.
Ilford przez grube ziarno wyłażące z cieni jest "fe".
Został mi jeszcze do przetestowania Kodak BW400CN.
Kodaka Profoto 400 BW bardzo dobrze się skanuje.
pozdrawiam
2EV
C 60D + R XR2
Galeria 2EV
Jakich filmów używacie do zdjęć nocnych? Jaką markę i czułość, aby uzyskać najlepszy efekt?
Raczej miasto, ale chętnie dowiem się tez jakie będą dobre do przyrody. Interesują mnie także filmy b/w.
Czemu film o tak małej czułości? Nie powinno się używać film o większym ISO? Przynajmniej tak mi logika podpowiada:-)Zamieszczone przez Bagnet007
I jeszcze jedno pytanie: jaka jest różnica w fotografowaniu na slajdach, a negatywach? Oczywiście poza efektem końcowym:-)
To zależy od efektu jaki chcesz uzyskać. Jeśli zbyt długi czas naświetlania będzie Ci z jakichś powodów bruździł, lub jeśli chcesz pokombinować z dużym ziarnem, to faktycznie lepiej użyć wysokoczułe filmy. Velvia 50 niesamowicie oddaje kolory. Najlepiej ze znanych mi filmów diapozytywowych.
Slajdy są dużo bardziej czułe na błędy w ekspozycji...
powiem wam co zrobilem
jako dziecko foto cyfrowego ...kupilem canon 33 i cala lodowke filmowwiec zaczynam swoja przygode z fotografia od nowa
trzymajacie za mnie kciukci bo za chwile i tak zasypie was(tych od analogow) milionem pytan
PS. Gdzie w Gdansku znajde dobry lab zeby mi to tanio i sprawie wywolal ?
Poza tym mam juz pierwsze pytanieo wywwolaniu negatywow skanujecie to na plytke i dalej obrabiacie na kompie czy wywyolujecie na papier ?
Pozdro,