Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: GPS + Aparat

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cyborg
    Dlaczego uważasz, że to porażka? Przy rejestracji azymutu wykonywanego zdjęcia i tak niezbędne jest mechaniczne sprzężenie aparatu z odbiornikiem zawierającym kompas, a takie zamocowanie odbiornika na sankach lampy jest wygodne, bo nie trzeba dodatkowo pilnować odpowiedniej ekspozycji anteny odbiornika.
    co do rejestracja azymutu to jest wogole problem dwojaki ;-)
    po pierwsze GPS nie pokazuje azymutu jak sie nie rusza, musi byc ruch zeby mogl byc wyliczony azymut... i wiadomo im szybciej sie porusza tym dokladniejsze wyliczenie azymutu, moze byc tak ze gps ma wbudowany kompas elektroniczny, ale znowu trzeb by go jakos kalibrowac tak zeby nie bylo bledow w jego pomiarze (body maja troche elementow metalowych - co wprowadza pewne bledy do pomiaru) a po trzecie nie jestem pewien czy exif oferuje rejestracje azymutu ;-)

dlaczego jest to porazka? a no dlatego ze jest to kolejny element ktory trzeba jakos podlaczyc, kabelki, jesli przez sanki lampy to wtedy nie zrobisz zdjecia z lampa, no chyba ze znowu jakis kolejny kabelek ze stopka do lampy w kazdym razie myslisz o wszytkim tylko nie o zedjciach ;-)

rejestrujac slad GPS'em w plecaku znika wiele problemow ;-)
    Ostatnio edytowane przez Jac ; 06-06-2006 o 17:46

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    moze byc tak ze gps ma wbudowany kompas elektroniczny
    No przecież o takim piszę. Nie ma innej możliwości, chyba żeby kierunek wyzanczać po zoomie nożnym :-D

ale znowu trzeb by go jakos kalibrowac tak zeby nie bylo bledow w jego pomiarze (body maja troche elementow metalowych - co wprowadza pewne bledy do pomiaru)
    I tak trzeba go kalibrować, nawet bez aparatu.

nie jestem pewien czy exif oferuje rejestracje azymutu ;-)
    Oferuje.

rejestrujac slad GPS'em w plecaku znika wiele problemow ;-)
    Ale pojawiają sie inne. Inżynierowie Nikona nie są takimi idiotami, że zaproponowali gniazdo.
    Oczywiście obsługa przez Sinozębnego byłoby miłym dodatkiem dla amatorów. Zresztą, niewiele większym kosztem można by zabudować sam odbiornik w aparat i nie było by w/w problemow.

Ale my sobie tutaj gdybamy, a Canon i tak ma to gdzieś :sad:

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

I tak trzeba go kalibrować, nawet bez aparatu.
    no to powiedz mi co sie dzieje z kierunkiem (azymutem) jesli GPS nie jest idealnie w poziomie...
    juz odpowiadam
    jedynie zdjecia gdzie kompas przed wykonaniem zdjecia byl skalibrowany, oraz apart jest idealnie w poziomie [czyli mamy horyzont w kadrze dokladnie po srodku (pomijajac obiektywy t&s)] beda mialy podany dokladnie azymut w inncyh przypadkach bedzie to prawie "dowolny" kierunek

Ale pojawiają sie inne. Inżynierowie Nikona nie są takimi idiotami, że zaproponowali gniazdo.
    no nie wiem ;-), kiedy nikon oglosil ze do jego aparatow bedzie mozna podlaczac GPS'a wtedy o BT jeszcze nikt nie slyszal, ciekawym rozwinieciem (bo soft juz maja) byla by wymiana portu (gniazda) w body na wlasnie BT, no i teraz jest pytanie - kiedy Nikon na to wpadnie

Zresztą, niewiele większym kosztem można by zabudować sam odbiornik w aparat i nie było by w/w problemow.
    dokladnie... zarowno koszt jak i rozmiar to nie jest duzo, nawet jako opcja wkladana do gripa zamiast bateri tez by bylo niezle ;-)

ale Canon nas nie slucha

bjanic
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac Zobacz posta
    dokladnie, zwykly gps, moze byc nawet jakis oemowy byle by tylko zapisywal tracklog ;-) i reszte po powrocie zalatwi soft, znacznie to wygodniejsze
    Witam po raz pierwszy na forum.
    Odgrzebuję stary temat, bo wrzucając zdjęcia na Pisassę, zauważyłem, że można tam umiejscowić zdjęcia na mapie. I tak pomyślałem, sobie, że rzeczywiście dobrym rozwiązaniem byłoby sprzężenie aparatu z odbiornikiem GPS.
    Proszę podajcie mi nazwy, modele dobrych odbiorników GPS z funkcją tracklog.

Dzięki,
    bjanic

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bjanic Zobacz posta
    Poszukaj czegoś Garmina. Jest duży wybór. Sam używam GPSMap 76S i bardzo sobie chwalę, a są już dużo nowsze modele.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bjanic Zobacz posta
    Dzięki,
    bjanic
    Tracka to zapisuje chyba kazdy obecnie produkowany - wspomniane wyzej Garminy sa o tyle dobre ze jest do nich sporo map...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec Awatar gzak
    Miasto
    Warszawa - Sandomierz

Domyślnie

Hej! Ja używam Garmina Legenda cx. Leży sobie w kieszeni plecaka, kiedy fotografuje. Jego główna chyba zaletą przy wykorzystaniu jako trackloggera jest czas działania - przy akumulatorkach ~2700mAh potrafi działać ~12-16 godzin...
    Grzechu
    http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
    Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

bjanic
    Guest

Domyślnie

Dziękuję za informacje. A czy jest może jakiś uniwersalny odbiornik GPS, który można także podłączyć do telefonu z zainstalowanymi mapami by był ten zestaw nawigacją samochodową?

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

Wystarczy telefon z OS symbian s60 v2 do tego Automapa zainstalowana (jeśli chcesz mieć nawigację samochodową, ale o ile wiem to nie zapisuje śladu) albo MapviewGPS (który ślad zapisuje na 100%) i jakiś odbiornik na Sirfstar III np. firmy NAVIBE ... potem ew. ślad można wrzucić na http://www.gpsvisualizer.com/ a tam już można raz, że zobaczyć mapkę gdzie łaziliśmy to jeszcze można porównać wiele elementów śladu za pomocą wykesów
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Dopiero zaczyna Awatar gof
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja mam Navibe SirfStara i PocketPC HTC SPV M3000, pewnie jest do tego jakiś soft do zapisania trackloga. Ewentualnie po prostu zrzucić surowe NMEA dowolnym emulatorem terminala i jakoś zautomatyzować importowanie do EXIFa po zgraniu fot na podstawie czasu aparatu.
    EOS

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów