Nie wiem czy ten problem występuje u Ciebie na wszystkich zdjęciach, nie wiem w jakim trybie pomiaru je wykonałeś i na co ostrzyłeś ale znalazłem pewien trop w instrukcji aparatu (https://gdlp01.c-wss.com/gds/1/03000...PL.pdf#page158) z której wynika, że w pewnych trybach pomiaru wielkości obszaru biorącego udział w pomiarze względem całego kadru jest inna przez wizjer i LV co jak nietrudno się domyślić może dawać w pewnych sytuacjach różne rezultaty… mimo, że nastawy aparatu względem sposobu pomiaru są identyczne.
Jeśli chodzi o pomysły to można jeszcze sprawdzić co się stanie jak zasłonisz wizjer gdy robisz zdjęcie z wizjera ale nie zasłaniasz go okiem (nie patrzysz przez niego, jak na filmie) nie sądzę, że to problem ale sprawdzić można zwłaszcza, że w instrukcji jest o tym wzmianka.
Poza tym jeśli się nie mylę to na filmiku używasz trybu pomiaru centralnie ważonego który No właśnie zareaguje na zmiany oświetlenia w całym kadrze (jeśli dwa wrzucone zdjęcia były też w tym trybie to zauważ, że kadr nie jest idealnie taki sam co już prowadzi w tym trybie do innej ekspozycji, innego wyniku pomiaru), w innych trybach też tak się dzieje?
Ostatnia opcja która warto sprawdzić jest Auto Light Optimization, która może doprowadzać do zbyt jasnych zdjęć (zobacz czy ona przypadkiem nie działa, nie jestem pewien czy z exifa da się to odczytać)