Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Czy to jeszcze prawo czy już Monty Python's Flying Circus ?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie Czy to jeszcze prawo czy już Monty Python's Flying Circus ?

http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.ht...1&ticaid=11bb0

Skarbówka dopadła darczyńcę roku.

W Polsce lepiej nie pomagać biednym. Waldemar Gronowski, legnicki darczyńca roku, który przez wiele lat rozdawał najuboższym pieczywo, musiał zamknąć piekarnię - ubolewa "Super Express".

Dostałem od fiskusa pocałunek śmierci - mówi piekarz. Gdybym niszczył pieczywo, fiskus byłby zadowolony. Pod koniec ub.r. piekarz miał zapłacić 250 tys. podatku za to, że zamiast niszczyć nadwyżkę chleba, przekazywał go do stołówki charytatywnej. Po tym, jak media doniosły o bezsensownych żądaniach fiskusa, sprawie przyjrzał się nawet premier i obiecał coś z tym zrobić.
    Rzeczywiście skarbówka swoją decyzję odwołała i rozpoczęła postępowanie od nowa. Tym razem kontrolerzy Urzędu Kontroli Skarbowej pojawili się we wszystkich sklepach, z którymi pan Waldemar współpracował. W każdym przeprowadzono szczegółowe kontrole.

Sklepikarze przestraszyli się i zaczęli rezygnować ze współpracy z piekarzem. Zaczęło się trzy miesiące temu - opowiada pan Waldemar. Niektórzy mówili mi, że boją się o swoje firmy, inni dziękowali za współpracę - dodaje rozgoryczony.

O swoich decyzjach sklepikarze nie chcą otwarcie rozmawiać. Przyszli do mnie i zażądali wszystkich dokumentów. Sprawdzali, ile pieczywa kupuję i ile zwracałam do piekarni - opowiada właścicielka małego sklepu spożywczego, która od kilku lat współpracowała z piekarnią Gronowskiego. Bałam się, że jeszcze u mnie coś znajdą, wolałam nie ryzykować i zrezygnowałam ze współpracy. Żałuje, bo ludzie bardzo chwalili sobie te piekarnię - przekonuje sklepowa.

Tak w ciągu zaledwie kilku tygodni sprzedaż spadła o 70 procent i stała się zupełnie nieopłacalna. Zamknąłem piekarnię w ostatnim momencie, gdy zaczęła przynosić straty - wyjaśnia piekarz. Tym samym stołówka charytatywna straciła najważniejszego darczyńcę.

Piekarnia była naszym głównym sponsorem, każdego tygodnia dostawaliśmy za darmo chleb o wartości nawet 1,5 tys. zł - mówi ks. Jan Mateusz Gacek. opiekun stołówki. Teraz będzie ciężej zapewnić posiłki najbardziej potrzebującym. Pieczywo trzeba kupować - dodaje ksiądz.

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Nie, to Polska właśnie
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

Pozabijać tych kretynów z US

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez scooter
    Pozabijać tych kretynów z US
    To nic nie zmieni . Przyjdą nowi i będą tak samo robić , ponieważ takie są przepisy. Niestety durnowate i bezsensowne . Dokładnie takie same rzeczy dzieją się w sklepach spożywczych , gdzie przeterminowany o jeden dzień jogurt ( całkiem smaczny ) trzeba wyrzucić i spisać na straty . Każde podarowanie komuś jakiejkolwiek rzeczy , nawet bezwartościowej , spisanej na straty , obwarowane jest VATem . Nie tylko w PL .

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeo
    Rzeczywiście skarbówka swoją decyzję odwołała i rozpoczęła postępowanie od nowa. Tym razem kontrolerzy Urzędu Kontroli Skarbowej pojawili się we wszystkich sklepach, z którymi pan Waldemar współpracował. W każdym przeprowadzono szczegółowe kontrole.

Jak twierdzi nieoficjalnie skarbówka, problem tego pana polega na tym, że z kwitów wynika, że on 30% miesięcznej produkcji przekazywał na cele chartytatywne. A w tej branży raczej nie ma takich marż, żeby można było 30% obrotu podarować a i tak wyjść na swoje. Więc nie ma nic dziwnego w tym, że kontrolują jego kontrahentów i sprawdzają, czy aby czasem nie sprzedawał on towaru bez faktury. I widać, jest coś na rzeczy, skoro sklepy dziekują za dalszą współpracę...
    --

pozdrawiam,
    Rafał

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Sprawa sprze około pół roku. Po wstępnym szumie, że skandal, okazało się, że pan piekarz coś jednak kombinuje bo się cyferki nie zgadzają. Detali nie pamiętam. Jak ktoś chce to sobie może pogrzebać w starych postach wrocławskiego forum Wyborczej.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

W sumie to wystarczyło sprzedać chleb instytucji harytatywnej w cenie 1 grosz . Wystawić fakturę tej instytucji na pieczywo nieświerze . Zapłacić vat od sybolicznej kwoty i nikt by się nie czepiał .

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Niestety nie przejdzie. USkarbowe potrafią w takiej sytuacji naliczać podatek według ich mniemania o rzeczywistej wartości. Słyszałem (może plotki), że były nawet projekty, że jak instalujesz w firmie linuxa, to trzeba to potraktować jak darowiznę oprogramowania o wartości $$$.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Niestety nie przejdzie. USkarbowe potrafią w takiej sytuacji naliczać podatek według ich mniemania o rzeczywistej wartości. Słyszałem (może plotki), że były nawet projekty, że jak instalujesz w firmie linuxa, to trzeba to potraktować jak darowiznę oprogramowania o wartości $$$.
    Nie . chleb czerstwy jest warty tyle co śmieć , więc tak może zostać opodatkowany.

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

a jak sam napiszesz os to co ?? fiskus obliczy ewentualny koszt takiego oprogramowania ?? może jeszcze doliczy ew. koszty promocji nowego produktu na rynki światowe ?? bezsens
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów