Ja zrobiłem wg wskazówek coś takiego:
Z jednej strony jest wtyk do gniazda w EOSie 20D/30D zrobiony z gniazda komputerowego. (niestety nie wyszło zbyt dobrze) a z drugiej strony jest gniazdo na MicroJacka. Dzięki tej przejściówce można używać zwykłych wężyków od 300D/400D/350D.
Pierwsza wersja kabelka niestety nie wyszła zbyt perfekcyjnie, właśnie z uwagi na wtyczkę której zrobienie stało się dla mnie sporym problemem. Dlatego wymyśliłem inny pomysł, droższy ale prostszy i skuteczniejszy.
Należy zakupić podróbkę wężyka do Canona, np. coś takiego:
trzech różnych sprzedawców na Allegro. Ja bym wziął najtańszy.
A następnie przeciąć kabel tego wężyka w dostatecznej odległości od wtyczki i kabel zakończyć gniazdem microjack z jednej strony, a z drugiej strony wężyka wtyczkę Microjack. Dzięki takiemu zabiegowi powstanie nam prawie profesjonalna przejściówka razem z wężykiem.
Zapewne ktoś zada pytanie w jakim celu robić te kombinacje skoro za 65 PLN można kupić właśnie ten gotowy wężyk. Ano chociażby dlatego że w prosty sposób można sobie zrobić przedłużacz wężyka na praktycznie dowolną odległość tworząc kabel zakończony z obu stron gniazdami Microjack. Ja dzięki temu mam możliwość używania moich wcześniejszych konstrukcji wężyków spustowych do 300D Uchwytpistoletowy Fotosniper oraz wężyk do Macro z popychaczem przysłony w obiektywach manualnych.
Dodatkowo też na Allegro pojawił się wężyk radiowy z wtyczką Microjack, czyli w ten sposób mamy możliwość korzystania z praktycznie całej gamy wężyków starszych typów i wszelkich innych wydumek spustowych.