Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: #17 Wężyk spustowy do Canona 30D

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

kociu, a dałbyś radę opisać jak obrobiłeś wtyczkę?
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Bywalec
    Miasto
    Wrocław, Radosmko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    kociu, a dałbyś radę opisać jak obrobiłeś wtyczkę?
    Spróbuję, ale robilem to ponad rok temu, wiec niestety nie bedzie zdjec.

Tak jak pisalem wczesniej nalezy z tej "Podstawki jednorzędowej tulejowanej" odciać 3 piny i podzielic je na dwa połączone i jeden osobny.
    Te 2 ktore sa polaczone maja idealnie taki rozstaw otworów jak trzeba, nalezy je jedynie dopasowac aby zmiescily sie do gniazda w aparacie, a dokladniej nalezy "zebrac" (zeszlifowac pilnikiem) sporą częsc plastiku dookola metalowych pinow i na plaszczyznach podluznych oraz plastik dookola tego pojedynczego pinu, tak aby trzeci pin rowniez pasowal do gniazda (czyli zeby odlegloasci pomiedzy poszczegolnymi pinami byly rowne, tak aby twozyly one trojkat rownoboczny) . Nalezy to zrobic "na oko" tak aby dopasowac do gniazda w aparacie. Pozostaje juz tylko przyklejenie pojedynczego pinu do 2 pozostalych, nad nimi po srodku.
    Przy elemencie z pojedynczym pinem trzeba tak szlifowac aby zachowac jedna plaszczyzne ktora to skleimy ten element z 2 polaczonymi pinami.
    Ja do klejenia uzyłem super glue, a ze nie mam zadnych precyzyjnych narzedzi szlifowalem plastik za pomoca pilnika do metalu, najmniejszego jaki udalo mi sie znalesc w domu. Mozna by to chyba zrobic np. pilnikiem do paznokci i mozy wyszloby to lepiej, mnie w kazdym razie nie chcialo sie bawic.

Wykonalem 2 takie same wtyczki i wlozylem jedna w druga ( i skleilem super glue) aby uzyskac wieksza dlugosc, przez co glebiej umiescilem wtyczke w obudowie jacka starych sluchawek, zalalem to poxipolem i w ten sposob uzyskalem sztywna i solidna wtyczke.

Przepraszam za nieudolny opis ale nie do konca wszytko pamietam.
    eos 10D, zenit TTL
    kilka obiektywów, statyw, wężyk home made...

Uprawnienia umieszczania postów