O, trafiłem na dobry wątek

Chciałem się zapytać jaką zrobić zasiadkę na czaplę, bo KTOŚ wymyślił mi taki temat na battle'a. Miałem już jedną zasiadkę, na leżąco w 3cm wody i ujemnej temperaturze, ale okazało się, że położyłem się za bardzo "na lewo" i nie mogłem się bezszelestnie obrócić żeby ustrzelić czaplę, która jak na złość wylądowała poza moim zasięgiem kątowym. Byłem ubrany na matowozielono, kolor prawie idealny jak trawa dookoła, ale nie jestem przekonany co do tego sposobu, bo teraz tu czytam o jakiś namiotach

Czy aby przypadkiem namiotem nie będziemy hałasować za bardzo?

Myślałem o wykonaniu jakiejś drewnianej platformy obrotowej (wiem, fajnie brzmi, ale mam rękę do DIY i jestem w stanie to wykonać) na której bym się położył, i w razie potrzeby powoli się cały obrócił manewrując nogami.

Drugie co, to czy ktoś ma jakiś mądry sposób na wygodne leżenie z wizjerem przy oku, gotowy do strzału, bo ja mogłem wytrzymać max 10min, później musiałem położyć głowę na "ziemię", bo szyja niedomagała.

Trzecie co, to para wodna zbierająca się na wizjerze. Przez pierwsze 20min musiałem wycierać ją paluchem, żeby cokolwiek widzieć. Może jakiś clin antifog? A może wężyk do oddychania?

Za wszelkie rady z góry dziękuję.