Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Wątek: Wielkoformatowe wydruki

Dopiero zaczyna Awatar artek80
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

To ja mam teraz także pytanie.
    Czy jeżeli mam plik RAW i w momencie jego obróbki ustawię od razu skalę wielkości 200%, to czy nie da to takiego efektu jak interpolowanie w Photoshopie ?? Wielkośc ewentualnego druku w 300 dpi zwiększy się dwurotnie, ale czy nie stracę bardzo na jakości ????

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Warto poczytać:
    http://www.profilab.pl/site/05_wydruki.html

przy dużym formacie sporo zależy też od maszyny (naświetlarka, drukarka), sposobu naświetlania czy rodzaju druku. Durst Lambda z laserem będzie dawał sporo lepsze obrazki od naświetlania diodami (Durst Epsilon).

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Czy jeżeli mam plik RAW i w momencie jego obróbki ustawię od razu skalę wielkości 200%, to czy nie da to takiego efektu jak interpolowanie w Photoshopie ??
    Podobny. Zależy, czym obrabiasz rawy i który algorytm interpolacji będzie lepszy. Nie liczyłbym na cud.

Wielkośc ewentualnego druku w 300 dpi zwiększy się dwurotnie, ale czy nie stracę bardzo na jakości ????
    Stracisz. Cudów nie ma. A "bardzo" to pojęcie względne. Niektórych zachwycają lekko mydlane wydruki, innych nie.:cool:
    Przekonaj się, do której grupy należysz...

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jester
    Podobny. Zależy, czym obrabiasz rawy i który algorytm interpolacji będzie lepszy. Nie liczyłbym na cud..
    No niebardzo. Algorytmy typu Star Interpolation czy "fraktalowate" dadzą zdecydowanie lepsze efekty od konwertera RAW, który zwyczajnie nie do tego został zrobiony.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nawiązując do odpowiedzi jakie dostałem na moje pytanie to zdecydowanie wolę ostrzejsze zdjęcia a nie mydlane

W takim razie prosiłbym kogoś o dokładny opis jak powiększyć zdjęcie w angielsko języcznej werji Photoshoa ( chodzi mi o interpolacje ) ( teraz pewnie mi się oberwie za banalne pytanie, ale ja jestem laikiem , który zaczyna dopiero swoją przygodę z fotografią ).
    Taki opis krok po kroku. Jak robić to najlepiej i na jakie rzeczy zwracać uwagę.
    Z góry dziękuję..
    Ostatnio edytowane przez artek80 ; 04-08-2006 o 22:00

Bywalec Awatar darnok
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artek80

W takim razie prosiłbym kogoś o dokładny opis jak powiększyć zdjęcie w angielsko języcznej werji Photoshoa ( chodzi mi o interpolacje )
    Dolaczam sie do wyżej wymienionej prośby, czy ktoś z forumowiczów mogłby udzielić info na temat jakiej wielkości zdjęcia można wywołać z rozdzielczości 3456x2304 ?? z instrukcji do apratu (350D) wyczytałem ze spokojnie można otrzymać A3 i A3+

z góry dziękuje

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Baal
    Co do 3000x4500 to dSLRy dają taką Canon 350D EOS ma 3456x2304 więc to już coś
    1Ds Mark II ma 4992 x 3328 Wiec z niego mozna nawet nieco wykadrowac

A poza tym...
    http://diodak.wha.la/foto/interpolowanie/

Generalnie jesli zdjecie wyjsciowe jest ostre i bez kaszy mozna spokojnie zrobic powiekszenie 200% z interpolacja/wyostrzeniem i efekt jest na wydrukach wysmienity. Daje to 4x wieksza rozdzielczosc, wiec mozna szalec

Mysle, ze lepiej powiekszyc z odpowiednim algorytmem dobranym do zdjecia samemu jak zlecic to jakiejs kiepskiej automatyce w maszynie...
    ...

Dopiero zaczyna Awatar k.y.h

Domyślnie

Napisał Driver
    robiłem 45x30 cm z 3000x2000 i w zasadzie to można to było oglądać nawet z 20 cm. jedyną wadą było właśnie to że ostrość się gdzieś pogubiła. wyszło takie mydełko lekkie.
    raczej kwestia tego gdzie robiłeś i na czym, drukuję fotki z 300D w formacie 45x30(A3+) lub 68x45(A2+) - są bardzo do przyjęcia, przyjemne do oglądania, ostrość IMO jest ok.
    napisał KuchateK
    Generalnie jesli zdjecie wyjsciowe jest ostre i bez kaszy mozna spokojnie zrobic powiekszenie 200% z interpolacja/wyostrzeniem i efekt jest na wydrukach wysmienity.
    Potwierdzam bardzo z własnego doświadczenia
    pozdrawiam

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Generalnie jesli zdjecie wyjsciowe jest ostre i bez kaszy mozna spokojnie zrobic powiekszenie 200% z interpolacja/wyostrzeniem i efekt jest na wydrukach wysmienity. Daje to 4x wieksza rozdzielczosc, wiec mozna szalec
    Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
    Ale czy może mi ktoś wytłumaczyć jakich funkcji użyć w angielskij wersji Photoshop aby powiększyć przez interpolacje ?? Nie wim czy powiększanie przez interpolacje to zwykłe powiększenie zdjęcia przy zachowaniu proporcji o np. 100% czy może trzeba użyć do tego konkretnych funkcji w Photoshop CS2. Dlatego ponownie proszę o krótki opis jak zrobić to krok po kroku ( z wymienieniem funkcji które mam użyć ).
    Z góry dziękuję...

świeżak
    Guest

Domyślnie

ja to trche drukarz jestem a w zasadzie poligraf z zawodu, trzaskam czesto takie wydruki i jezeli na sciane trzeba w ok A1 to wystarczy to przeskalowac w ps na zywca przez BICUBIC albo sharper i z A3 300dpi na A1 150 dpi TIFF i ploterek dorwac 1440 lub wiecej jakosc fotograficza. wydrukowac na papierze fotograficznym albo blyszczacej folii samoprzylepnej wychodzi git i spoko wyglada na scianie, cena 50 za m2 wiec nie jest to jakis dramat

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów