Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: Wielkoformatowe wydruki

Bywalec Awatar bartolomic
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Wielkoformatowe wydruki

Hej,

właśnie kumpel się mnie zapytał, widząc moje fotki (50x75) na ścianie czy też może takie sobie ze swoich fotek porobic.. no i w sumie nie mam pojęcia co mu odpowiedzieć. Moje były robione z analoga i są spox.

On ma cyfrę i to jakiegoś kompakta, choć sam nie wiem jakiego (on też nie ).

Patrzyłem na stronę ProfiLab - rozdzielczość do fotki 25x38 (max. co mają w cenniku) musi być 3000x4500 pixeli przy 300dpi. Tyle że takiej rozdzielczości to nawet chyba dSLRy nie dają a tym bardziej jakiś pstryk z 4mpx max!.

Z drugiej strony z tego co wiem, to się większe powiększenia z cyfry uzyskuje, jak 25x38 - może mi więc ktoś wyjaśnić jak?? Czy chodzi o interpolowanie, czy jest jeszcze coś o czym nie wiem (i czy interpolować zdjęcie można w nieskończoność).

No i konkretna odpowiedź na moje zapytanie - jak sprawdzić, jaki największy format można uzyskać z danego pliku (poznawyszy docelowo jego rozmiar).

Pozdr.

Bywalec

Domyślnie

Co do 3000x4500 to dSLRy dają taką Canon 350D EOS ma 3456x2304 więc to już coś Kwestia powiększenia w Photoshopie o 1000px. A Canon-1Ds ma 4064x2704

Co do wielkoformatowych wydruków to nie wiem, bo sam chce to dopiero zrobić I mam podobny problem
    Canon 350D EOS | Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 | Velbon CX 440 | Kingston CompactFlash 1GB | Soczewki makro: +1d, +1d, +2d, +4d, +10d

Coś już napisał Awatar P_i_t_t

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartolomic
    Czy chodzi o interpolowanie, czy jest jeszcze coś o czym nie wiem (i czy interpolować zdjęcie można w nieskończoność).
    Tak - to interpolowanie. W zasadzie można w nieskończoność - o ile oczywiście zaakceptujesz finalny efekt ;-). Całkiem niezłe efekty przynosi zwiększanie zdjęcia stopniowo w krokach (powiedzmy o +10%). Nawet 10-krotne wykonanie powyższej czynności wygląda całkiem ok - oglądane oczywiście z rozsądnej odległości.

Cytat Zamieszczone przez bartolomic
    No i konkretna odpowiedź na moje zapytanie - jak sprawdzić, jaki największy format można uzyskać z danego pliku (poznawyszy docelowo jego rozmiar).
    Znając rozmiar danego zdjęcia (w pikselach) oraz rozdzielczość w jakiej chcesz to wydrukować ppi (piksele na cal) poznasz rozmiar max zdjęcia w tych parametrach.

Przykładowo :
    - masz zdjęcie (by łatwo się liczyło) 3000 x 1800 px
    - chcesz by było drugowane z rozdz 300 ppi
    - wychodzi 10 x 6 cali = ok 25 x 15 cm

Zmniejszając wymaganą rozdzielczość drukarska zwiększasz tym samym max wielkość możliwej do uzyskania odbitki.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

przy robieniu powiekszenia 75x50 cm z 6 Mpix na potrzebujesz rozdzielczosci druku 100 dpi. zakladajac, ze tego nie oglada sie z odleglosci mniejszej niz 20~30 cm, to jakosc jest w 100% wystarczajaca.

a 75x50 cm, na moje oko, nie oglada sie z lupka

spokojnie wystarczy. wrzucasz do plotera czy drukarki zdjecie w pelnym rozmiarze, a RIP urzadzenia juz sobie to przemuli, zeby zrobic wydruk w 300 czy 600 dpi. czy ile tam bedzie chcial. pewnikiem troche potrwa, ale wynik koncowy spokojnie da sie uzywac
    www albo tez flickr

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Zasadniczym problemem jest tu jakość optyki
    Można interpolowac tylko najpierw trzeba mieć co
    Jak znajomy ma kompakta o obiektywie wielkości 2-złotówki to może mieć i 10 baniek pix a i tak będzie miał kiszke bo nie bedzie miał szczegółów

Domyślnie

www.vertis.pl robi odbitki 30x45, oraz wydruki wielkoformatowe
    tu masz małe info na ten temat:
    http://www.vertis.pl/page.php?page=help#large_order

Sam ostatnio robiłem odbitki 30x45, choć Pani przy odbiorze zdjęć mówiła że są to wydruki. Niezależnie co to było, jestem bardzo zadowolony z powiększeń.

Do powiększania rozmiaru zdjęć istnieją specjale programy posługujące się złożonymi algorytmami, np: Genuine Fractals

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Vertis jak Vertis, ale mozna po prostu zrobic w Ilford Studio, np.
    http://www.fujicolorpg.pl/index.php?p=5&id=31
    a przez ilford.pl mozna znalezc liste punktow w PL, ktore to zrobia na miejscu, za podobna cene.
    www albo tez flickr

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

spoko, dzieki - troche mi sie rozjasnilo.. musze tylko sie dowiedziec co ma za aparat, ale na pewno dziura nie jest wieksza niz 2 PLN:P

a teraz tak juz od siebie zapytam.. zakladajac jakies w miare ok foto z jakiegos dSLRa (350d lub 30d).. co lepiej wychodzi - interpolowac bardziej, zeby wydrukowac w 300dpi (bedzie niby gesciej, ale jakosc przy interpolowaniu traci), czy moze mniej interpolowac i drukowac np. na 150 dpi... (nie bede juz pytal czy moze srednio interpolowac i na 200dpi

Czy ktos robil takie doswiadczenie, badz umie to sobie wyobrazic?? - zakladam ze fotka wisi na scianie i z lupa nikt nie podchodzi - chodzi mi o efekt obrazka - co bedzie lepsze

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

ze 150 powinno być ok, tylko wartoby troche przeostrzyć plik

robiłem 45x30 cm z 3000x2000 i w zasadzie to można to było oglądać nawet z 20 cm. jedyną wadą było właśnie to że ostrość się gdzieś pogubiła. wyszło takie mydełko lekkie.
    Tomek Goliński ma doświadczenie w dużych formatach. Któreś jego zdjęcie ( bodajże 100 x 70 cm z 300 D ) to już obrosło lekką legendą na forum

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

no wiec poczekajmy.. moze natrafi na ten watek i sie wypowie.. dzieki

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów