dobra, już znalazłem..![]()
mam dostęp do plotera o szerokości 250 cm.
Zwracajcie uwagę zamawiając wydruki:
- czy używają oryginalnych tuszy czy zamienników?
- jaka jest faktyczna rozdzielczość plotera?
- czy jest to solwent (na intensywne kolory ale trochę śmierdzi przez jakiś czas), czy też ekosolwent (mniej jaskrawe kolory i szybko blakną na słońcu)
- czy wydruki są laminowane (podkreśla kolory i zabezpiecza druk)
- ja płace za wydruk ok. 25 zł za m.kw plus koszt materiału i to jest uczciwa cena (wydruk na folii wychodzi ok. 35 zł, a na canvasie ok. 45) używając oryginalnych tuszy, na dobrych podłożach.
Mam dojście też do wydruków w formacie 33 x 45 cm i za te płace ok. 3-4 zł za szt. w zależności od gramatury papieru.
myślę, że te informacje się przydadzą.
pozdr.
gg: 6096145
Znajomy poprosił mnie o zrobienie zdjęcia, które będzie wydrukowane na plakacie o rozmiarze w przybliżeniu 2m na dłuższym boku.
Pogooglowałem trochę na temat powiększania i mam mieszane uczucia co do całego procesu.
Ma ktoś doświadczenia w tym temacie?
Dokładnie chodzi mi o metodę powiększenia i wyostrzenia.
Natknąłem się również na Perfect Resize 7(kiedyś Genuine Fractals) onOne Software. Zastanawia mnie sens używania tego oprogramowania.
Na monitorze nie bardzo można cokolwiek ocenić a nie chcę się zdziwić po wydruku.
to wytnij cropa a4 z calosci i wydrukuj (w labie pewnie 2-4 pln), zobaczysz jakosc, nie ma co sie oszukiwac, ze wyjdzie super,
nikt tego nie oglada z 30 cm jak gazete wiec 100-150 dpi starczy, a to z dslr powinno dac rade na 2m
no chyba ze jest zastrzezenie ze jakosc ma byc super
30D + 50 mm 1.8 II + Sigma 18-50 3.5-5.6 DC + MC Peleng 3.5/8A + SpeedLite 580 IIEX + duuuuza doza fascynacji
Tak myślałem, żeby zejść do 100dpi ale jaka metoda interpolacji jest tu najbardziej skuteczna i czy potrzeba wyostrzać i jaką metodą?
Szczerze, ja zawsze zwiekszalem defaultowo, z (smoother gradients), i dla mnie bylo ok. Najwieksza bolaczka to byly w sumie skompresowane mocno jotpegi z internetu, ale jak masz swoj material to na pewno bedzie lepiej. Tak jak radzilem. Zrob sobie na a4/a3 pare cropow z kilkoma opcjami wyostrzania i wydrukuj w labie. Kolory moga sie nie zgadzac, ale jakosc raczej powinna.
30D + 50 mm 1.8 II + Sigma 18-50 3.5-5.6 DC + MC Peleng 3.5/8A + SpeedLite 580 IIEX + duuuuza doza fascynacji