Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: Wielkoformatowe wydruki

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

odświeżam wątek gdyż mnie zaciekawił

Proszę podchodzić do mnie póki co z cierpliwością i wyrozumiałością (chyba sobie taką stopkę strzelę)

a czyms się różnie ppi od dpi? w nazwie wiem jaka jest różnica ale praktycznie jaka? No i dodatkowo teoretycznie przecież 150 dpi to mniej szczegułów na cal niż 300dpi więc dlaczego im większa wartość dpi tym mniejszy format (idąć śladem tego wzoru podanego przez kolegę). I tu znowu jeśłi chodzi o matematykę to kumam wzór ale nie kumam praktyki

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

ppi odnosi się do rozdzielczości obrazu bitmapowego, np na ekranie
    dpi zaś do rozdzielczości urządzenia drukującego

Co do reszty to nie bardzo rozumiem pytanie. Przy druku np ulotek, folderów itp stosujesz 300 dpi. Przy drukach większych formatów, jak plakaty, możesz zmniejszyć rozdzielczość do 150, 100, 75 dpi, gdy obraz będzie oglądany z daleka. Oczy i tak nie wychwycą z odległości tej różnicy. I tak billboard z bliska nie wygląda ciekawie, ale z odległości kilku metrów nie widać utraty jakości.
    Ostatnio edytowane przez RNz ; 21-03-2008 o 02:23
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Domyślnie

ok dzieki a np jesli skanuje obraz no to parametry podane dla urzadzenia sa w dpi a obrazu juz w ppi?

Z ta druga czescia pytania chodzi mi o to, ze jesli mamy wartosc 150 i 300 to w przypadku tej drugiej na jeden cal mamy wiecej punktow tak? wiec chyba zdjecie powinno byc w lepszej "jakosci" bardziej ostre?

A ja chce zeskanowac klatke negatywu skanerem tak zeby mozna bylo wydrukowac, wywolac to potem w formacie np a3 i powiesic u siebie w pokoju. to jak mam skanowac? tzn w 150, 300 czy ile w koncu?

Dopiero zaczyna Awatar nomad_fh
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Jesli ktos jest z rejonu Katowice/Kraków i chciałby zobaczyć jak jego prace wyjdą na wielkim formacie, to myśle, że jakąś próbkę mogę u siebie na maszyne wrzucić Niestety obecnie nie mam papieru fotograficznego - tylko zwykły i folie :/

Co do pytania, moje zdanie - zeskanować w max rozdzekczości (ale tu uwaga, max rozdzielczości normalnej, a nie interpelowanej - niektóre tańsze skanery mają w parametrach bardzo wysoką rozdzielczość, a przy dokładnym wczytaniu się okazuje się, że od połowy możliwości to jest to juz jakiś algorytm zwiększający ją sztucznie). Moje zdanie - jeśli chcesz mieć to zrobione naprawdę dobrze - oddaj te klatki, które chcesz sobie wydrukować jakiemuś dobremu magikowi, który ci je profesjonalnie zeskanuje na naprawdę dobrym sprzęcie. Niestety w rejonie Łodzi żadnego nie znam
    Grzesiek "NomaD_FH" (nomad-imprezy.pl, Mój flickr, picassa)
    Canon Eos 400D, Canon Eos 5 + Tamron 28-75 2.8 + EF 50 1.8 + Sigma 70-200 2.8 + kit EF-S 18-55 IS + 580 EX II + NANEU PRO ALPHA+ mase śmieci

Domyślnie

no wlasnie oddawalam do tej pory zdjecia do skanowania w labie i nie jestem zadowolona:/ jakies takie ziarno sie pojawia na fuji 200 hmm (dodam, ze kolory badziewne:/) a na odbitkach (z innego labu) już tego nie widać dlatego zakupiłam skaner polecany przez macgyvera epsona v200 no i naczytałam sie dużo max optycznie ma 4800 ale wg testy, ktory znalazlam nie ma sensu skanowac w wiekszej niz 2400 (http://www.fotografuj.pl/Article/TES...page/3#content)

oczywiscie skaner kupilam sobie jako amatorka, do zabawy i archiwizacji zdjec ale jednak chce uzyskac cos lepszego niz to

łeeee.... u mnie na komputerze w wersji 1:1 widać ziarno:/ no cóż nie wiem gdzie to wrzucić żeby plik załadował się 1:1
    Ostatnio edytowane przez Paenka ; 21-03-2008 o 13:19

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    ok dzieki a np jesli skanuje obraz no to parametry podane dla urzadzenia sa w dpi a obrazu juz w ppi?

Z ta druga czescia pytania chodzi mi o to, ze jesli mamy wartosc 150 i 300 to w przypadku tej drugiej na jeden cal mamy wiecej punktow tak? wiec chyba zdjecie powinno byc w lepszej "jakosci" bardziej ostre?

A ja chce zeskanowac klatke negatywu skanerem tak zeby mozna bylo wydrukowac, wywolac to potem w formacie np a3 i powiesic u siebie w pokoju. to jak mam skanowac? tzn w 150, 300 czy ile w koncu?
    ppi to rozdzielczość obrazu, pliku, który masz w kompie, dpi to rozdzielczość urządzenia drukującego (skanera)
    Czyli, jeżeli chcesz wydrukować obraz w rozdzielczości 300 dpi, musisz przygotować plik w 300 ppi i wtedy jeden piksel "zamieni się" na jeden punkt w druku.

Przy 300 ppi zdjęcie nie będzie bardziej ostre od 150 ppi, a jedynie będzie wieksze, co w wyniku pozwoli na wydrukowanie wiekszej odbitki - przy założeniu, że rozmiar zdjęcia jest taki sam.

Co do rozdzielczości skanowania, to im więcej, tym lepiej. Jak zeskanujesz w niskiej rozdzielczości (np 72 dpi), to będziesz mogła wydrukować "znaczek pocztowy" :-) (bo do wydruku musisz ustawić 300 dpi)
    Jeżeli chcesz pracę A3 zeskanować i wydrukować w skali 1:1 musisz skanować w rozdzielczości min 300 dpi (w praktyce lepiej ok 450 dpi), wiec stąd prosty wniosek że przy skanowaniu formatu A4, przy chęci wydrukowania formatu A3 (powiększasz 2 razy) rozdzielczość skanowania powinna wynieść min 600 dpi (jest 2 razy większa)

Negatyw skanuj w maksymalnej rozdzielczości i później w programie graficznym ustaw rozmiar na A3 i rozdzielczość 300 dpi (chyba, że lab wymaga inaczej)
    Ostatnio edytowane przez RNz ; 21-03-2008 o 15:02
    ... PhotoAnarchist ...

Domyślnie

Ooooooo DZIEKI! I to jest właśnie łopatologiczne wyjaśnienie teraz już mam jasność

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Dodam, że przykład z powiększaniem A4 do A3 jako x2 to duuuże uproszczenie bo zaraz się ktoś doczepi :-)
    Generalnie chodzi o zasadę, że jak coś chcesz powiększyć, to musisz skanować w znacznie wyższej rozdzielczości niż 300 dpi.
    Rozmiar rośnie dwa razy - 600 dpi
    rozmiar rośnie trzy razy - 900 dpi, itd.
    ... PhotoAnarchist ...

Początki nałogu
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

czy może ktoś dać namiar na jakieś online studio robiące wydruki wielkoformatowe? ma sie rozumieć dobrze i tanio jeżeli można połączyć te dwie rzeczy ;-)

zastanawiam sie nad Tyskim fotonetem ale nie ukrywam że korci mnie ten sklep http://www.fotoplakat.pl

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

odświeżę, czy zna ktos jakies porządne firmy robiące wydruki wielkoformatowe...?? Coś mi się nawet kojarzy .. ktoś od nas z forum miał w stopce, Bielsko czy Czechowice...?? nie pamiętam bo długo mnie tu nie było więc proszę o pomoc

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów