Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: Fotografowanie w studio

Mieszany widok

Bywalec

Domyślnie Fotografowanie w studio

Niedługo wybieram się do studia. Do dyspozycji będe miał światło (2 halogeny), czarne i białe tło, statywy i najważniejsze - modelke
    "Poszukuje" rad odnośnie fotografowania w studio.
    Zależy mi na dużej głębi ostrości i na tym aby aparat zdążył uchwycić i wyostrzyć np. włosy w ruchu (przykład: Modelka pochylona głową ku ziemi, podnosi głowę a włosy są w górze i w tym momencie żeby zdążył wyostrzyć) I właśnie robić to na zasadzie modelka w ruchu czy lepiej byłoby dać wiatrak, który by jej włosami falował?

Czy zdjęcia w studio robić ze statywy co skazuje modelke na chwile (30sekund) w bezruchu czy lepiej z ręki (pewnej ręki, nie drgają mi ani nic z tych rzeczy) i robić to tak aby nie zmęczyć modelki?

Macie może przykład takich zdjęć robionych na białym tle?
    Ostatnio edytowane przez Baal ; 04-06-2006 o 14:40
    Canon 350D EOS | Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 | Velbon CX 440 | Kingston CompactFlash 1GB | Soczewki makro: +1d, +1d, +2d, +4d, +10d

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Warunki w ktorych bedziesz focił to nie zadne "studio" tylko czysta prowizorka :smile: mam nadzieje ze nie bedziesz za to płacił :smile:

Na kolejne towej pytanie nie odpowiem bo nigdy nie bawiłem sie w prowizorki z prawdziwmi fleszami mozna to zrobic z palcem w pupci :smile:
    Nie wiem ile da Ci to swiatła czas/przesłona wiec raczej nikt nie udzieli Ci konkretnej odpowiedzi.

Pozdro.

Bywalec

Domyślnie

Oczywiście że nie będę za to płacił Jest to totalna prowizorka ale niestety wolę tak poeksperymentować niż od razu wywalić kase na studio i zrobić kicz to chyba jasne, nie?

Szkoda że nie odpowiesz A jak Ty robiłeś to z tymi włosami?
    Canon 350D EOS | Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 | Velbon CX 440 | Kingston CompactFlash 1GB | Soczewki makro: +1d, +1d, +2d, +4d, +10d

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja bym ci szczerze radzil wyciagnac ta modelke w plener i pobawic sie np naturalnym wiatrem.
    I z oswietleniem mniej problemow, i z ostroscia czy przyslonami i czasem naswietlania.

Bywalec

Domyślnie

A Vitez masz jakieś miejsca w Warszawie, w których warto zaprowadzić modelke? Mimo wszystko, bo modelka to znajoma, spróbuje też w studio prowizorycznym

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Baal
    A Vitez masz jakieś miejsca w Warszawie, w których warto zaprowadzić modelke?
    Starowka i Podzamcze, Zoo, Wilanow, Lazienki, Ogrod Botaniczny na Bibliotece UW na ul. Dobrej, Cypel Czerniakowski, Kopiec Czerniakowski (jeden z moich najblizszych celow tylko na pogode czekam), Lasek Bielanski, Ogrod Botaniczny Powsin, Twierdza Modlin, ursynowskie blokowiska , Cytadela na Wybrzezy Gdynskim, spacer wybrzezem wislanym, Ogrod Ujazdowski, Agrykola i Ogrod Ujazdowski, deptak przy Domach Centrum, lotnisko Bemowo, lasek Kabacki, Pole Mokotowskie, okolice Dworca Zachodniego->Ursus.

Wszystko zalezy od pomyslu i pogody .
    Te wymienilem od reki, jakbym sie skupil to moze i drugie tyle bym nazbieral

Domyślnie

30 sekund bezruchu? nie no na takich czasach to mozna kamienie fotografowac a nie ludzi

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tymin3
    30 sekund bezruchu? nie no na takich czasach to mozna kamienie fotografowac a nie ludzi
    Trafne stwierdzenie
    5D + L

Bywalec

Domyślnie

No właśnie oto chodzi. Mi idzie zdecydowanie wolniej kiedy robię ze statywu (może to kwestia wprawy, a rzadko robiłem ze statywu) albo może to kwestia tego że statyw jest za mały do mojego wzrostu. Mam Velbon CX440 i on ma jest o wiele niższy niż ja

Bywalec

Domyślnie

Owszem, ale jakoś nie wiem czy dam radę uchwycić DOBRY portret w plenerze. A na studyjne napatrzyłem się już trochę

Masz może jakieś rady odnośnie studia?
    Właśnie jak to jest z biżuterią? Modelka musi ją zdjąć? A jeśli np. z kolczykami wygląda ładniej to co?

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów