Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Bateria i zasilanie w Canon 350D

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Baal
    1000 razy? Tak mało? I co po 1000 razach? Zmniejsza się jedynie jego czas czuwania i wydajności np. z 600 zdjęć do 200 zdjęć? Czy już totalnie nie da się go użyć?
    Jak to malo?
    Na jednym akumulatorku robisz okolo 600 zdjec * 1000 ladowan = 600 000 zdjec.
    Migawka w aparacie 350D obliczona jest na 50 000 klapniec. Czyli na jednej zywotnosci akumulatorka (zamiennik 30 zl, oryginal ok 200zl ) zrobisz okolo 6 migawek (koszt wymiany ok 600zl/sztuka = 3600zl za 6).
    Dane oczywiscie sporo szacunkowe bo zdarzaja sie padniete migawki i po 20 000 jak i po 100 000.

Bywalec

Domyślnie

Vitez, właśnie miałem walnąc kolejny topic apropo migawki Znajomy powiedział mi że żywotność migawki to jest około np. 50 000 zdjeć to prawda? A po tym migawka MOŻE lecz nie musi oczywiście psuje się, to jest prawda?
    Dlaczego tak się dzieje? W kompaktach tez tak jest?

A czy można sprawdzić ile zdjęć zostało wykonane już aparatem?
    Canon 350D EOS | Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 | Velbon CX 440 | Kingston CompactFlash 1GB | Soczewki makro: +1d, +1d, +2d, +4d, +10d

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Vitez, właśnie miałem walnąc kolejny topic apropo migawki
    Tu bede cierliwy ale jak walniesz jeszcze z jeden/dwa watki na ktore NAPRAWDE mozna znalezc odpowiedz w wyszukiwarce to bedzie z toba zle .

Znajomy powiedział mi że żywotność migawki to jest około np. 50 000 zdjeć to prawda?
    W 10D/300D/350D tak. W 20D/30D/5D zywotnosc to 100 000.

A po tym migawka MOŻE lecz nie musi oczywiście psuje się, to jest prawda?
    Dlaczego tak się dzieje? W kompaktach tez tak jest?
    Moze ale nie musi sie zepsuc. To ilosc gwarantowana przez producenta. Dzieje sie tak z powodu zwyklego zmeczenia materialu. W kompaktach, jesli maja migawke mechaniczno-elektryczna to tez tak jest (w Canonowych chyba tylko seria G oraz Pro1 maja taka), jesli maja migawke tylko elektroniczna to nie zuzywa sie - zuzywa sie tylko matryca ale tu nieznane sa szacunki ile zdjec... raczej ile lat (3-5 ... strzelam).

A czy można sprawdzić ile zdjęć zostało wykonane już aparatem?
    Tylko w serwisie w Warszawie na Żytniej. Za darmo, od reki.

Na pozostale pytania po raz kolejny prosze:
    http://canon-board.info/announcement.php?f=27&a=3 - punkt 3
    http://canon-board.info/announcement.php?f=27&a=6 - z przymruzeniem oka

Bywalec

Domyślnie

Dziękuje Trochę mnie tym zasmuciłeś A które wątki są dubletami ?
    Canon 350D EOS | Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 | Velbon CX 440 | Kingston CompactFlash 1GB | Soczewki makro: +1d, +1d, +2d, +4d, +10d

Domyślnie

Jeśli nie chcesz kupować accu za 30 zł, to proponuje bardziej zastanawiać się nad kadrami i nie robić 2000 zdjęć podczas jednej sesji, nie raz robiłem w studio i zrobienie jednego negatywu zajmowało mi ok. 1,5-2h. Może po prostu pójdź na jakość a nie na ilość. 600 zdjęć nie wypstrykałbym w 3 dni.

Bywalec

Domyślnie

stdanielo, masz racje, ale czasami mankamenty typu przymknięte oko modelki wyłapuje się na monitorze, bo ona ma "tak ma" Albo zamknięte oczy podczas błysku, tego się nie da uniknąc

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Kiedyś go kupię
    bossssszzzz, idziesz do studia, robisz fotki, i żal ci 30 pln na drugie accu, czyli rzecz niezbędną??

Choć teraz właśnie typowo do studia i nie tylko bo poprostu jest to zakup który jest potrzebny i się przydaje, kupuje lampę 430 EX.
    jedno jest pewne - własny flash do studia - prawdziwego studia - jest całkowicie niepotrzebny. do halogenowego zresztą też, bo nie będziesz przecież mieszał... ;-)

poza tym nie wiem, czy wiesz, ale do 430EX też trzeba włożyć akumulatorki. nawet najtańsze kosztują ze 40,- plus ładowarka...

Canonowska też się chyba łąduje godzine
    canonowski ładuje się zgodnie z instrukcją około 90 minut.
    i tak faktycznie jest. i zamienniki podobnie.
    pozdro.,
    m.

Bywalec
    Miasto
    Niemcy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snow
    Większość akumulatorów ma ok. 1000 cykli ładowania
    Optymistyczny belkot marketingowy, w przypadku kiedy ladujesz i rozladowywujesz w kontrolowanych warunkach laboratoryjnych.

Niestety uzywanie poza laboratorium oraz zwykle stazenie sie ogniw zmniejsza ilosc cykli - dla typowego akumulatorka do cyfrowki nie ludzil bym sie na wiecej niz 300 cylki.

Domyślnie

Tak, owszem mógłbym kupić, tylko kwestia pozostaje czy warto mi wydawać około 50zł na jeden raz? Bo w studio będę 3 dni pod rząd i na te 3 dni nie opłacałoby mi się kupowanie drugiego akumulatorka
    Wybierasz się na sesję z modelką i szkoda ci wydać niecałe 50 zł na dodatkowy akumulator ??!! Nie wiesz kolego co będziesz robił za np miesiąc - a może wtedy ktoś poprosi Cię o obsługę ślubu i wesela ...co wtedy ? Dalej będziesz się zastanawiał ? Lepiej niech leży w torbie zapas - jeść nie woła - niż później przeżywać i zamiast skupić się na sesji , całą swoją uwagę skupiać na brakach sprzętowych...

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów