Pokaż wyniki od 1 do 10 z 136

Wątek: Szukam portretówki do Canona R

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Szukam portretówki do Canona R

@Nozanu
    Miałem się już więcej nie odzywać, ale po prostu nie mogę...
    Człowieku, o czym Ty w ogóle piszesz???
    Gdyby nie to, że wspominałeś o fotografowaniu wnuczki, to wziąłbym Cię za napalonego nastolatka, któremu wydaje się, że "przeczytał" cały internet i pojadł wszystkie rozumy, niewiele widział, ale "wszystko wie" i wyruszył na krucjatę zbawiać świat Skoro masz wnuczkę, to wiek młodego-gniewnego powinieneś mieć już dawno za sobą, więc nie potrafię pojąć, skąd u Ciebie tak beznadziejnie oderwany od rzeczywistości sposób myślenia. Wybacz, za wycieczkę osobistą, zazwyczaj ich nie lubię, ale tym razem chyba nie potrafię bez tego.
    Niby w twoich teoretycznych rozważaniach jest sporo prawdy, tylko tak, jak wspomniał Zdebik, brakuje w tym wszystkim biegającego dziecka. To czysto teoretyczne rozprawy, nijak nie przystające do rzeczywistości.
    Cytat Zamieszczone przez Nozanu Zobacz posta
    Jeśli to mają być portrety dzieci w plenerze Canonem R to nie masz innego wyboru jak tylko C85/1.4 Lis. reszta portretówek odpada gdy chodzi o chociażby lekko-dynamiczne ujęcia.

EFy1.2 L to wolne muły bez stabilizacji a świetne RFy1.2 też są do stabilizowanych matryc.
    Obecnie innych kompromisów w Canonie nie ma dla portretów dzieci więc albo korpus od R6 wzwyż +RF85 albo -stabilizowany i szybki ef1,4 L z jakimś FF.
    Bzdura!
    Brak IS oznacza konieczność utrzymania czasu min 1/400s a więc utratę 2EV przy lekko dynamicznych ujęciach lub 4 do 5EV przy statycznych portretach. A że w terenie za dziećmi trzeba nadążać i potrafią nieźle wymęczyć fotografa zwłaszcza jeśli chce się utrzymać prawidłową perspektywę, to bez IS zdjęcia są lekko poruszone. Nawet jeśli się zatrzymają i pozują to tylko przez chwilę która jest stanowczo za krótka dla ustabilizowania się fotografa a z kolei dla dzieci jest to- wieczność i nuda.
    Bzdura! Co z tego, ze dzięki IS wydłużysz czas, jeśli wtedy będzie miał zamrożone tło, ale poruszone dzieci? Czas musisz skrócić tak, czy inaczej! Chyba, że przez dzieci rozumiesz tylko nastolatków, z którymi da się współpracować i potrafią wytrzymać chwilę bez ruchu. Ale wtedy mamy tylko pozowane zdjęcia i chyba nie do końca o tym ten wątek.
    Na początku wyłączałem IS i włączałem aby mieć porównanie. Byłem w szoku że mogę z ręki robić ostre portrety przy 1/15s! a już zupełnie trudno mi było uwierzyć że bez IS przy 1/400s można poruszyć zdjęcie. Ale jednak można!, to co wcześniej uważałem za błąd AF okazuje się być właśnie poruszonym zdjęciem.
    OK, OK! Możesz zrobić nieporuszone zdjęcie - pełna zgoda! Ale statycznych obiektów! A nie ruchliwego dziecka Tutaj jedyną receptą jest krótki, a nawet bardzo krótki czas!
    Policzmy sobie trochę, żadna to tajemnica[...]
    Tyle teorii, a teraz proponuję wziąć wnuczkę i aparat i przetestować to w praktyce Wykresy teoretyczne to jedno, rzeczywistość drugie. Czas zacząć robić zdjęcia!
    Ale jak się drzesz że jesteś tylko biednym amatorem (fizyce to wisi) i masz "tylko"[...]
    Drzeć to się mogą stare gacie! Ja co najwyżej zwróciłem Ci uwagę, punktując niektóre niedorzeczności, którymi raczyłeś się tutaj podzielić. Kim jestem, to nie twoja sprawa, a sądząc po tym, z czym się tutaj "produkujesz", nie masz żadnych, nawet najmniejszych podstaw, żeby mnie oceniać. Innych chyba zresztą też nie. A co mam i czego używam, tego Ci nie powiem, gdyż to tylko moja sprawa. Ale jakoś jestem dziwnie pewny, że potrafię zrobić lepszy pożytek z tych moich beznadziejnych, posiadanych zabawek, niż Ty ze swoich. Ja przynajmniej słuchałem mądrzejszych i nauczyłem się, jak z nich korzystać. Zresztą człowiek uczy się całe życie, ale - jak widać, nie każdy.
    Jeśli więc nie rozumiecie [...] too ja wymiękam.
    Dobrze, że tylko Ty! Albo inaczej - wreszcie!
    Ostatnio edytowane przez solti ; 20-09-2021 o 10:42
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Uprawnienia umieszczania postów