Serio? Jak pojawił się system RF, to teraz od nowa będą te same wątki jak w EF, jakie szkło do portretu, wiszących gaci i krajobrazu? Następnie będziemy przerabiać dlaczego r5 II jest lepszy od r5, który nie robi już zdjęć?
Mam C 135/2 i kocham to szkło, mega, polecam.
Jest nowa 85 f2, albo na bogato rf 85 1.2 z ciezko i drogo. 50 1.2 nadal drogo, ale lżej![]()
Podepnę się pod tematTeż szukam portretówki do Canona R, ale mam trochę inne wymagania.
W swojej przygodzie fotograficznej do tej pory głównie skupiałem się na fotografii przyrodniczej i krajobrazowej. Jednak w związku z planowanym powiększeniem rodziny znacznie zwiększy się zapotrzebowanie na dynamiczne zdjęcia ludzi/portretowe w świetle zastanym. Dotychczasowy zestaw sprzętowy raczej się nie sprawdzi (Canon 60D, Sigma 10-20, Canon EFS 17-55/2.8, Canon 70-200/4), dlatego jestem bliski decyzji przesiadki na Canona R.
I tutaj mam zagwozdkę co do obiektywu. Potrzebuję jasnego (+ładny bokeh) i w miarę uniwersalnego obiektywu. Nie wiem jeszcze, czy stałka (35mm? 50mm?) czy zoom. Zastanawiałem się nad serią Art od Sigmy, ale brakuje mi doświadczenia w fotografii portretowej oraz wiedzy w zakresie pełnej klatki.
Na pewno nie chcę skończyć z torbą pełną super stałek, której nie będzie mi się chciało ze sobą targać i zmieniać co chwilę szkieł na korpusie
Czy moglibyście coś polecić w kontekście fotografii dziecka?
zaproponuje sporo tansze i lzejsze rozwiazanie:
zmienic korpus na 80D albo jak wolisz na bogato to 90D (bo ma lepszy AF i troche wiecej megapikseli).
do tego: EFS 24/2.8 na szersze ujecia, 35/2 IS na standard i 50/1.8 STM na "popiersia". i jest git malina. AF w LV bez problemu temat obroci, ewentualnie do uzywania w celowniku temu 50 STM mikroregulacja sie przyda (24/2.8 i 35/2 powinny sie obejsc bez). a na wyjscia ogolne (w sensie nie tylko focenie bobo) to juz masz zoomy, tez temat obroca
pelnoklatkowo to nie wiem co ci doradzic w kwestii optyki. osobiscie najbardziej lubie do tego tematu 50-tki a tu masz do wyboru 50 STM (czy w EF czy w RF to podobna optyka - ostra, w miare kontrastowa, taki sobie bokeh, generalnie "nudne" obrazowanie) albo RF 50/1.2 (cena!!!) albo EF 50/1.4 (obrazek tegoz bardzo lubie, ze wszystkimi jego wadami; ale AF ktory nawet nie jest USM - szczerze nie znosze, jak i ogolnej mechaniki tego obiektywu). Sigme mialem 50/1.4 EX (nadmiar gabarytu i wagi nad jakoscia optyczna, bokeh taki sobie, zbyt bezjajowy dla mnie). wiec nie wiem co poradzic. 35/2 IS byl jak dla mnie znakomita "piecdziesiatka" w cropie, z korpusem pokroju 80D to swietnie w rece lezy i bardzo pewnie lapie ostrosc. no ale nie jest to f/1.4
jak nie masz wielkiego przebiegu w foceniu stalek to po mojemu R + 50 STM bedzie dobrym punktem wyjscia. z czasem sam zobaczysz czy brakuje ci szerzej czy wezej. to bardzo osobista kwestia. wiele osob z zacieciem reporterskim uwielbia perspektywe 35-tki, ja jako landszafciarz nie moge sie do niej zmoc od wielu lat, ni diabla mi to nie lezymusisz sam przeklepac i ocenic...
Po mojemu ciężko będzie o lepszą radęA tak mała i lekka 50'tka zawsze Ci się przyda. Nawet jeśli z czasem bardziej polubisz się z innymi ogniskowymi.
Z tym można polemizować. Jak raz spróbujesz jakiejś jasnej super stałki, podpasuje Ci ogniskowa, zobaczysz, jaki to daje obrazek, to obawiam się, że nie będziesz chciał używać już nic innego![]()
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl