Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 136

Wątek: Szukam portretówki do Canona R

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Odp: Szukam portretówki do Canona R

Cytat Zamieszczone przez Mohinder Zobacz posta
    A co do samego 85mm 1.4 IS również o nim myślałem ale jednak będę szukał 85mm 1.2 II.
    Pozdrawiam
    A miałeś kiedykolwiek EF 85mm 1.2 II L USM w ręku? W większości tych szkieł gumopodobna okładzina zaczyna się utleniać i kleić do rąk. Druga sprawa - luzy eksploatacyjne na pierścieniu ostrości „focus by wire” . Trzecia sprawa - wystająca poza obrys bagnetu tylna soczewka, którą łatwo zarysować nawet nieumiejętnym zakładaniem dekielka. Czwarta sprawa - przedni wysuwający się człon obiektywu przed wyłączeniem aparatu trzeba zawsze "zaparkować" , bo sam nie wraca i należy wcześniej przeostrzyć na nieskończoność (luzy mogą świadczyć o tym, że poprzednik nie przywiązywał do tego wagi i dodatkowo stawiał obiektyw własnie na wysuniętym przednim członie), skutkuje to również uszkodzeniem silnika USM (silnik zużywa się z powodu złego materiału / złej konstrukcji, ale również z powodu bardzo ciężkiej przedniej grupy soczewek, która zużyje helikoidę). O dużej wadze i żółwim przestawianiu ogromnych soczewek pisano już wcześniej.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	foto_add-41598.jpg
Wyświetleń:	73
Rozmiar:	69,3 KB
ID:	6844

Tu filmik na temat złej konstrukcji - zużycia części, które muszą poruszać ciężkie soczewki.

Osobiście radzę przed kupnem porównać podczas własnoręcznego testowania 85mm 1.4 IS vs 85mm 1.2 II bo to całkiem inne szkła pod względem budowy oraz sprawności działania.

ps.
    napisałem o wadach tego szkła po wielu latach używania. Każdy zrobi co uważa. W większości przypadków obecnie można kupić ten obiektyw bez możliwości naprawy i ryzykiem braku części zamiennych. Mój obiektyw był akurat w idealnym stanie, ale też wiedziałem jak o niego dbać.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 20-09-2021 o 15:20
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

O tej gumie czytałem, i o wolnym AF również tak samo o soczewce. Nie wiedziałem o parkowaniu. Dlatego chcę w miarę mozliwości obejrzeć egzemplarz przed kupnem. Jeśli będzie w dobrym stanie to taki pozostanie gdyż ja osobiście bardzo szanuję sprzęt jaki by nie był.
    Tak czy inaczej dziekuję za uwagi.
    https://www.photographer-limerick.com/
    Canon G3, Canon 450D, Canon 80D, Canon 6DMKII, Canon SX60HS, Canon R, Sigma 24-105mm F4 ART, Canon 50mm F1.8 STM, Canon 100mm F2.8, Canon 70-200mm F2.8 IS II USM, Canon 70-300mm F4-5.6 IS II USM Nano

Miasto

O tej gumie czytałem, i o wolnym AF również tak samo o soczewce. Nie wiedziałem o parkowaniu. Dlatego chcę w miarę mozliwości obejrzeć egzemplarz przed kupnem. Jeśli będzie w dobrym stanie to taki pozostanie gdyż ja osobiście bardzo szanuję sprzęt jaki by nie był.
    Tak czy inaczej dziekuję za uwagi.
    Nie ma za co. EF 50 f/1.4 ma dokładnie podobne problemy - wyrabiają się w nim również prowadnice AF-a i również nie pomaga stawianie obiektywu na przednim członie. Generalnie użytkownicy szkieł dzielą się na takich, co dbają o nie i takich co rzucają gdzie popadnie w różny sposób i od tych drugich kupować szkieł nie polecam. Generalnie dostać teraz EF 85mm 1.2 II w idealnym stanie będzie chyba trudno , bo dużo już ich zeszło. No i bez testów na aparacie bym nie brał.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 20-09-2021 o 15:28
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Mam taką 50-tke kupioną używaną i wygląda i działa bardzo dobrze. Taką 85-tkę będę szukał w miarę możliwości blisko aby sprawdzić. W ciemno to chyba tylko z japonii można kupować. mamy czasem w firmie takie szkolenia i było kilka o kulturze jaońskiej a to z tego powodu, że japonia to nasz główny klient. Podchodzą do wszelkich przesyłek bardzo ostrożnie i przy sprzedawaniu czegokolwiek opisują bardzo dokładnie i ponoć nie kłamią. Jak na razie kupiłem dwie rzeczy z japonii poprzez ebay i bez żadnych problemów i nawet bez dodatkowych opłat
    Jak pisałem wcześniej, dbam o każdy sprzęt i jeśli ktoś coś ode mnie kupił to jesli sam nie zepsuł to jest na pewno zadowolony.
    Canon G3, Canon 450D, Canon 80D, Canon 6DMKII, Canon SX60HS, Canon R, Sigma 24-105mm F4 ART, Canon 50mm F1.8 STM, Canon 100mm F2.8, Canon 70-200mm F2.8 IS II USM, Canon 70-300mm F4-5.6 IS II USM Nano

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Problem parkowania znika na ML po ustawieniu odpowiedniej opcji - szkło "parkuje się" samo bez ręcznego przeostrzania.
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

o, i to jest dobra informacja.

Miasto

o, i to jest dobra informacja.
    Dla obecnego użytkownika owszem tak. Ale wszyscy poprzedni użytkownicy tego szkła od marca 2006 roku w analogach i DSLRach przez 12 lat do roku 2018 raczej nie mieli takiej możliwości. Można oczywiście im wierzyć na słowo podobnie jak w przebiegi 5D Classic.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 20-09-2021 o 17:46

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Tak, bo w sklepach można było kupić ten obiektyw nowy jedynie w 2006 r i to zdaje się do lipca tylko, bo później zabrakło... Jak zwykle candrolenie bez sensu.

To szkło dalej można kupić nowe! Czyli i używkę niekoniecznie 12-letnią (piszę, jakbyś nie zakumał pierwszej części tego wpisu)
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Tak wiem, że nadal są dostepne nowe. I to w bardzo fajnej cenie mozna spotkać. w okolicach 1200 euro i równiez owy 85mm 1.4 IS w bardzo podobnej cenie nowy.

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Dla obecnego użytkownika owszem tak. Ale wszyscy poprzedni użytkownicy tego szkła od marca 2006 roku w analogach i DSLRach przez 12 lat do roku 2018 raczej nie mieli takiej możliwości. Można oczywiście im wierzyć na słowo podobnie jak w przebiegi 5D Classic.
    Nie ma się co łamać, za wschodnią granicą mają sprytny serwis (film jeszcze pewnie sprzed Covida, bo technik bez rękawiczek): https://www.youtube.com/watch?v=WAwMFOISrlg

Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów