Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
"Na początek krótkie zobrazowanie problemu matryc Canona. Mam scenę, w której nie chcę przepalić nieba a umówmy się, w letnie popołudnie są jeszcze gorsze warunki niż w styczniu bo są większe kontrasty, nie chcę przepalić nieba, więc sobie jadę niedoświetlone zdjęcia ok. 2 EV np. fotografując ceremonię ślubną w plenerze, robiąc sesję, landszaft jeśli nie chcę grzebać się w statywy i HDR, cokolwiek. Następnie w postprodukcji sobie wyciągam z cieni, mając zachowane jako tako niebo. Wychodzi coś takiego."
Dokładnie to pokazują zacytowane wykresy "Shadow improvement" z Photonstophotos.
Im bardziej płaska jest krzywa tym bardziej cienie wyciągane w post-produkcji nie różnią się od cieni uzyskanych na wyższym ISO. Bardzo myląco nazywa się tą właściwość matryc "ISO-less".

Równie ciekawe jest porównanie matryc R,RP do R5 - tutaj dopiero widać jaki ogromny krok technologiczny (w końcu) zrobił Canon w R5 - na matrycy, która w końcu nie jest BSI, za to jest pierwszą matrycą Canona wyposażona w mechanizm dual-gain.
Warto zwrócić uwagę, że w wypadku R5 zysk na niskich ISO jest ujemny (ze względu na odszumianie) ale na wyższych krzywa jest zupełnie płaska - matryca jest praktycznie całkowicie ISO-less.
Porównanie R,RP,R5

p,paw