Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Canon R6 i rolling shutter - może jestem już przewrażliwiony?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Canon R6 i rolling shutter - może jestem już przewrażliwiony?

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    @pawel.guraj a może Ty mógłbyś napisać coś w temacie, z tego co kojarzę miałeś Sony, a aktualnie R5.
    Sprawa jest porównawalna - ja miałem A7RIV, które pod tym względem też nie było wcale dobre.
    Trzba sobie powiedzieć, że elekroniczna migawka w R5/R6 nie nadaje się do robienia obiektów w ruchu lub do panningu. Dodatkowo w R5 dostajemy 12 zamiast 14 bitów w RAW'ie (nie wiem jak jest w R6).
    Nawet mam kilka takich na l.n.pl. z położonym tłem - weszły, bo piksele od krawędzi się zgadzały ;-)

Problem ten rozwiązjuą dopiero matryce "stacked" - ma to A9, A9II, A1 - Canon obiecuje, że będzie to miał R3 (ciekawe czy Canon wyprodukuje swoją własną marycę stacked, czy od kogoś kupi).

p,paw
    Ostatnio edytowane przez pawel.guraj ; 06-06-2021 o 23:16
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
    Sprawa jest porównawalna - ja miałem A7RIV, które pod tym względem też nie było wcale dobre.
    Trzba sobie powiedzieć, że elekroniczna migawka w R5/R6 nie nadaje się do robienia obiektów w ruchu lub do panningu. Dodatkowo w R5 dostajemy 12 zamiast 14 bitów w RAW'ie (nie wiem jak jest w R6).
    Nawet mam kilka takich na l.n.pl. z położonym tłem - weszły, bo piksele od krawędzi się zgadzały ;-)

Problem ten rozwiązjuą dopiero matryce "stacked" - ma to A9, A9II, A1 - Canon obiecuje, że będzie to miał R3 (ciekawe czy Canon wyprodukuje swoją własną marycę stacked, czy od kogoś kupi).

p,paw
    Bardzo chciałem przesiąść się na R6. Pasuje mi ergo, fajnie leży w dłoni, a do tego (nieosiągalny w Polsce) RF 28-70F2 byłby idealnym uzupełnieniem. I nawet byłbym w stanie przeboleć ten rolling shutter, ale to co mnie zupełnie załamuje to fakt, że nawet battery grip nie rozwiązuje problemu spadku FPSów przy mechanicznej migawce.
    Canon R6 pokonał Sony A9II, ale dostał baty od OM-1, które po krótkim panowaniu zostało zdetronizowane przez A1
    Just Impress Me by TPS

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez TPS Zobacz posta
    Bardzo chciałem przesiąść się na R6. Pasuje mi ergo, fajnie leży w dłoni, a do tego (nieosiągalny w Polsce) RF 28-70F2 byłby idealnym uzupełnieniem. I nawet byłbym w stanie przeboleć ten rolling shutter, ale to co mnie zupełnie załamuje to fakt, że nawet battery grip nie rozwiązuje problemu spadku FPSów przy mechanicznej migawce.
    Rozwiązuje, poprostu jedna bateria musi być w połowie pełna.

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Rozwiązuje, poprostu jedna bateria musi być w połowie pełna.
    No tak, ale z tego co czytam na DPReview, grip opróżnia pierwszą i przełączą się na drugą. Co mi po gripie, jeśli jedna bateria będzie na 100% a druga już poniżej 60% i FPSy mi spadną?
    Canon R6 pokonał Sony A9II, ale dostał baty od OM-1, które po krótkim panowaniu zostało zdetronizowane przez A1
    Just Impress Me by TPS

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez TPS Zobacz posta
    No tak, ale z tego co czytam na DPReview, grip opróżnia pierwszą i przełączą się na drugą. Co mi po gripie, jeśli jedna bateria będzie na 100% a druga już poniżej 60% i FPSy mi spadną?
    U mnie w R5 chyba baterie schodzą równo, po weekendzie dam znać jak to wygląda.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów