https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Kup Sony A9 jak chcesz korzystać z takiej migawki i na niej opierać swoja pracę. Teraz A9 można nabyć za śmieszne pieniądze. AJ bym w R6 nie wchodził w Twoim przypadku. Canon ma problem z RS
@pawel.guraj a może Ty mógłbyś napisać coś w temacie, z tego co kojarzę miałeś Sony, a aktualnie R5.
Jeśli już, to tylko A9II. Trochę szkoda, że mechaniczna migawka w R6 jest deczko kapryśna względem poziomu naładowania baterii. Tutaj chłopak zrobił kawał dobrej roboty, więc jak mam być cały dzień na zawodach to muszę kupić gripa i 3 baterie. W Excelu wychodzi, że całkowity koszt R6 + niezbędne dodatki względem A9II to zbyt mała różnica, żeby szukać obejść (jak dla mnie).
Canon R6 pokonał Sony A9II, ale dostał baty od OM-1, które po krótkim panowaniu zostało zdetronizowane przez A1
Just Impress Me by TPS
Sprawa jest porównawalna - ja miałem A7RIV, które pod tym względem też nie było wcale dobre.
Trzba sobie powiedzieć, że elekroniczna migawka w R5/R6 nie nadaje się do robienia obiektów w ruchu lub do panningu. Dodatkowo w R5 dostajemy 12 zamiast 14 bitów w RAW'ie (nie wiem jak jest w R6).
Nawet mam kilka takich na l.n.pl. z położonym tłem - weszły, bo piksele od krawędzi się zgadzały ;-)
Problem ten rozwiązjuą dopiero matryce "stacked" - ma to A9, A9II, A1 - Canon obiecuje, że będzie to miał R3 (ciekawe czy Canon wyprodukuje swoją własną marycę stacked, czy od kogoś kupi).
p,paw
Ostatnio edytowane przez pawel.guraj ; 06-06-2021 o 23:16
https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork
Bardzo chciałem przesiąść się na R6. Pasuje mi ergo, fajnie leży w dłoni, a do tego (nieosiągalny w Polsce) RF 28-70F2 byłby idealnym uzupełnieniem. I nawet byłbym w stanie przeboleć ten rolling shutter, ale to co mnie zupełnie załamuje to fakt, że nawet battery grip nie rozwiązuje problemu spadku FPSów przy mechanicznej migawce.
Canon R6 pokonał Sony A9II, ale dostał baty od OM-1, które po krótkim panowaniu zostało zdetronizowane przez A1
Just Impress Me by TPS
Just Impress Me by TPS
W R baterie w gripie są wykorzystywane równolegle wg znanego tylko Canonowi algorytmu. Na pewno nie jest tak, że najpierw jedna potem druga.
Dodam, że analogicznie działo się w 550d, 60d, 6d i 6d2, bo do każdego z tych aparatów miałem grip.
Myślę, że w każdym body działa to tak samo.