Zamierzam wymienić sprzęt. Cel to mniejszy, lżejszy zestaw. Zastanawiam się nad EOS R lub Fuji X-T4.
Czy ktoś z Wam miał kontakt z Fuji? Jakie wrażenia, opinie?
Zamierzam wymienić sprzęt. Cel to mniejszy, lżejszy zestaw. Zastanawiam się nad EOS R lub Fuji X-T4.
Czy ktoś z Wam miał kontakt z Fuji? Jakie wrażenia, opinie?
Mniejszy i lżejszy od 5DMkIV jak rozumiem. Oba (R i X-T4) są wyraźnie mniejsze choć wybrałeś jeden z najcięższych Fuji obecnie w sprzedaży. X-T4 nie jest wcale takim bardzo małym aparatem choć w porównaniu z 5DIV to liliput.
Wszystko zależy od tego co fotografujesz. Mnie Fuji bardzo pasuje bo nie fotografuję sportu ani ptaków w locie więc ograniczenia sprzętowe (długie tele albo ultraszybki AF) mi nie przeszkadzają. Generalnie przesiadając się z Canona będziesz musiał zmienić przyzwyczajenia a w szczególności:
1. Inna filozofia obsługi: przysłona zmieniana na obiektywie, brak banków pamięci ustawień (custom functions) na pokrętle, brak górnego LCD, itp.
2. Inna obróbka RAW: stare wersje LR robią z RAWów Fuji mydło i robaki. Musisz albo mieć najnowszego LR i używać Enhance Details albo robić konwersję z RAF na DNG z użyciem Iridient X-Transformer (polecam!)
Fuji będzie fajny jeśli lubisz stałki (szczególnie XF14/2.8, XF16/1.4, XF18/1.4, XF56/1.2, XF90/2). Trochę mniej fajny jeśli chcesz jasne zoomy.
Fuji będzie fajny jeśli lubisz zakres 20-135mm a mniej fajny jeśli chcesz coś powyżej 400mm.
Fuji będzie też fajny jeśli w przyszłości postanowisz się przesiąść na jeszcze mniejszy aparat. Wtedy zostawisz sobie obiektywy i dokupisz X-T30 albo X-E4.
Fuji będzie mniej fajny jeśli oczekujesz ultra płytkiej głębi ostrości i idealny portret dla Ciebie to ten gdy tylko połowa rzęs jednego oka jest idealnie ostra.
Fuji będzie niefajny jeśli fotografujesz dzieci w biegu i szybki sport oczekując przy tym takiego samego AF jak w nowych Sony albo R5.
Fuji będzie też niefajny jeśli posłuchasz tych co mówią, że wszystko mniejsze od pełnej klatki to szajs niewarty uwagi.
@djtermoz
Wszystko co napisałeś mi pasuje. Fotografuję amatorsko i głównie własną rodzinę. Zabrnąłem za daleko w kolekcjonowaniu sprzętu, którego i tak nie wykorzystuję. Potrzebuję zmiany.
W tej chwili najczęściej korzystam z 50mm. Co myślisz o XF 35 mm f/1.4 R? Myślałem o tym obiektywie na początek.
To jest bardzo dobry wybór na początek i jest to mój najczęściej używany obiektyw. Gdybym miał dziś zaczynać z Fuji to też bym wybrał to szkło.
Jest mały i lekki, przyzwoicie ostry w centrum przy f/1.4 i żyleta od rogu do rogu od f/4.0. Do tego jest lubiany za "ciekawy" bokeh. Ma taki trochę analogowy obrazek.
Wady to stary silnik AF (bzzz, bzzz) przez co AF nie jest tak szybki jak w najnowszych szkłach, choć z X-T3 albo T4 będzie radzić sobie zupełnie nieźle.
Do tego jest to generalnie stara konstrukcja optyczna (co z kolei pozwala mu być małym i lekkim), przez co nie jest tak dobrze skorygowany optycznie. To widać przy pełnym otworze kiedy abberacje chromatyczne są trochę za duże. Na szczęście LR radzi sobie z tym całkiem nieźle.
Poza tym nie jest uszczelaniany i to niektórym przeszkadza.
Fuji ma w tym roku pokazać XF33/1.4 czyli "prawdziwą" pięćdziesiątkę. To będzie pewnie dużo lepiej skorygowane szkło ale też cięższe i droższe.
Był moment gdy planowałem dokupienie Fuji do FF Canona. No ale te pokrętła to dla mnie dramat. 20 lat miałem Praktici z takim układem - nigdy wiecej
Zacząłbym od oswojenia się z taka filozofią obsługi.
Ukazało się X-S10 z normalnymi pokrętłami ale wygląda mi, że to body zostanie zahejtowane na amen przez wyznawców tradycji Fuji.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Wagowo zyska bo 5DIV+50L to 1350g a X-T4+35/1.4 to 795g. Ale prawda, że EOS R+50/1.8 waży 820g więc prawie tyle samo co Fuji (i ma podobne rozmiary). Tak jak napisałem wcześniej - kolega wybrał najcięższy korpus Fuji. Czy lepiej zostać przy znanej gałkologii czy przesiadać się na coś nowego - to już @atze musi sobie sam odpowiedzieć.
Mnie się generalnie np. EOS R6 całkiem podoba. Problem jest teraz z obiektywami. Z małych i lekkich które by mnie interesowały na razie są tylko 351/.8, 50/1.8 i ewentualnie 85/2.
@atze
Tomfoot - ma całkowitą rację. Siedziałem w Fuji kilka lat, fajne aparaty i obrazek, ale matryca za mała i za mocno szumi. Jeśli zamierzasz fotografować wyłącznie przy słoneczku i w plenerze - to Fuji się sprawdzi, w pomieszczeniach już niekoniecznie.
Dziwne, że w ogóle nie nie rozważasz Nikonów serii Z6/Z7
Waga
Fuji X-T4 - 607 g (z baterią i kartą pamięci) vs Nikon Z6 - 675 g (z akumulatorem i kartą pamięci) vs Canon EOS R 660 g z akumulatorem i kartą
![]()
Ostatnio edytowane przez candar ; 13-05-2021 o 18:22
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Ostatnio edytowane przez candar ; 13-05-2021 o 19:57
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com