Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 80

Wątek: 24-105 L

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darekp
    skupiłeś sie na najmniej istotnym elemencie, a nie wkurzają ci e aberacje?
    mozna sie zastanawiac czy nieistotny
    jesli kazda fota, ktora robisz jest obarczona bledem 0.5 EV to cala precyzja mechanizmow pomiaru swiatla itd okazuje sie niepotrzebna

aberracje na tym samym poziomie co sigma 24-70 tyle, ze troche inne kolorystycznie
    nie wydaje mi sie zeby mogly mi sprawiac jakies wieksze problemy

Początki nałogu Awatar Diego
    Miasto
    Madrid

Domyślnie

Możesz pokazać jakieś przykłady ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lonely_wolf
    mozna sie zastanawiac czy nieistotny
    jesli kazda fota, ktora robisz jest obarczona bledem 0.5 EV to cala precyzja mechanizmow pomiaru swiatla itd okazuje sie niepotrzebna

aberracje na tym samym poziomie co sigma 24-70 tyle, ze troche inne kolorystycznie
    nie wydaje mi sie zeby mogly mi sprawiac jakies wieksze problemy
    robisz błąd metodologiczny, czemu z góry określasz parametry ekspozycji, dlaczego nie opierasz się na wskazaniach z drabinki? na czym polega mechanizm pomiaru światła TTL?

Domyślnie

robisz błąd metodologiczny, czemu z góry określasz parametry ekspozycji, dlaczego nie opierasz się na wskazaniach z drabinki? na czym polega mechanizm pomiaru światła TTL?
    zalozmy, ze nie mam pomiaru swiatla w aparacie, korzystam z zewnetrznego swiatlomierza

jaki wplyw ma marka i typ obiektywu przymknietego do tej samej przyslony na uzyskany obraz?
    moim zdaniem przy tej samej przyslonie i czasie obrazy powinny byc takie same

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Może masz zadymione soczewki
    O obiektywach wiem prawie wszystko

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lonely_wolf
    moim zdaniem przy tej samej przyslonie i czasie obrazy powinny byc takie same
    no wlasnie niekoniecznie.

Sigma 18-125 przy tej samej ogniskowej i dziurze co Tokina 12-24 jest ciemniejsza. jakby nie kombinowal. a takich przykladow mozna by jeszcze troche znalezc.

po czesci problemem jest to, ze f/2.8 to niekoniecznie to samo w kazdym obiektywie. po czesci problem z granulacja pomiaru - jesli masz motyw na krawedzi wskazania to dla ciutke jasniejszego obiektywu moze pokazac co innego niz dla tego ciutke ciemniejszego. jeszcze inna rzecz - rozne obiektywy roznie przenosza rozne kolory. nie jest to az tyle, by wprowadzac w blad swiatlomierze samo z siebie, ale moze potegowac inne roznice.

no i wreszcie: trasmisja szkla, wytlumienie odbic wewnatrz tubusu obiektywu, powloki antyodblaskowe, stosowanie dokladnie wymierzonej dla kata widzenia obiektywu oslony przeciwslonecznej - to wszystko ma wplyw na to ile swiatla sie dostaje do obiektywu.
    www albo tez flickr

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

skupiłeś sie na najmniej istotnym elemencie, a nie wkurzają ci e aberacje?

Wspolczuje nieudanego egzemplarza

Zablokowany Awatar mmsza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    A skąd wiesz czy twój jest udany? Sprawdzałeś na FF? Bo wydaje mi się, że temat dotyczy tego szkła z FF (5D).
    Mój z 20D to ideał natomiast z 5D wykazuje spore aberacje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    to szkło niestety takie jest, pod światło ( duzy kontrast miedzy elementani zdjecia ) aberuje

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

to szkło niestety takie jest, pod światło ( duzy kontrast miedzy elementani zdjecia ) aberuje
    Zmien "to" na "moje" i sie zgodze, bo jakie masz podstawy by tak uogolniac?
    Moje nie aberruje prawie w ogole.
    Na FF moge sprawdzic - zaden problem tylko to chwilke potrwa, a sprawdzalem na razie na 20D, w parku na iso1600, f4, 24mm pod swiatlo by wydobyc aberracje - udalo sie ale w tak minimalnym stopniu ze ledwo je znalazlem na zdjeciu .

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów