Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 80

Wątek: 24-105 L

Początki nałogu Awatar Oakhallow
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie 24-105 L

Czy cena 3950,00 za to szkło jest w miarę realna czy też przepłacam??
    Oczywiście sprawdziłem inne ceny w necie, wahają się od 3500 do 4400, więc ta wypada po środku. Problem w tym, że tego szkła nigdzie nie ma, przynajmniej w cenach poniżej 3800.
    Chodzi o to, czy skoro taka posucha na rynku, to nie przypłynie zaniedlugo spora partia i cena spadnie do 3000zł?

Drugie pytanie, to jak przetestować to szkło w momencie zakupu?

I trzecie pytanko, to czy w Polsce trafiały się "walnięte" egzemplarze, które canon wzywał do bezpłatnej naprawy. Chodziło o numery seryjne UT 999 i w dół.

Pozdrawiam!

Oakhallow
    Skrytobójstwo bracie, to nie jest profesja, to nie jest zawód. To pasja, pochłaniający wir, gdzie nie możesz oddychać, walczysz z paraliżującym strachem, i uderzającą do głowy euforią, kiedy w środku wypełnionej po brzegi oberży wbijasz komuś w plecy nóż... Tak bracie, kocham ciepłą krew spływającą po ostrzu sztyletu. To o nas mówią, że jesteśmy dziećmi cienia...

Coś już napisał Awatar sensitive
    Miasto
    Warszawa, Ochota

Domyślnie re: 24-105 L IS USM

Witaj,

3600 pln - to cena z giełdy w Stodole (W-wa) za nowy obiektyw 24-105 f/4 L IS USM w FOTOit - 3 tygodnie temu. Nie wypowiadam się co do przetestowania - kupiłem w ciemno. Oryginalnie zapakowany (EUROPA-Niemcy). Zresztą z informacji z giełdy te szkła nie zdarzają sie w sprzedaży z tzw. "drugiej ręki" więc ... . Dodatkowo - można się było potargować, zacząłem od 3800 pln.
    Kilka osób wypowiadało się dość pochlebnie o FOTOit (jednym z nich był Vitez). Ja po zakupie odpukać nie mam problemów.

Zodowolony z ... ciężkiej torby. Pzdr., sens...
    Ostatnio edytowane przez sensitive ; 29-05-2006 o 12:05
    ... bez info, IMO nieważne

i pierwsze zdjęcia w galerii

Coś już napisał
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Zdaje się ze Cichy ma do sprzedania na Allegro

http://www.allegro.pl/item104430732_..._l_is_usm.html
    Rychu_lhotse

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W fotoit mają od ręki niestety za 3900, ale brutto (z VAT-em i fakturą). Widzialem w piątek gdy kupowałem u nich lampę 430EX.

Miasto
    Warszawa, Ochota

Domyślnie re: f-ra na szkło

Cytat Zamieszczone przez ErnestPierwszy
    W fotoit mają od ręki niestety za 3900, ale brutto (z VAT-em i fakturą). Widzialem w piątek gdy kupowałem u nich lampę 430EX.
    Oczywiście, ale jak zapytasz o cenę giełdową bez faktury to cena na pewno spadnie - wiem, bo tak samo było i w moim przypadku. Identyczna sytuacja była również z korpusem 350D (finalnie nie kupiłem u nich ale bez faktury był do wzięcia za 2500 pln).

Pozdrawiam, sens...

Początki nałogu Awatar Oakhallow
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzięki za porady. Kupiłem dzisiaj w fotomedia, za wspomnianą cenę. I jeszcze miło pogawędziłem.
    Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne, zobaczymy jak przejdzie chrzest bojowy dzisiaj wieczorem.

Oakhallow
    Skrytobójstwo bracie, to nie jest profesja, to nie jest zawód. To pasja, pochłaniający wir, gdzie nie możesz oddychać, walczysz z paraliżującym strachem, i uderzającą do głowy euforią, kiedy w środku wypełnionej po brzegi oberży wbijasz komuś w plecy nóż... Tak bracie, kocham ciepłą krew spływającą po ostrzu sztyletu. To o nas mówią, że jesteśmy dziećmi cienia...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja w fotoit za mniej niz 3600 kupilem... ale po telefonicznych negocjacjach i przy okazji bralem kilka szkiel na raz stad upust. Rowniez faktury VAT nie potrzebowalem i to tez moglo miec wplyw na cene.
    Dodatkowo ich pochwale bo dzien po zakupie wymienialem szklo na gieldzie u nich na inne - nie podpasowala mi wersja Polska (tylko wrazenie prawie mistyczne , nie poparte zadnymi zdjeciami dowodowymi bo szklo niby bylo w porzadku), europejczyk sluzy mi swietnie do dzis juz kilka ladnych miesiecy 8) .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No tak, można u mnie kupić to szkiełko. Ja jednak za nim nie przepadam, mimo,że na pelnej klatce jest niezwykle ciekawy zakres.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja póki co o fotoit też mogę się wypowiadać dobrze.
    Na 20d i sigmę 100-300 też udało mi się dostać upust.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Miasto
    Warszawa, Ochota

Domyślnie re: na sam koniec troche ot

Skoro już zakończyliśmy ten wątek to skorzystam z okazji i zapytam o 100-400/4 L IS versus 70-200/2,8 L IS. Mam nielada kłopot z wybraniem czegoś dla siebie jako tele. Zależy mi na tele z IS. Nie mam więc wielkiego wyboru bo na swoje szkła wybieram jedynie canona ze względu na szybkość AF. Wiem, że 70-200 po cropie da mi f ponad 300 i dla ewentualnego wydłużenia f można zastosować TC 1,4 tyle, że to ponoć nie najlepsze rozwiązanie. Cenowo wychodzi dużo gorzej niż 100-400 ale z kolei swiatło bez porównania. Co prawda wychowałem się na tamronie ze światłem 2,8 a teraz przesiadłem się na 4L i aż tak bardzo nie cierpię (... zawsze jest coś za coś) ale im większy zakres ogniskowych tym światło odgrywa większą rolę więc ... sedno: gdybyście mieli (może głównie Ty Vitez) opisać albo podsumować, przy którym szkle jest mniej wad to bardzo chętnie poczytam. Bardzo chętnie też przyłączył bym się do jakiegoś spaceru w parku z osobą (Vitez - jeśli będzie taka możliwość) z jednym z tych dwóch szkieł lub z dwoma na raz. Nie ukrywam też, że ciężar nie jest bez znaczenia. Chciałbym zobaczyć jakich najczęściej ogniskowych używam w 24-105 i ewentualnie podjąc decyzję o zamienie na 17-40/4L i wówczas pasowałoby mi 70-200/2.8 a dziurę (nie wiem czy zauważalną) załatałbym jakąś stałką co by było i tak pożądane dla portretów. Wiem, że jest kilka wątków o tych szkiełkach, m.in z nich posiadam te informacje ale może będzie taka możliwość aby pod moim kątem porównać te szkła. Zastosowanie jak najbardziej przyziemne, to ma być spacerowe tele do parku na wiewiórki, lasu na ptaszki, góry na niedźwiedzia i zoo ...

Przepraszam za ot ale dla wspólnego mianownika (i swojego usprawiedliwienia) to też eLki. ;-)

Pozdrawiam, sensitive

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów