Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 80

Wątek: 24-105 L

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Zmien "to" na "moje" i sie zgodze, bo jakie masz podstawy by tak uogolniac?
    Moje nie aberruje prawie w ogole.
    Na FF moge sprawdzic - zaden problem tylko to chwilke potrwa, a sprawdzalem na razie na 20D, w parku na iso1600, f4, 24mm pod swiatlo by wydobyc aberracje - udalo sie ale w tak minimalnym stopniu ze ledwo je znalazlem na zdjeciu .
    sprawdziłem 2 szkła, znajdz taką scenę: ciemne gałęzie dzrzew na tle białych chmur i niech to zajmie 20% kadru

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darekp
    sprawdziłem 2 szkła, znajdz taką scenę: ciemne gałęzie dzrzew na tle białych chmur i niech to zajmie 20% kadru
    Moze byc to? (uwaga, 2.6 MB)
    Robione na iso1600, f4 i 24mm bo podobno na takich krancowych nastawach najlatwiej znalezc aberracje. Znalazlem odrobinke w prawym gornym rogu po powiekszeniu zdjecia. Chcialem bardziej pod swiatlo ale zabraklo mi czasu naswietlania .

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Znalazlem odrobinke w prawym gornym rogu po powiekszeniu zdjecia. Chcialem bardziej pod swiatlo ale zabraklo mi czasu naswietlania .
    Vitez, a w lewym górnym i dolnym nie widzisz? Przecież te gałęzie są na krawędziach zielono-fioletowe. Chyba że mówimy o jakiś innych aberracjach niż chromatyczna.

Domyślnie

Moze byc to? (uwaga, 2.6 MB)
    Robione na iso1600, f4 i 24mm bo podobno na takich krancowych nastawach najlatwiej znalezc aberracje. Znalazlem odrobinke w prawym gornym rogu po powiekszeniu zdjecia. Chcialem bardziej pod swiatlo ale zabraklo mi czasu naswietlania .
    piękny przykład, gdyby niebo było białe wygladałoby jeszcze bardziej wyrażnie, ten obiektyw to niezła kiszka :sad:

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

piękny przykład, gdyby niebo było białe wygladałoby jeszcze bardziej wyrażnie, ten obiektyw to niezła kiszka :sad:
    Bez przesady, wg Photozone takie CA robi się tylko na szerokim końcu przy f/4

Uzależniony Awatar Silent Planet
    Miasto
    Poznań / tu nie ma plenerów CB

Domyślnie

Zawsze mnie zastanawiało, jak oni to mierzą, że wiedzą, że szerokość aberracji wynosi np. 1.5 piksela, 0.5 piksela, albo 0.125 piksela.
    Jakieś podpiksele w pikselach?
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!
    analog & digital / black & white / calm & easy...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM
    Bez przesady, wg Photozone takie CA robi się tylko na szerokim końcu przy f/4
    niestety nie, przy 6,3 też jest to widoczne, szukam szerokiekiej stałki
    jak do tej pory nie znalazłem nic ciekawego, nie wiecie czy mozna jeszcze dostać tokine 17?????

Zablokowany
    Miasto
    Dębica - podkarpacie

Domyślnie

Na jakiej odbitce było by to zauważalne? :-? 30 metrów x 20 metrów ? Czy Wy aby trochę nie przesadzacie...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michal-Czuba
    Na jakiej odbitce było by to zauważalne? :-? 30 metrów x 20 metrów ?
    na każdej, nawet na znaczku pocztowym 15*23 mc, c1 interpretuje te obwódki jako zafarb białych chmur, wychodzą magentowe

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Silent Planet
    Zawsze mnie zastanawiało, jak oni to mierzą, że wiedzą, że szerokość aberracji wynosi np. 1.5 piksela, 0.5 piksela, albo 0.125 piksela.
    Jakieś podpiksele w pikselach?
    Pewnie po intensywności fioletu. Jak masz czarno-białą tablicę testową to łatwo można zobaczyć jak bardzo zmienił się kolor względem oryginału.

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów