dla wszystkich zaniteresowanych tym badziewiem Canona polecam ten link:Zamieszczone przez Oakhallow
http://www.fotoportfolio.prv.pl/5d.jpg
owo szklo vs Tamron 28-75. Polecam zwrocic uwage na piekna stylowa winietke w polaczeniu z 5D
Roger
dla wszystkich zaniteresowanych tym badziewiem Canona polecam ten link:Zamieszczone przez Oakhallow
http://www.fotoportfolio.prv.pl/5d.jpg
owo szklo vs Tamron 28-75. Polecam zwrocic uwage na piekna stylowa winietke w polaczeniu z 5D
Roger
Marcin "Roger" Pojałowski
GG: 27797
Ameryki nie odkryłeś. U mnie Tamron jest ostrzejszy od 24-105. Cała reszta na korzyść Canona.
O obiektywach wiem prawie wszystko
Witajcie
Niedawno nabyłem wspomniane szkło z EOSem 5D
generalnie ok dopuki nie porownalem testowo z innymi szklami
w trybie manualnym, przy takich samych parametrach (wszystkich parametrach) obraz uzyskany z 24-105 jest wyraznie ciemniejszy od pozostalych.
Porownuje do Sigmy 24-70 f2.8, Canona 50 f1.8 i Canona 35 f2
zeby uzyskac jasnosc zblizona do pozostalych szkiel musze podniesc EV o okolo 0.5 czyli naprawde duzo
czy ktos mial problem tego typu?
dotyczy on wszystkich ogniskowych i wszystkich kombinacji czas - przyslona
pozdrawiam
skupiłeś sie na najmniej istotnym elemencie, a nie wkurzają ci e aberacje?Zamieszczone przez lonely_wolf
mozna sie zastanawiac czy nieistotnyZamieszczone przez darekp
jesli kazda fota, ktora robisz jest obarczona bledem 0.5 EV to cala precyzja mechanizmow pomiaru swiatla itd okazuje sie niepotrzebna
aberracje na tym samym poziomie co sigma 24-70 tyle, ze troche inne kolorystycznie
nie wydaje mi sie zeby mogly mi sprawiac jakies wieksze problemy
robisz błąd metodologiczny, czemu z góry określasz parametry ekspozycji, dlaczego nie opierasz się na wskazaniach z drabinki? na czym polega mechanizm pomiaru światła TTL?Zamieszczone przez lonely_wolf
zalozmy, ze nie mam pomiaru swiatla w aparacie, korzystam z zewnetrznego swiatlomierzaZamieszczone przez darekp
jaki wplyw ma marka i typ obiektywu przymknietego do tej samej przyslony na uzyskany obraz?
moim zdaniem przy tej samej przyslonie i czasie obrazy powinny byc takie same
Zamieszczone przez darekp
Wspolczuje nieudanego egzemplarza![]()
A skąd wiesz czy twój jest udany? Sprawdzałeś na FF? Bo wydaje mi się, że temat dotyczy tego szkła z FF (5D).Zamieszczone przez Vitez
Mój z 20D to ideał natomiast z 5D wykazuje spore aberacje.
to szkło niestety takie jest, pod światło ( duzy kontrast miedzy elementani zdjecia ) aberujeZamieszczone przez Vitez